Kijk eens naar dit prachtige gerecht! Hij is bijna te mooi om op te eten. Maar dat zou zonde zijn, want dit dessert van peer is werkelijk hemels. Samen met de espumante sorbet en panna cotta is dit misschien wel het lekkerste (en mooiste?) nagerecht dat je ooit gaat maken. 

Dessert van peer met espumante-sorbet en panna cotta

2 from 8 votes
Course: DessertCuisine: Portugees
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

1

hour 

Laat je inner patissier shinen en maak dit prachtige dessert voor een speciaal etentje, Kerst of een verjaardag. Onderaan vind je uiteraard ook een dessertwijn-tip om het feest compleet te maken! 

Dit dessert van peer vraagt wel om liefde, want makkelijk is het niet persé. Als je iets rustiger aan de slag wil kun je ook de losse elementen van het dessert maken. Alleen de peer, alleen de panna cotta, alleen de sorbet, of een combinatie van. Hij zal nog steeds om te smullen zijn.

Hier is het recept! De Texturas Fizzy van El Bulli koop je hier.

Ingrediënten

  • 4 4 peren

  • 300 ml 300 rode wijn

  • 200 ml 200 water

  • 100 gram 100 suiker, plus 1 eetlepel

  • 3 3 steranijsvruchten

  • 1 1 kaneelstokje

  • 100 ml 100 espumante (mousserende Portugese wijn, als alternatief kan ook champagne gebruikt worden)

  • 5 gram 5 el Bulli texturas Fizzy (hier te koop)

  • 2 2 blaadjes gelatine (9 g)

  • 100 gram 100 room

  • 100 ml 100 melk

  • 25 gram 25 basilicumblaadjes

  • 1 el 1 pure chocoladerasp

Aan de slag!

  • Schil de peren en snijd ze zo bij dat ze min of meer een gelijke vorm en gewicht hebben. Zet de peren op met de rode wijn, 100 ml water, 50 gram suiker, steranijs en kaneel. Kook ongeveer 1 uur op laag vuur. Laat de peren in het vocht afkoelen.
  • Breng 100 ml water met 50 gram suiker aan de kook. Laat iets terug koelen en voeg 1 blaadje gelatine toe. Voeg vervolgens de espumante toe. Koel dit terug en maak er een sorbet van door het mengsel in een platte schaal te schenken en die 2-3 uur in de vriezer te zetten. Roer het mengsel elke 15 minuten goed door. Als de sorbet de gewenste textuur heeft (stevig maar schepbaar), meng er dan de Fizzy doorheen. Laat de sorbet rusten in de vriezer.
  • Maak een granité van het kookvocht van de peer. Schenk het vocht in een lage schaal en zet die in de vriezer. Roer het mengsel elke 15 minuten met een vork, totdat het volledig gekristalliseerd en bevroren is.
  • Zet de room met de melk op een laag vuur en voeg de basilicum toe. Laat dit 30 minuten trekken. Voeg 1 eetlepel suiker toe en het overgebleven gelatineblaadje. Meng goed en zeef vervolgens de basilicum uit het mengsel. Schenk het in een vorm, dek af en laat de panna cotta in de koelkast opstijven.
  • Plaats de uitgelekte peer op een bord met de panna cotta ernaast. Dresseer vervolgens de perengranité, de espumante-sorbet en geraspte chocolade op het bord. Decoreer het gerecht eventueel met vers fruit.

Tips

  • Wijnspijs combinatie | Combineer dit fijne dessert met een zoete dessertwijn met voldoende frisheid. Bijvoorbeeld een blend van sémillon, sauvignon blanc en muscadelle uit de Bergerac. Of een Mirabelle de la Jaubertie Monbazillac.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Polvo & Pato van Jeroen Jansen

Jeroen Jansen haalde dit gerecht rechtstreeks uit Portugal. Daar ging hij op roadtrip om het lekkerste van dit mooie land te ontdekken, en hij neemt jou mee! Polvo & Pato is een combinatie van kookboek en leesboek. Met heerlijke recepten en verhalen wil je gelijk het vliegtuig instappen! 

Eerder probeerden wij al zijn arroz doce en de traditionele Portugese sardientjes van de barbecue, die waren om te genieten. 

Polvo & Pato kookboek

Polvo & Pato

  • Auteur | Jeroen Jansen
  • Uitgever | Fontaine Uitgevers
  • Omvang | 256 pagina’s
  • ISBN | 9789059569140
  • Prijs | € 29,95

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten