Sardientjes van de barbecue

Sardientjes van de BBQ geven je een instant vakantiegevoel. Erbij een simpele salade, mooi stokbrood om het vet op te dippen en een koud glas wijn. En dan lekker met je handen eten natuurlijk. 

Het is helemaal geen gek idee om soms zelfs buiten het bbq seizoen om sardines klaar te maken, want deze haringachtige zijn het hele jaar goed verkrijgbaar.  Ze zijn supergezond en waarschijnlijk eet je er veel meer dan de bedoeling is. 

Sardientjes van de bbq - Polvo & Pato

Het lekkerst zijn sardines van de BBQ. Mocht je toch niet buiten willen koken – bijvoorbeeld omdat het regent ofzo – dan rekenen wij een grillpan ook goed. 

 

 

Sardientjes bewaren en schoonmaken

Sardientjes hebben een krachtige volle smaak die verder vrij weinig nodig heeft, de BBQ laat de vis totaal tot zijn recht komen. 

Wanneer je sardientjes koopt is het belangrijk om ze zo snel mogelijk op te eten. Verse vis heeft natuurlijk altijd de voorkeur. Maar door het hoge gehalte omega-3-vetzuren vergaan de vissen ook sneller. 


 

 

Sardientjes schoonmaken

Sardientjes zijn heel makkelijk schoon te maken. Maar ik vraag het toch altijd even aan de visboer. Wanneer je zelf aan de slag moet, is er zeker geen man overboord. Het is heel simpel. 

Maak de visjes zo snel mogelijk schoon. Wrijf onder stromend koud water de schubben van de vis. Trek de kop van de vis. De ingewanden komen dan meteen ook mee. Knip de vinnen weg met een schaar. Je kunt sardines verder met graat en al serveren en eten. 

Sardientjes van de barbecue

Voor 2 personen
Dit sardientjes recept voor de BBQ komt speciaal uit Algarve, althans de chef.

Ingrediënten

  • 1 rode paprika
  • 1 groene paprika
  • 1 kleine sjalot, in zeer dunne ringen
  • 1 el olijfolie
  • 1 el azijn
  • 1 bosje koriander (gebruik de blaadjes)
  • Zout
  • 8 sardines
  • Zeezout

Aan de slag!

1. Steek de barbecue aan.

2. Rooster de paprika’s op de hete barbecue tot ze geblakerd zijn.

3. Verwijder het vel en de zaden, snijd de paprika’s in dunne repen en leg die in een kom.

4. Voeg de sjalot, olijfolie, azijn, koriander en wat zout toe en meng het geheel door elkaar. De salade is nu klaar!

5. Breng de sardines op smaak met zeezout en laat ze ongeveer een kwartiertje staan. Gril ze 2-3 minuten aan elke kant, tot het velletje goudbruin en knapperig is. Serveer er de salade en gekookte aardappels bij en geniet met je vrienden van de maaltijd.

Polvo & Pato

Polvo en Pato bookcover van Jeroen Jansen

Voor meer zonnige Portugese recepten kun je alvast deze arroz doce of dit dessert van peer proberen! Die zijn echt een verwennerij. 

Net als dit sardientjes recept komen ze ook uit Polvo & Pato: een ontdekkingsreis door Portugal. Het is een combinatie tussen kookboek en leesboek. Jeroen Jansen vertelt je er alles over de fantastische ingrediënten en gerechten die daar te vinden zijn. 

Daarnaast staan de mooiste beelden in dit boek. Daarmee vertelt hij een verhaal. Als je soms net iets meer wilt weten over de recepten die je maakt of gek bent van de Portugese keuken is Polvo & Pato een echte aanrader. 

 

Niewsgierig? Koop ‘Polvo & Pato’ hier op bol.com!

Polvo & Pato

Auteur | Jeroen Jansen

Uitgever | Fontaine Uitgevers

Omvang | 256 pagina’s

ISBN | 9789059569140

Prijs | € 29,95

Summary
recipe image
Recipe Name
Sardientjes van de barbecue
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Simple Share Buttons