Sajoer boontjes zijn sperzieboontjes die worden gebakken en gestoofd in een kruidenpasta (boemboe of bumbu). De boemboe kun je kopen maar beter nog is het om die zelf te maken. Van ons krijg je een mooi recept daarvoor. Maak de sajoer boontjes en eet ze bij witte (pandan) rijst of bij een rijsttafel met bami goreng. Naast deze goddelijke kipsaté mogen ze ook niet ontbreken.

Van oudsher werden de kruiden/specerijen gemalen in een vijzel, maar een keukenmachine werkt prima. En is lekker makkelijk en snel.

Sajoer boontjes

0 from 0 votes
Course: BijgerechtCuisine: Indonesisch
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes

Maak deze snelle, makkelijke, voedzame en heerlijke sajoer boontjes uit de Indonesische keuken. Het past bij vrijwel elk Aziatisch gerecht. Maak 'm zo pedis als je zelf wilt.

Ingrediënten voor sajoer boontjes

  • 500 gr 500 sperziebonen

  • 200 ml 200 groentenbouillon

  • blokje blokje santen van 5 cm bij 5 cm

  • Boemboe
  • 2 tenen 2 knoflook

  • 1 1 ui

  • 3 cm 3 geschilde gember

  • 3 el 3 zonnebloemolie

  • 2 el 2 ketjap manis

  • 2 el 2 vissaus

  • 2 tl 2 korianderpoeder

  • 1 tl 1 komijnpoeder

  • zout

Sajoer boontjes recept

  • Snij de harde uiteinden van de boontjes eraf en snij ze in de gewenste lengte. Je kunt ze ook heel laten.
  • Doe de ingrediënten voor de boemboe in de keukenmachine en laat draaien tot je een pasta hebt.
  • Verhit de boemboe in een wok of koekenpan. Je hebt geen olie nodig, dat zit al in de bumbu zelf.
  • Voeg de sperziebonen toe en bak ze een paar minuten terwijl je in de pan roert.
  • Voeg de bouillon en de santen toe en laat de sajoer boontjes stoven tot ze beetgaar zijn, dat duurt zo'n 8 minuten.

Tips

  • Voor pittige sajoer boontjes kun je ringetjes Spaanse peper erover strooien. Of een hele peper meestoven, dan worden ze nóg pittiger!
  • Je kunt de santen vervangen door 200 ml kokosmelk.
  • Maak veel meer boemboe dan je nodig hebt en vries het in. Zo heb je altijd een heerlijke kruidenpasta om rendang of noedels te maken. Heerlijk en makkelijk! Zoals deze Laksa bijvoorbeeld.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Sajoer-groenten

Natuurlijk kennen we allemaal de sajoer boontjes met sperziebonen. Maar het recept werkt net zo goed met andere groente. Het gaat erom dat je smaak toevoegt aan groenten die van zichzelf soms niet superspannend zijn. Vervang eens de 'normale' sperzieboontjes in dit leuke en picknick-vriendelijke recept voor handige vegan gado gado pakketjes door de sajoer boontjes. Een ware smaakbom! Probeer het eens met snijbonen, wortel, Chinese kool, spitskool of paksoi. Hou bij die laatste een kortere smoor-tijd aan.

Sajoer boontjes passen perfect op een rijsttafel. Maar ze zijn ook ideaal als onderdeel of als bijgerecht bij Indonesische gado gado of een van mijn grootste favorieten Indonesische rendang. Echt zo lekker... Selamat!


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten