Kip piri-piri is niet voor doetjes. Dit is de meest pikante kip die je ooit zult eten. Dit bekende typische kipgerecht kent z’n oorsprong in Portugal en wordt zo pittig door een speciaal marinade van hete pepers – ‘piri-piri’. In dit artikel zetten we een toprecept voor kip piri-piri voor je klaar. Maar je leest ook waar het recept vandaan komt, de ‘roots’ van piri-piri dus. 

Dol op kip? Probeer dan ook eens deze kip uit de oven of bekijk een verzameling lekkere kip recepten! Ben je er klaar voor? Lees dan snel verder. 

Kip piri-piri

5 from 1 vote
Course: HoofdgerechtCuisine: Portugees
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

30

minutes

De ‘piri-piri’ in kip piri-piri, is een soort chilipeper die voornamelijk in het wild groeit in Afrika. Het is een kleine, pikante rode peper van 1 à 2 centimeter. Het pepertje staat ook bekend onder de naam ‘Afrikaanse Birds Eye’.

De letterlijke vertaling van piri-piri is peper-peper. Het dubbele gebruik van het woord zou wijzen op de intensiteit van de peper, om mensen te waarschuwen voor de pittigheid.

Ingrediënten

  • 4 4 kippenbouten van piepkuikens of jonge haantjes, met vel en been

  • 1/2 1/2 citroen, uitgeperst

  • 2 2 teentjes knoflook, gepeld en fijngeperst

  • 2 el 2 zeezout van de molen

  • Piri-piri saus
  • 2-4 2-4 Afrikaanse Birds Eye pepertjes (inclusief de zaadjes). De piri-piri/Afrikaanse Birds Eye pepers vind je niet makkelijk in supermarkten of speciaalzaken. Een aardig alternatief is de rode rawit peper.

  • 4 teentjes 4 knoflook

  • 1 1 citroen, gehalveerd en uitgeperst

  • 3 el 3 zeezout van de molen

  • 2 el 2 paprikapoeder

  • 1 tl 1 gedroogde oregano

  • 50 ml 50 extra vierge olijfolie

Bereiding

  • Neem de kip uit de koelkast en laat vijftien minuten op kamertemperatuur komen in een ovenschaal.
  • Maak de marinade door het citroensap, de knoflook en het zeezout met een garde te mengen in een kom. Giet de marinade over de kip en laat 15 minuten staan terwijl je de piri-piri saus maakt. Verwarm de oven ook al voor op 200 graden.
  • Maak de piri-piri saus door met een vijzel de ingrediënten fijn te stampen. Je gaat eerst de chilipepers en de knoflook fijnstampen. Voeg daarna het citroensap en het zout toe. Als laatste doe je het paprikapoeder, de oregano en de olijfolie in de vijzel en meng je de saus tot een puree.
  • Zet de piri-piri saus apart en plaats de ovenschaal met de kip in de oven voor 35 minuten.
  • Haal de kip uit de oven en zet even opzij. Neem een grillpan en laat boter smelten op een middelhoog vuur. Smeer één kant van de kip in met de piri-piri saus en leg in de pan als hij heet genoeg is. Bak enkele minuten en doe dan hetzelfde voor de andere zijde.

Tips

  • Je kunt de laatste stap ook heel goed op de BBQ doen!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Waar komt het gerecht kip piri-piri vandaan?

In de vijftiende eeuw ontdekten de Portugese zeevaarders delen van Zuid-Amerika. Ze ontdekten er ook een erg pikant pepertje. De naam die de chilipeper toen kreeg, is onbekend. Toen ze de peper meebrachten naar hun kolonies in Afrika, kreeg het pepertje daar de naam piri-piri, wat peper-peper betekent in het Swahili.

Pepers

Al snel was de piri-piri een prima ingrediënt om mee te experimenteren in Portugal en haar kolonies. Vandaag is het kipgerecht enorm geliefd, en blijft het de nationale trots van de Portugese keuken. Wie één gerecht uit de Portugese keuken moet opnoemen, zegt waarschijnlijk kip piri-piri. In Nederland duiken er dan ook steeds meer restaurants op die het populaire gerecht uit Portugal op de menukaart hebben staan.

Wie eens buiten Nederland wil proeven van de lekkerste kip piri-piri van Portugal, moet naar het dorpje Guia in Albufeira. Deze plek trekt piri-piri liefhebbers van over de hele wereld aan, omdat het dorpje de beste kip piri-piri restaurants ter wereld zou hebben.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten