Ook dol op gehaktbrood? Probeer dan eens ons recept voor gehaktbrood met spek en ei. Ziet er spectaculair uit met dat eitje in het midden en de krokante spekkorst, maar is helemaal niet moeilijk om te maken.

Liever eerst 'gewoon' gehaktbrood maken? Klik dan hier voor ons gewone recept voor gehaktbrood.

Gehaktbrood met spek en ei

5 from 2 votes
Course: HoofdgerechtCuisine: Italiaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

40

minutes

Gehaktbrood is ideaal voor een doordeweekse avond, maar deze versie misstaat ook zeker niet tijdens een feestje. Met een prachtige zoute spekkorst zet je hem op tafel. En dan tijdens het opsnijden wordt ineens het eitje zichtbaar!

Ingrediënten

  • 1 el 1 boter, om de bakvorm mee in te vetten

  • 750 gram 750 gemengd gehakt

  • 6 6 eieren

  • 3 el 3 tomatenketchup

  • 1 el 1 gladde Dijon mosterd

  • 1 tl 1 komijnzaad, in de vijzel gemalen

  • 1 tl 1 korianderzaad, in de vijzel gemalen

  • 1 tl 1 zwarte peper, versgemalen

  • 1 tl 1 fijn zout

  • 1/2 bosje 1/2 bosje peterselie, fijngenipperd

  • 1 1 rode ui, fijn gesnipperd

  • 1 stengel 1 bleekselderij, heel fijn gesneden [brunoise]

  • 100 gram 100 broodkruim of 3 beschuiten

  • 150 gram 150 ontbijtspek

  • Ook nodig
  • 1 1 bakvorm van zo'n 20 cm

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Koop 4 eieren in zo'n 8 minuten hard. Laat schrikken, pel en zet apart.
  • Meng alle overige ingrediënten, behalve het ontbijtspek, vlug en kort met elkaar.
  • Bekleed een bakblik met boter. En leg daarna het ontbijtspek dakpansgewijs in het bakblik. Laat aan de zijkanten van het blik de plakken uitsteken. Dit komt straks over het gehakt te liggen. gehaktbrood-spek
  • Vul het blik nu voorzichtig met ongeveer een derde van het gehaktmengsel. Druk rustig aan en leg de gekookte eieren er voorzichtig in. Dek af met de rest van het gehakt. gehaktbrood met spek en eigehaktbrood-met-ei-spek
  • Maak je gehaktbrood af door het spek netjes over het gehaktbrood heen te leggen. gehaktbrood-in-spek-met-ei
  • Plaats het bakblik in de voorverwarmde oven en bak in zo'n 50 minuten af.
  • Laat het gehaktbrood met spek en ei minimaal 10 minuten rusten voordat je hem uit de vorm haalt en je aan tafel gaat. De sappen uit de vorm zijn erg lekker. Bedruip het gehaktbrood met spek en ei er mee! Eet smakelijk! ei-gehaktbrood-spek

Tips bij het maken van gehaktbrood met spek en ei

  • Maak je eigen versie. Gebruik geraspte kaas, Italiaanse kruiden, geef er een Oosters tintje aan, of maak het gehaktbrood gezonder door er ook nog brunoise gesneden wortels of andere groenten aan toe te voegen.
  • Gebruik in plaats van half-om-half gehakt ook eens gehakt van kalf, kalkoen of kip!
  • De gekookte eieren kun je gewoon weg laten.
  • Gebruik in plaats van ontbijtspek ook elk ander soort spek voor dit gehaktbrood.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten