Van wie kun je beter leren mosselen koken, dan van de Zeeuwse topchef Sergio Herman? Juist!
Dit basisrecept voor het koken van mosselen komt uit zijn kookboek Hommage. Volgens Sergio is de mossel Zeelands mooiste product, het magische zwarte goud, dat dan ook een plek verdient op alle tafels thuis. Op deze pagina lees je alles over mosselen koken, bewaren, spoelen en kopen.
Mosselen kopen
Tegenwoordig kun je het hele jaar door mosselen eten, maar het mosselseizoen begint in juli en loopt tot ongeveer begin maart. Ze zijn vanaf september tot en met november op hun best.
Bij de visboer let je er natuurlijk op dat je schelpjes nog mooi dicht zijn. Op de verpakking horen een verpakkingsdatum en een uiterste houdbaarheidsdatum te staan, maar die meldingen vertellen je niets over hoe de mosselen bewaard zijn. Dichte schelpen is dus wat we willen, die fris en zilt ruiken - naar zeewater, maar dan iets zoeter.
Mosselen die muf en niet fris ruiken, of zelfs een rotte geur hebben, laat je liggen. Ook mosselen die openstaan, beschadigd zijn of komen bovendrijven tijdens het spoelen gebruik je niet!
Wijn bij mosselen
Voor het bereiden van mosselen gebruik je een droge witte wijn. Maar bij de gekookte mosselen wil je natuurlijk ook nog iets drinken!
Bij deze klassieke bereiding van mosselen is Muscadet een klassieke keuze, maar elke andere frisse droge witte wijn met een duidelijke zilte toets en goede zuren kan. Denk bijvoorbeeld aan Chablis.
Mosselen en bier?
Liever bier bij mosselen? De zoelte zilte smaak van mosselen gaat goed samen met lichte en verfrissende bieren, zoals witbier!
Dit recept voor mosselen koken komt uit het boek 'Hommage' van topchef Sergio Herman.
Sergio Herman is de man achter diverse sterrenrestaurants zoals Le Pristine en Pure C. Herman staat bekend om zijn gevoel voor smaak en schoonheid en zijn liefde voor Zeeland.
In dit boek brengt hij zijn ode aan het zwarte goud. Met 50 toegankelijke mosselrecepten. Van basis technieken zoals bovenstaand recept tot zeer verrassende en moderne recepten met mosselen.
- Hommage
- Auteur Sergio Herman
- Fotograaf Kris Vlegels
- € 32,50
- ISBN 978 90 388 1142 0
- Bestel hem hier.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
🥧 Gemak
🍉 Ingredienten