Gekookte mosselen doen het altijd goed. Of het nu is voor een etentje met gasten of een snelle doordeweeks maaltijd. Het wordt niet veel beter dan met een gigantische pan gekookte mosselen voor je neus. 

Vandaag delen ons favoriete, meest basale recept om snel een partij mosselen op tafel te krijgen. Daarnaast geven je tips waar je op moet letten bij spoelen en sorteren van de mosselen. Ga je ze koken in bier of in wijn?  

Als extraatje hebben we nog 5 heerlijke en eenvoudige mosselrecepten voor je geselecteerd. Laten we snel beginnen.

Smul je van zeevruchten en vis? Kijk dan hier eens voor een verzameling van de lekkerste vis gerechten!

Gekookte Mosselen

3 from 3 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Hollands
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Veruit de meest populair manier om mosselen te eten. In België noemt met dit heel mooi ‘Mosselen Natuur‘. De meest natuurlijk mosselbereiding. 

Ingrediënten

 • 1 witte of rode ui

 • 1/2 prei

 • 1/2 bosje bladselderij

 • 1 laurierblad

 • 2 teentjes knoflook

 • 4 takjes tijm

 • 1 klontje boter

 • scheutje witte wijn of bier (hierover later meer)

 • peper uit de molen

Aan de slag

 • Sorteer en was de mosselen zoals hieronder beschreven. Snijd de ui en prei in kwart ringen, de knoflook in dunne plakjes en hak de bladselderij.
 • Leg de mosselgroente op de bodem van een mossel- of ander soort pan met deksel. Houd er rekening mee dat de mosselen de ruimte moeten krijgen op open te gaan. Neem dus een pan die groot genoeg is.
 • Doe de mosselen in de pan met de knoflook, laurier, tijm, gemalen peper en de boter. Giet een scheut (ongeveer 1 glas) wijn of bier over de mosselen en sluit de pan af met het deksel.
 • Zet de pan op hoog vuur. Na ongeveer 5 minuten (of als het vocht langs de deksel naar buiten pruttelt) moet je de mosselen omgooien, zodat de onderste boven liggen en andersom. Dit gaat het makkelijkst zonder deksel, want dan kun je zien wat je doet. Doe dit met souplesse, anders breken de schelpen.
 • Zet de pan nog een kleine minuut op het vuur. Serveer de mosselen direct. Gewoon met vers stokbrood en kruidenboter.

gesloten schelpjes

 • Zijn er mosselschelpen die nog steeds potdicht zitten? Dan kun je deze beter weggooien. Hoogstwaarschijnlijk was de mossel al dood voordat hij de pan in ging en daar kun je goed ziek van worden.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Mosselen spoelen en sorteren

Het allerbelangrijkste aan het koken van mosselen is het uitzoeken ervan. De mosseltjes worden levend verkocht, maar in elke partij zitten er een paar die niet meer leven. Deze moeten eruit.

Om te zorgen dat jij geen verkeerde mossel eet, vul je de gootsteen met koud water. Doe de mosselen voorzichtig in het water, zodat het zand en vuil van de mossel gaat.

Als het goed is zijn de mosselen nu gesloten, althans de meeste. Bij een paar staat de schelp open. Tik de schelp voorzichtig tegen de rand van de gootsteen. Gaat de schelp dicht? Dan leeft de mossel nog. Gebeurt er niets? Gooi hem dan weg. 

Vervolgens controleer je of er kapotte en gebroken schelpen tussenzitten. Die mogen ook direct in de vuilnisbak. Als er een baard aan de mossel hangt trek je die er gewoon van af.

Nu heb je een partij mosselen die klaar zijn voor de bereiding.

gekookte mosselen

Bier of Wijn bij mosselen

Een goed biertje geeft je mosselen een diepe en stevige smaak. De smaken van laurier en tijm worden versterkt. Daarmee worden mosselen die gekookt zijn in bier een écht wintergerecht

In de zomer mag het allemaal wat minder zwaar. Wijn maakt het mosselgerecht wat lichter en frisser, dan wanneer je bier gebruikt. Het allerlekkerste aan mosselen koken met wijn is dat je bijna een hele fles over hebt om op te drinken tijdens de maaltijd. De meeste droge witte wijnen lenen zich prima om mosseltjes in te koken.

Gekookte mosselen

🍴Gang

🍾 Gelegenheid

u2022

🥧 Gemak


🍉 Ingredienten

u2022