Kip piri-piri is niet voor doetjes. Dit is de meest pikante kip die je ooit zult eten. Dit bekende typische kipgerecht kent z’n oorsprong in Portugal en wordt zo pittig door een speciaal marinade van hete pepers – ‘piri-piri’. In dit artikel zetten we een toprecept voor kip piri-piri voor je klaar. Maar je leest ook waar het recept vandaan komt, de ‘roots’ van piri-piri dus.
Dol op kip? Probeer dan ook eens deze kip uit de oven of bekijk een verzameling lekkere kip recepten! Ben je er klaar voor? Lees dan snel verder.
Waar komt het gerecht kip piri-piri vandaan?
In de vijftiende eeuw ontdekten de Portugese zeevaarders delen van Zuid-Amerika. Ze ontdekten er ook een erg pikant pepertje. De naam die de chilipeper toen kreeg, is onbekend. Toen ze de peper meebrachten naar hun kolonies in Afrika, kreeg het pepertje daar de naam piri-piri, wat peper-peper betekent in het Swahili.
Al snel was de piri-piri een prima ingrediënt om mee te experimenteren in Portugal en haar kolonies. Vandaag is het kipgerecht enorm geliefd, en blijft het de nationale trots van de Portugese keuken. Wie één gerecht uit de Portugese keuken moet opnoemen, zegt waarschijnlijk kip piri-piri. In Nederland duiken er dan ook steeds meer restaurants op die het populaire gerecht uit Portugal op de menukaart hebben staan.
Wie eens buiten Nederland wil proeven van de lekkerste kip piri-piri van Portugal, moet naar het dorpje Guia in Albufeira. Deze plek trekt piri-piri liefhebbers van over de hele wereld aan, omdat het dorpje de beste kip piri-piri restaurants ter wereld zou hebben.