Dol op shakshuka? Maak dan in plaats van de klassieke versie - eieren gegaard in een goed gekruide tomatensaus, getopt met veel groene kruiden en verse kaas- eens deze snelle groene shakshuka. Het is een perfect gerecht voor wie meer (groene) groenten wil eten. Low carb en ook perfect om de restjes uit je groentelade in op te koken.

Had ik al gezegd dat dit recept binnen 30 minuten op tafel staat? Echt een toppertje dus.

Liever de klassieke shakshuka? Hier staan de luxe rode shakshuka van Sergio Herman en hier een versie van Ottolenghi met zoete aardappel.

Groene shakshuka met avocado en feta

0 from 0 votes
Recipe by Laura Lemmers
hoofdgerecht

2

Personen
Bereidingstijd

35

minutes

Hieronder vind je de ingrediëntenlijst voor groene shakshuka, maar zie het meer als een suggestie. Ik gebruik graag alleen groene ingrediënten omdat het oog nu eenmaal ook wat wil. Maar je kunt hier veel restjes in kwijt.

Begin met de ui, knoflook en kruiden, maar welke soort bladgroenten je vervolgens gebruikt, of welke kruiden en welke kaas, dan bepaal jij natuurlijk. Lees de tips onderaan voor een paar lekkere variaties en suggesties.

Ingrediënten voor groene shakshuka

  • 2 2 el olijfolie om te bakken

  • 1 1 ui, gesnipperd

  • zout en versgemalen zwarte peper

  • 2 2 tenen knoflook, fijn gehakt

  • 1 el 1 komijn

  • 1 el 1 korianderzaad

  • 0,5 0,5 prei, in de dunne ringen

  • 0,25 0,25 groene kool, in dunne repen

  • 1 1 bos wilde spinazie

  • 75 ml 75 slagroom

  • 4 4 eieren

  • 100 ml 100 feta

  • 1 1 avocado

  • 0,5 0,5 bos koriander

  • 0,5 0,5 bos bosui

  • 1 1 limoen

  • serveer met
  • jalapeño naar smaak

  • hete saus

  • mooi (zelfgebakken?) brood

Bereiding van groene shakshuka

  • Verwarm in een hapjespan de olijfolie. Fruit de ui met een snuf zout op medium tot laag vuur. Neem altijd ruim de tijd om je groenten en smaakmakers aan te zetten. Door ze langzaam te bakken op laag vuur komen de mooiste smaken vrij. Bak de ui minstens 7 minuten.
  • Voeg nu de knoflook, korianderzaadjes, komijn en prei toe. Bak weer rustig tot alle smaken vrij komen, dat duurt minstens 10 minuten. Hou het vuur laag.
  • Voeg dan de spinazie en kool toe. Zet een deksel op je pan om ervoor te zorgen dat niet al het vocht ontsnapt. Bak tot de kool zachter is geworden en de spinazie is geslonken. Roer er dan de room doorheen en breng op smaak met zout en peper. groene shakshuka maken
  • Kook nog twee minuten en maak dan vier kuiltjes in de groene shakshuka. Breek in elk kuiltje voorzichtig een eitje en zet de deksel terug op de pan. groene shakshuka met ei
  • Bak de eitjes tot het eiwit nét gestold is. Dat is echt maar zo'n 6 minuutjes. Verdeel dan de feta over de shakshuka eitjes en haal de pan van het vuur.
  • Strooi wat zout en peper over de eitjes en maak de groene shakshuka compleet met de kruiden, blokjes avocado, partjes limoen en eventueel jalapeño naar smaak.
  • Zet de pan met shakshuka op tafel en eet eventueel met mooi brood en pittige sriracha saus. recept groene shakshuka

Maak je eigen 'groene shakshuka'

  • Naast, of in plaats van, prei, kool en spinazie kun je ook snijbiet, andijvie, cavalo nero, sla, postelein, boerenkool, waterkers en andere bladgroentes gebruiken.
  • Geen fan van koriander? Of lekker veel kruiden? Je kunt ook munt, peterselie, rucola, mosterdblad, of basilicum gebruiken.
  • Feta vervang je door je favoriete kaas. Geitenkaas, Parmezaan, Oude Cheddar of Goudse, kan allemaal!
  • Nog meer groene groenten? Serveer er gegrilde broccoli of groene asperges op, of bij. Lekker!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


Groene shakshuka, wat is dat eigenlijk?

Shakshuka is een Noord Afrikaans eenpansgerecht dat oorspronkelijk wordt gegeten als ontbijt, maar ook ideaal is voor een gezonde brunch, of snel doordeweeks diner. Het zijn eieren gegaard in een soort saus van verschillende soorten groenten en wordt geserveerd met heel veel kruiden. Wat voor verse en gedroogde kruiden, dat wil nog weleens variëren. De bekendste versie is een rode versie op basis van een pittig gekruide tomatensaus.

Het is dus een heel lekker, gezond en voedzaam gerecht dat je redelijk snel op tafel hebt. Deze groene shakshuka is de snelste versie. En ik denk eigenlijk ook wel de gezondste. Gewoon een keer proberen dus!
Eet smakelijk.



🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten