Feestelijk Portugees dessert van peer en panna cotta [recept]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Kijk eens naar dit prachtige gerecht! Hij is bijna te mooi om op te eten. Maar dat zou zonde zijn, want dit dessert van peer is werkelijk hemels. Samen met de espumante sorbet en panna cotta is dit misschien wel het lekkerste (en mooiste?) nagerecht dat je ooit gaat maken. 

Laat je inner patissier shinen en maak dit prachtige dessert voor een speciaal etentje, Kerst of een verjaardag. Onderaan vind je uiteraard ook een dessertwijn-tip om het feest compleet te maken! 

Dessert met peer - polvo & pato

Dit dessert van peer vraagt wel om liefde, want makkelijk is het niet persé. Als je iets rustiger aan de slag wil kun je ook de losse elementen van het dessert maken. Alleen de peer, alleen de panna cotta, alleen de sorbet, of een combinatie van. Hij zal nog steeds om te smullen zijn. Hier is het recept!

Dessert van peer | met espumante-sorbet en panna cotta

dessert | 4 personen

Ingrediënten

  • 4 peren
  • 300 ml rode wijn
  • 200 ml water
  • 100 g suiker, plus 1 eetlepel
  • 3 steranijsvruchten
  • 1 kaneelstokje
  • 100 ml espumante (mousserende Portugese wijn, als alternatief kan ook champagne gebruikt worden)
  • 5 g el Bulli texturas Fizzy (hier te koop)
  • 2 blaadjes gelatine (9 g)
  • 100 g room
  • 100 ml melk
  • 25 g basilicumblaadjes
  • 1 el pure chocoladerasp

Aan de slag!

1. Schil de peren en snijd ze zo bij dat ze min of meer een gelijke vorm en gewicht hebben. Zet de peren op met de rode wijn, 100 ml water, 50 gram suiker, steranijs en kaneel. Kook ongeveer 1 uur op laag vuur. Laat de peren in het vocht afkoelen.

2. Breng 100 ml water met 50 gram suiker aan de kook. Laat iets terug koelen en voeg 1 blaadje gelatine toe. Voeg vervolgens de espumante toe. Koel dit terug en maak er een sorbet van door het mengsel in een platte schaal te schenken en die 2-3 uur in de vriezer te zetten. Roer het mengsel elke 15 minuten goed door. Als de sorbet de gewenste textuur heeft (stevig maar schepbaar), meng er dan de Fizzy doorheen. Laat de sorbet rusten in de vriezer.

3. Maak een granité van het kookvocht van de peer. Schenk het vocht in een lage schaal en zet die in de vriezer. Roer het mengsel elke 15 minuten met een vork, totdat het volledig gekristalliseerd en bevroren is.

4. Zet de room met de melk op een laag vuur en voeg de basilicum toe. Laat dit 30 minuten trekken. Voeg 1 eetlepel suiker toe en het overgebleven gelatineblaadje. Meng goed en zeef vervolgens de basilicum uit het mengsel. Schenk het in een vorm, dek af en laat de panna cotta in de koelkast opstijven.

5. Plaats de uitgelekte peer op een bord met de panna cotta ernaast. Dresseer vervolgens de perengranité, de espumante-sorbet en geraspte chocolade op het bord. Decoreer het gerecht eventueel met vers fruit.

Wijn spijs combinatie

Combineer dit fijne dessert met een zoete dessertwijn met voldoende frisheid. Bijvoorbeeld deze blend van sémillon, sauvignon blanc en muscadelle uit de Bergerac. 

Bestel Mirabelle de la Jaubertie Monbazillac hier. 

dessertwijn

Polvo & Pato

Polvo en Pato bookcover van Jeroen Jansen

Jeroen Jansen haalde dit gerecht rechtstreeks uit Portugal. Daar ging hij op roadtrip om het lekkerste van dit mooie land te ontdekken, en hij neemt jou mee! 

Polvo & Pato is een combinatie van kookboek en leesboek. Met heerlijke recepten en verhalen wil je gelijk het vliegtuig instappen! 

Eerder probeerden wij al zijn arroz doce en de traditionele Portugese sardientjes van de barbecue, die waren om te genieten. 

Nieuwsgierig? Koop ‘Polvo & Pato’ hier op bol.com!

Polvo & Pato

Auteur | Jeroen Jansen
Uitgever | Fontaine Uitgevers
Omvang | 256 pagina’s
ISBN | 9789059569140
Prijs | € 29,95

Geef je mening!
recipe image
Recept
Dessert van peer
Geschreven door
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Koken
Totaal
Beoordeling
31star1star1stargraygray Based on 1 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?