Sajoer boontjes zijn sperzieboontjes die worden gebakken en gestoofd in een kruidenpasta (boemboe of bumbu). De boemboe kun je kopen maar beter nog is het om die zelf te maken. Van ons krijg je een mooi recept daarvoor. Maak de sajoer boontjes en eet ze bij witte (pandan) rijst of bij een rijsttafel met bami goreng. Naast deze goddelijke kipsaté mogen ze ook niet ontbreken.
Van oudsher werden de kruiden/specerijen gemalen in een vijzel, maar een keukenmachine werkt prima. En is lekker makkelijk en snel.
Sajoer-groenten
Natuurlijk kennen we allemaal de sajoer boontjes met sperziebonen. Maar het recept werkt net zo goed met andere groente. Het gaat erom dat je smaak toevoegt aan groenten die van zichzelf soms niet superspannend zijn. Vervang eens de 'normale' sperzieboontjes in dit leuke en picknick-vriendelijke recept voor handige vegan gado gado pakketjes door de sajoer boontjes. Een ware smaakbom! Probeer het eens met snijbonen, wortel, Chinese kool, spitskool of paksoi. Hou bij die laatste een kortere smoor-tijd aan.
Sajoer boontjes passen perfect op een rijsttafel. Maar ze zijn ook ideaal als onderdeel of als bijgerecht bij Indonesische gado gado of een van mijn grootste favorieten Indonesische rendang. Echt zo lekker... Selamat!