Fattoush, de populaire salade uit Libanon kun je nog het meest vergelijken met de Italiaanse panzanella. Het is vegetarisch en maakt gebruik van liefst oud brood, in dit geval pita's. Een overvloed aan verse, knapperige groenten, een frisse dressing, eventueel aangevuld met kaas en dan de pitabroodjes die alle smaken als een sponsje opnemen, heerlijk!

Dit recept komt uit het kookboek Een Ode Aan Groenten van Alice Zaslavsky, die je misschien nog kent van de de Australische Master Chef. Het boek is ook echt een ode aan een hoeveelheid groenten en staat vol met recepten uit alle windstreken en verschillende bereidingswijzen.

Hoewel het niet een vegetarisch kookboek is, staat groente onmiskenbaar in de hoofdrol. En natuurlijk wil het oog ook wat, dat zit met dit kookboek helemaal goed. Fattoush maken is een makkie, gewoon doen 😉

Fattoush, Libanese salade | Een Ode Aan Groenten

Recipe by Alice Zaslavsky
1.7 from 3 votes
Course: saladeCuisine: Libanees
Servings

4

servings
Cooking time

15

minutes

Fattoush maken is een kwestie van lekkere groenten bij elkaar leggen en marineren. Het komt uit de Arabische keuken en het woord zelf betekent iets in de trant van 'pletten'.

De geplette tomaten en andere groenten vormen de basis voor fattoush.
Het is een van de voorbeelden van heerlijke recepten die uit noodzaak ontstaan zijn, denk aan fermenteren, pekelen, inmaken.

In dit geval wordt er oud brood hergebruikt. De smaken van alle groenten en de dressing vormen samen met de knapperige pita een feestmaaltijd.

Serveer het op een grote schaal, leg er wat bestek bij en eventueel nog een sausje en aanvallen!

Ingrediënten

  • 125 ml extra vierge olijfolie

  • 60 ml citroensap, plus citroenparten om erbij te serveren

  • 3 tenen knoflook, geplet

  • 6-8 tomaten, in verschillende vormen en maten, in plakjes

  • 3-4 snackkomkommers, grofgehakt (of fijngeschaafd op de mandoline)

  • 1 rode paprika, gesneden

  • 1 rode ui, gesnipperd

  • 0,5 tl gemalen sumak

  • 1 el peterselie, fijngehakt

  • 1 el munt, fijngehakt

  • 2 pitabroodjes, in driehoeken (of 4 kleine pitabroodjes) plus 2 el olijfolie

Bereiding

  • Meng de olijfolie, knoflook en citroensap in een kom en breng goed op smaak met zout en peper; dit is de dressing.
  • Leg tomaten, komkommertjes, rode ui op een bord of schaal, bestrooi met de sumak en besprenkel met 60 ml van de dressing. Laat even staan zodat de smaken intrekken.
  • Haal de pitabroodjes door de olijfolie, doe er zout op en leg op een bakplaat van een voorverwarmde oven en bak af in 10 minuten op 220 graden.
  • Leg de pitadriehoekjes op de schaal, bestrooi met peterselie en serveer de rest van de dressing er apart bij.

Tips

  • Om dit fattoush recept iets meer 'body' te geven, kun je er kaas zoals feta of gegrilde halloumi bij doen. De zoute toevoeging maakt het in combinatie met de frisse groenten helemaal af.
  • Ben je vegan? Frituur blokjes tofu of kook kikkererwten. Bestrooi deze met zout en ras el hanout en doe ze over de groenten.
  • Wil je de fattoush maken met vlees? Marineer kippendijen met olijfolie, knoflook en shoarmakruiden. Leg ze op een hete grillpan en snijd ze daarna in reepjes. Succes gegarandeerd!
  • Als er fattoush overblijft, kun je de salade twee dagen bewaren. Doe ze wel in een goed afgesloten plastic bak en haal de pita's eruit, deze zullen anders té zompig worden.
  • Heb je geen pitabroodjes maar wel Libanees flatbread? Perfect! Zeker doen, maar je zou ook sneetjes 'gewoon' brood kunnen roosteren en gebruiken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

flatbread platbrood pita

Wist jij....

  • Dat fattoush in best veel landen rond de oostelijke Middellandse Zee gemaakt wordt?
  • In Cyprus, Syrië, Jordanië en nog meer landen is het bekend en heet het min of meer hetzelfde.
  • Het gebruiken van oud brood in gerechten wordt ook in het westen gedaan. De Italiaanse panzanella is daar een goed voorbeeld van. Door het opnemen van het tomatensap en olijfolie wordt het oude geroosterde brood zacht. Er wordt vaak sardine aan toegevoegd.
  • Fattoush kun je vooruit maken en in goed afgesloten bakjes meenemen naar het park 😉

Een Ode Aan Groenten

Het is een goede trend die al een paar jaar aan de gang is: groenten. Niet slechts als voorgerecht of als opzij geschoven bijgerecht. Nee, groenten zijn enorm veelzijdig dus laten we ons daar meer in verdiepen!

Gelukkig heeft Alice Zaslavsky al heel wat voorwerk gedaan. In haar kookboek Een Ode Aan Groenten laat zij zien wat er allemaal mogelijk is met groente, en dat is veel. Bekijk bijvoorbeeld ook haar rode linzendahl of de klassieke waldorfsalade van Alice.

Denk aan gekaramelliseerde groenten, krokante groenten, groentetaarten, salades, groenten met kruiden, kaas en bladerdeeg.

En ikzelf vind het ook wel zo fijn als het boek er leuk uitziet, dat is in het geval van Een Ode Aan Groenten gelukkig zo.

Kleuren, goede foto's en leuke illustraties maken het boek een plezier om doorheen te bladeren.

Dit kookboek is voor iedereen die groenten een warm hart toedraagt, en wie is dat niet!

roze groen omslag ode aan groenten kookboek omslag

Een Ode Aan Groenten

  • Auteur | Alice Zaslavsky
  • Uitgever | Good Cook
  • Omvang | 488 pagina's (!)
  • ISBN | 9789461432506
  • Prijs | € 40,00

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten