Xiao Long Bao, ook wel dumplings gevuld met soep, zijn verfijnd en smelten in je mond. Het vlees, flinterdun deeg en de kruidige Chinese bouillon gaan perfect samen!

Deze sappige dumplings zijn eenvoudig zelf te maken met dit makkelijke recept van Pippa Middlehurst. Ze begeleidt je stap voor stap naar mooie soepdumplings met een heerlijke bouillon bomvol exotische Aziatische smaken. 

Soepdumplings (Xiao Long Bao)

4 from 7 votes
Course: BijgerechtCuisine: Chinees
Portie

25

Stuks
Prep time

3

hours 
Bereidingstijd

40

minutes

Sommige ingrediënten zullen je misschien niet bekend voorkomen, maar bij de Toko kan je alles kopen. Als je de basis eenmaal in huis hebt, maak je vervolgens in no-time zalige dumplings. 

Ingrediënten

  • Voor de vellen: jiaozi dumplingdeeg (of kant en klare dumplingvellen)

  • 200 gram 200 varkensgehakt (> 20% vet)

  • 2 el 2 Shaoxing rijstwijn

  • 2,5 cm 2,5 verse gemberwortel, geraspt

  • 1 el 1 lichte sojasaus

  • 1 el 1 vissaus

  • Snuf versgemalen witte peper

  • 1/2 tl 1/2 zout

  • 2 tl 2 lichtbruine basterdsuiker

  • 200 gram 200 bruin en wit krabvlees

  • 1 el 1 gedroogde garnalen, fijngehakt tot een grof poeder

  • 2 2 lente-uien, fijngehakt

  • 1 el 1 sesamolie

  • 150 gram 150 bouillongelei (zie ingrediënten hieronder)

  • Voor de dipsaus
  • 2 el 2 Chinkiang zwarte rijstazijn

  • 1 el 1 lichte sojasaus

  • 1 el 1 verse gemberwortel, in zeer fijne julienne gesneden

  • Voor de bouillongelei
  • 700 gram 700 kippenvleugels of drumsticks

  • 2 2 gedroogde shiitake

  • 75 gram 75 parma- of serranoham

  • 2,5 cm 2,5 gemberwortel, geschild en in plakjes

  • 3 3 lente-uien, alleen het witte gedeelte, gehakt

  • 1 el 1 Shaoxing rijstwijn

  • 2 el 2 lichte sojasaus

  • 1 tl 1 gelatinepoeder

Bereiding


  • Bouillongelei
  • Dit recept kost je een paar uur, maar ik raad je echt aan het te proberen. Je kunt van tevoren een voorraad maken en die invriezen, dan kun je de bouillon steeds gebruiken als je hem nodig hebt (je kunt hem aan allerlei gerechten toevoegen). Je kunt de bouillon ook een dag van tevoren in een slow cooker bereiden.
  • Hak met een hakmes de kippenvleugels of drumsticks in stukken van 2,5 tot 5 cm zodat het beenmerg wordt blootgelegd. Leg de stukken kip in een grote steelpan of soeppan en voeg alle andere ingrediënten, behalve het gelatinepoeder toe. Schenk 1,2 liter water in de pan. Breng het water aan de kook en laat de bouillon 2 uur trekken op laag vuur. (Of, schenk de bouillon in een slowcooker en laat hem een hele nacht trekken op de lage stand.)
  • Schep het schuim eraf dat gedurende de eerste 30 minuten naar boven komt drijven.
  • Zeef de bouillon, zodra hij klaar is, door een fijnmazige zeef die bekleed is met een kaasdoek of theedoek.
  • Los de gelatine op in 2 eetlepels water en roer hem door de bouillon. Schenk de bouillon in een braadslede of op een bakplaat met opstaande randen, laat hem afkoelen tot kamertemperatuur en zet hem in de vriezer om op te stijven (of in de koelkast als er geen ruimte in de vriezer is).
  • Dumplingvellen (optioneel)
  • Meng in een mengkom de tarwebloem en het zout en roer met stokjes of een vork door de bloem om grote klonten kapot te maken.
  • Meet 160 ml water dat net van de kook is en 80 ml koud water af in aparte maatbekers en houd de maatbekers binnen handbereik. Voeg eerst het kokende water toe aan de bloem en roer de bloem met snelle bewegingen tot een kruimelig mengsel. Voeg, zodra het kokende water volledig is opgenomen door de bloem, het koude water toe en roer het erdoor. Blijf mengen tot er een deegbal ontstaat.
  • Kneed de deegbal 1 tot 2 minuten door en leg hem op het werkblad. Blijf het deeg nog 10 minuten kneden tot het glad en elastisch is. Maak een bal van het deeg en leg hem in een hersluitbare diepvrieszak of in een kom die je afdekt met een schone, vochtige theedoek. Laat het deeg op kamertemperatuur rusten, terwijl je de dumplingvulling bereidt volgens het door jou gekozen recept.
  • Als je het deeg meer dan 1 uur van tevoren bereidt, kun je het laten rusten in de koelkast.
  • Dumplings
  • Doe het varkensgehakt in een mengkom en voeg hier de Shaoxing rijstwijn, gember, lichte sojasaus, vissaus, peper, het zout, de lichtbruine basterdsuiker en 3 eetlepels water aan toe en roer met een houten lepel tot een deeg.
  • Schep het krabvlees, de gedroogde garnalen, lente-uien en sesamolie erdoor. Zet de kom in de koelkast en laat het vleesmengsel 20 minuten rusten terwijl je de dumplingvellen klaarmaakt.
  • Maak het deeg zoals hierboven beschreven (dumplingvellen). Rol een derde ervan tot een worst van ongeveer 25 cm lang. Snijd de worst in acht even grote stukken, draai ballen van de stukken deeg en rol iedere bal tot een dun dumplingvel van ongeveer 12 cm doorsnede. Je kan natuurlijk ook kant-en-klare dumplingvellen gebruiken. 
  • Houd de vulling van varkensvlees en krab en de bouillongelei bij de hand. Schep 1 eetlepel vulling in het midden van het dumplingvel en schep hier ½ theelepel bouillongelei op. Breng de randen van het deeg naar elkaar toe, maak plooien als je wilt en vouw de dumpling dicht. Zet de dumplings met minstens 1 cm tussenruimte op een met bakpapier beklede bakplaat en laat ze opstijven terwijl je meer dumplingvellen maakt en vult.
  • Zet de dumplings, zodra je ze wilt garen, in een stoommand bekleed met bakpapier. Stoom ze 8 tot 10 minuten boven een pan kokend water. Pas heel goed op dat het dumplingvel niet scheurt bij het uit de stoommand halen van de dumplings.
  • Meng in een kom alle ingrediënten voor de dipsaus en serveer de dipsaus bij de dumplings.

Tips

  • Tip van Pippa | Steeds als ik vier of vijf dumplings heb gemaakt, zet ik ze in de vriezer om op te stijven. Omdat de vulling nat is, kunnen de dumplingvellen het vocht opnemen en beginnen uit te zakken. Door de dumplings in de vriezer te zetten terwijl ik de rest van de dumplings maak, stopt dit proces en blijven ze in model. Ze moeten niet zo lang in de vriezer blijven staan dat ze door en door bevroren zijn, al kun je een aantal dumplings in de vriezer laten als je ze niet allemaal meteen wilt opeten.
  • Heb je de smaak van het dumpling maken te pakken, probeer dan ook Pippa’s zoete aardappel Jiaozi of deze heerlijke garnalen wontons!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Dumplings & Noedels van Pippa Middlehurst

In Dumplings & Noedels vind je Pippa’s favoriete dumpling- en noedelgerechten uit Taiwan, China en Japan. De recepten zijn makkelijk uitvoerbaar en toegankelijk.

Sommige recepten zijn ontstaat uit Pippa’s zoektocht naar traditie en authenticiteit, terwijl andere het resultaat zijn van een plundering van haar voorraadkast.

Pippa ontwikkelde een passie voor de Chinese keuken doordat haar opa haar regelmatig meenam naar een dim-sum restaurant. Deze passie bracht haar uiteindelijk naar een kookschool in Lanzhou, waar ze de fijne kneepjes van het vak leerde. In dit boek ontdek je veelzijdigheid van dumplings en hoe leuk en makkelijk het is om zelf noedels te maken!

Kookboek dumplings en noedels

Dumplings & Noedels

  • Auteur | Pippa Middlehurst
  • Uitgever | Good Cook
  • Omvang | 192 pagina's
  • ISBN | 9789461432445
  • Prijs | € 22,50

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten