Deze onweerstaanbare rabarber cheesecake is perfect om het rabarberseizoen mee te vieren. Het contrast tussen de knalroze rabarber en de witte vulling maakt dit een prachtige cheesecake om te zien.

Maar ook de smaak doet er niet voor onder. In de bodem zachte, warme specerijen tegen de de koude friszure en licht wrange rabarber, en de romige vulling die samen komen tot een complete orale bevrediging. Kijk maar uit dat je de hele cheesecake niet in je eentje op eet.

Rabarber cheesecake

0 from 0 votes
Recipe by Ravneet Gill Course: Taart
Portie

8

Personen
begin 1 dag van te voren

0

minutes

EEN OPMERKING: Deze rabarber cheesecake werkt niet zonder gelatine of vegetarische alternatieven (controleer de aanwijzingen op de verpakking om de hoeveelheid om te rekenen).

Ingrediënten

  • Voor een cheesecake van 20 cm doorsnede
  • Voor de bodem
  • 80 gr 80 bloem

  • 13 gr 13 kristalsuiker

  • 13 gr 13 bruine basterdsuiker

  • snuf kaneel

  • snuf gemberpoeder

  • snuf zout

  • snuf zuiveringszout

  • 60 gram 60 boter, koud en in blokjes

  • 30 gram 30 boter gesmolten

  • 20 gr 20 golden syrup

  • Voor de vulling
  • 5 5 gelatineblaadjes

  • 110 g 110 fijne kristalsuiker

  • 40 ml 40 water, plus zo nodig extra

  • 1 1 ei

  • 1 1 eidooier

  • 1 1 onbehandelde sinaasappel fijngeraspte schil en sap

  • 1 1 citroen sap

  • 340 g 340 verse roomkaas, op kamertemperatuur

  • 320 ml 320 slagroom, licht geklopt

  • Voor de geroosterde rabarber en gelei
  • 150 g 150 rabarber

  • 90 g 90 fijne kristalsuiker

  • 100 ml 100 water, plus zo nodig extra

  • 1 1 sinaasappel sap, plus zo nodig

  • 1 1 gelatineblaadje, of zoveel als nodig

Bereiding

  • Voor de bodem
  • Verhit de oven tot 160 graden.
  • Meng alle droge ingrediënten voor de bodem. Voeg de boterblokjes toe en meng alles tot de textuur van grove broodkruimels. Sprenkel de golden syrop erover en meng tot een samenhangend deeg.
  • Verkruimel het bodemmengsel in een enkele laag op een bakplaat en zet hem 25-30 minuten in de oven. Schep de kruimels tijdens het bakken een paar keer om, zodat ze gelijkmatig gaar worden. De crumble moet goudbruin en door en door gaar worden.
  • Neem de crumble uit de oven en laat afkoelen. Roer de gesmolten boter erdoor.
  • Maak de bodem van de rabarber cheesecake door het gebakken crumblebotermengsel uit de keukenmachine in een springvorm van 20 cm doorsnede te drukken.
  • Voor de vulling
  • Voor de vulling maken we eerst een pâte à bombe door hete suiker over geklopte eidooiers te schenken. Week de gelatine in een kom ijskoud water. Doe de fijne kristalsuiker met het afgemeten water in een steelpannetje, steek er een suikerthermometer in en verhit het tot 119 °C.
  • Klop intussen het ei en de eidooier op matige snelheid met een standmixer. Zorg dat de garde de bodem van de kom haalt, omdat het zo’n kleine hoeveelheid is en het echt van belang is om de eieren wat volume te geven voor je de suiker eraan toevoegt. Zo krijgt de rabarbercheesecake een mooi lichte textuur. Klop tot het bleek en dik is.
  • Giet de hete suikersiroop langzaam langs de wand van de kom terwijl de machine aan staat en zorg dat het stroompje de garde niet raakt. De hete suiker ‘kookt’ de eidooiers. Laat de mixer op matige snelheid draaien tot de kom niet langer heet aanvoelt.
  • Schenk het sinaasappel- en citroensap in de pan waarin de suiker was verhit. Verhit het sap zachtjes, zonder het te laten koken. Knijp het overtollige water uit de gelatineblaadjes voor je ze in het sap oplost.
  • Neem als de gelatine is opgelost (dat duurt een paar seconden) de pan van het vuur en voeg de inhoud aan de pâte à bombe toe. Klop er voorzichtig door. Klop in een andere kom de roomkaas glad en voeg aan het pâte à bombe-mengsel toe. Mix tot het volledig glad is. Spatel de licht geklopte slagroom en sinaasappelschil erdoor.
  • Schenk de vulling over de bodem en zet het geheel een nacht in de koelkast.
  • Maak de volgende dag de rabarbertopping.
  • Voor de geroosterde rabarber en gelei
  • Verhit de oven tot 150 °C.
  • Snijd de rabarber in stukjes van 5 cm en hussel ze met de fijne kristalsuiker, het afgemeten water en sinaasappelsap. Spreid de stukjes in een enkele laag uit op een bakplaat en rooster ze 10-15 minuten. De suiker moet gaan smelten en een siroop op de bakplaat achterlaten, en de rabarber moet zacht maar niet papperig worden; hij moet zijn vorm behouden als je erop drukt. Neem de rabarber uit de oven en laat hem afkoelen tot kamertemperatuur.
  • Zeef het kookvocht van de rabarber in een kannetje en zet de geroosterde rabarber opzij. Meet het kookvocht af en proef het. Je hebt 100 milliliter vocht nodig om de bovenkant van de cheesecake te bedekken en 1 gelatineblaadje om die hoeveelheid te geleren. Dit is heel belangrijk: als het te vlak smaakt, voeg dan wat zuur in de vorm van sinaasappelsap toe, of als het te zoet is een beetje water om het aan te lengen.
  • Week om de gelei te maken de gelatine in een kommetje ijskoud water. Verhit het rabarberkookvocht zachtjes in een steelpannetje. Knijp het gelatineblaadje uit en roer het door het vocht tot het is opgelost. Verhit de vloeistof niet te lang, want dan kan de kleur verbleken.
  • Neem de pan van het vuur, laat de gelei iets afkoelen, schenk over de cheesecake en zet die in de koelkast om de gelei te laten opstijven. Omdat het een dun laagje is, duurt het maar 30 minuten.
  • Haal voor het serveren de rabarber cheesecake uit de vorm en snijd in stukken. Serveer ze met de geroosterde rabarber en wacht op de orale bevrediging. Als het te veel wordt en je het hele ding opeet en voor je uit begint te staren, trek dan een broek met een elastische taille aan en ga de bloemetjes buitenzetten.

Tips

  • Rabarber wordt buiten en in de kas. Winter rabarber noem je 'geforceerde teelt'. Rabarber komt in het voorjaar en de zomer van de volle grond.
  • De ingrediënten voor de bodem kun je makkelijk verdubbelen. Vries de helft dan in voor een snelle cheesecake bodem.
  • Een snelle variant maak je door bijvoorbeeld Bastogne koekjes met gesmolten boter te mengen in de keukenmachine. Je hebt ongeveer 150 gram koekjes nodig en 50 gram gesmolten boter.
  • Meer recepten voor cheesecake vind je hier. Of maak je eigen versie en neem deze basis cheesecake als basisrecept. Sowieso vind je daar ook heel veel tips voor het bakken van cheesecake.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

kookboek

Rabarber cheesecake uit Sugar, I Love you

Het recept voor deze rabarber cheesecake, maar ook deze Japanse cheescake en deze Tarte Tatin komt uit dit kookboek.

Schrijfster Ravneet Gill studeerde aan Le Cordon Blue en is de baas van de banketbakkersafdeling van verschillende toprestaurants. Ze heeft een vaste column Guardian Feast en jureert in diverse televisieprogramma's over bakken.

Deze dame kan bakken. Dat mogen duidelijk zijn. Het boek is kleurrijk, grappig en indrukwekkend. Hiermee leer je nieuwe technieken, spannende variaties en de veelzijdigheid van suiker.

Voor de liefhebber van bakken wordt dit een instant klassieker.

  • auteur | Ravneet Gill
  • uitgever | Fontaine Uitgevers
  • ISBN 9789464041798
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten