Anthony Bourdain heeft een nieuw boek uit; Appetites. DeNederlandse vertaling heet Beter wordt het niet

De opvolger van Keukenconfessies heet Beter Wordt Het Niet

Op aanraden van mijn toenmalige chef heb ik zijn Kitchen Confidential, Adventures in the Culinairy Underbelly gelezen. En herlezen. En uitgeleend. En weer opnieuw gelezen. Met recht een aanrader. Zeker voor mensen die in de horeca werken. Mensen die niet in de keuken of achter de bar staan te buffelen moeten er misschien even.. eh ja – hoe zal ik het zeggen – aan wennen. 😬

Anthony Bourdain – Rock&Roll Chef

Goed, over Anthony. Over zijn succesvolle reis/kookprogramma No Reservations (Netflix), wat later Parts Unknown (CNN) werd. In het vorige seizoen deed hij in een aflevering samen met de toenmalige President Obama Vietnam aan. Het soort televisie dat – niet alleen foodies en chefs vanover de hele wereld – inspireert. Ik en veel van mijn horecacollega’s, zitten watertandend achter de televisie. Wat zal er nu weer gebeuren?!

Anthony Bourdain gerecht

fotocredits Bobby Fisher

Anthony Bourdain

Foodfeast Vietnam

Op mijn reis door Vietnam bezocht ik een broodjeszaak waar Bourdain en z’n crew gefilmd hadden. De aflevering leek een flinke stimulans te hebben geven aan de lokale economie. In de keuken slash het toilet waren non-stop zo’n dozijn mensen (gehurkt!) sla en kruiden aan het wassen – terwijl Amerikaanse toeristen de tent overspoelden als potvissen op een strand op het Texelse Den Hoorn.

Gulzig en onverschrokken

Tony geniet wereldwijde sterrenstatus. Niet alleen door zijn fijne boeken en gevatte schrijfstijl. Ook is het een nogal bijzondere man. Hij komt authentiek over en neemt geen blad voor de mond. Zeker vroeger (voor de geboorte van zijn dochter) werd er in het programma flink gedronken en gerookt. Ook staat Bourdain bekend om zijn overschrokken honger naar het onbekende, Fugu, geslachtsdelen en belachelijke hete pepers, het verdwijnt allemaal in zijn keel. het is alles behalve de ideale schoonzoon en toch denk ik dat iedereen het leuk zou vinden om een biertje met hem te drinken. Van zijn hand komen deze adviezen, observaties, recepten, quotes en levenslessen.

13 levenslessen van Anthony Bourdain

1. Over bacon en kranten
‘Bak voor krokante bacon je bacon van te voren in de oven. Leg de bacon op een stuk bakpapier in een voorverwarmde oven. Blijf erbij (en keer eventueel) tot ze perfect zijn. Bewaar de bacon tussen de pagina’s van de krant van vandaag.
Het is bewezen dat kranten tot de meest hygiënische en bacterievrije materialen behoren. Echt, als je ooit onverwachts een baby ter wereld moet brengen, pak dan gewoon het Styles-katern van The New York Times. De kans is groot dat die nog nooit door mensenhanden is beroerd.’

2. Over op tijd komen
‘Ik ben altijd belachelijk vroeg op mijn afspraken – zakelijk als privé. Op tijd komen is een teken van respect. Het toont karakter en discipline; Kooktechnieken kun je leren. Karakter heb je, of je hebt het niet.’

3. Over ontbijten met enorme ladingen eieren, bacon, brood en worst
‘Als je na het ontbijt moeite hebt je veters te strikken, of het gevoel hebt dat je echt, echt, echt even een dutje moet doen – terwijl je net wakker bent – dan klopt er iets niet.’

Anthony Bourdain’s recept voor de ultieme gehaktballen vind je hier!

4. Over sex & omeletten
‘Ik vind dat je – voordat je sex met iemand hebt – je in elk geval in staat moet zijn om de volgende dag een goede omelet voor die persoon te maken. Dat soort onbaatzuchtigheid en beleefdheid kan de wereld wel gebruiken. Misschien moeten het maken van een omelet en sex op hetzelfde moment worden aangeleerd. Dat zou een onuitgesproken overeenkomst moeten zijn; na het verliezen van je maagdelijkheid zou de meer ervaren persoon, daarna ook direct moeten leren, hoe je een perfecte omelet maakt.’

5. Over gezondheid
‘Je lichaam is geen tempel. Het is een pretpark. Enjoy the ride!’

6. Over bacon (2)
‘Er bestaat ook zoiets als teveel bacon.’

Sandwich

fotocredits Bobby Fisher

Noodle soep

7. Over sjalotten
‘Essentieel in elke keuken. En een ui is geen sjalot.’

8. Over Caesersalad
‘Caesersalad komt oorspronkelijk uit Mexico én God wil niet dat je kip op je Caeser doet. Salade moet je aanmaken, niet verzuipen in dressing.’

9. Over werelds beste tonijn
‘Elke Spanjaard weet dat verse tonijn niet perse beter is dan sommige blikjes uit Spanje. Koop het beste dat je kunt veroorloven.'(Ortiz of Don Bocarte)

10. Over geluk
‘Ik ben ervan overtuigd dat een kom pittige noedels het voorportaal naar het volmaakte geluk is. Veel van mijn beste momenten van de laatste jaren spelen zich af op een laag plastic krukje, ergens in Azië, met een kom pittige noedels in hete bouillon. In de hiërarchie van dampende kommen magische bouillon met noedels, gaat laksa onbetwist aan kop. De beste. De lekkerste. Ontbijt, lunch, diner – en de remedie tegen alle kwalen.’

Klik hier van Tony’s recept voor Laksa! 

11. Over Japans broodkruim
‘Gebruik Panko.’

12. Over het vijfde wiel aan de sandwichwagen
‘Wie heeft de clubsandwich eigenlijk bedacht? De vijand, wed ik. De ‘club’ is Al Qaeda avant la lettre – met dezelfde doelstelling. Missie: sloop Amerika. Methode: knijp alle levenslust uit het Amerikaanse volk – door hun lunch te verknallen. Misschien waren het wel de nazi’s. Die hebben toch ook methadon uitgevonden? En ephedra? Maar de clubsandwich slaat echt alles. Waar het fout gaat? Ik zal het uitleggen. Het is dat derde sneetje brood. Wat doet dat daar? Het is het vijfde wiel aan de sandwichwagen. Het ligt daar maar, totaal nutteloos te wezen, in het midden van een anders volstrekt respectabele sandwich – tot het kan toeslaan! Zodra je je tanden erin zet, pers je de heerlijke laagjes vlees, sla en tomaat én dat belachelijke derde sneetje samen, als een soort instortend flatgebouw. De tomaatjes, extra glibberig van de dressing of mayonaise, glippen er met de plakjes bacon tussenuit, zodat je blijft zitten met een zompige kledder kalkoen op een belachelijk dikke dubbele laag brood en een bord vol goede bedoelingen.’

13. Over margarine
‘Margarine is niet om op te eten.’

Meer Anthony Bourdain

Anthony Bourdain, Beter wordt het niet

Auteur Anthony Bourdain en Laurie Woolever
Uitgever Carerra Culinair
Technische gegevens
Omvang: 304 pagina’s
ISBN: 9789048836994
Prijs: € 29,99

Je koopt Beter Wordt Het Niet hier.