Op het vel gebakken zeebaars van sterrenchef Benoit Dewitte [recept]

WijnSpijs
WijnSpijs

Ook zo dol op zeebaars? Dit recept uit het nieuwe kookboek van Benoit Dewitte zorgt voor een zee van originele smaken op je bord. Zo lekker heb je dit visje nog nooit gegeten. 

Sterrenchef Benoit Dewitte staat met zijn restaurant met 1 ster in de Michelingids en haalde 16/20 score bij Gault & Millau. Samen met z’n broer staat hij dus stevig op de gastronomische kaart in België en Nederland. 

Duizendpoot Benoit Dewitte is naast sterrenchef ook kookboekenschrijver. Na het succes van het eerste boek – Bij Benoit en Bernard, de frisse en lichte keuken – is het tweede boek eind 2019 gepubliceerd. We delen een paar recepten met je!

Recept-Zeebaars

                                                                   © Heikki Verdurme

                        Zeebaars, mango, tomaat, chili en gember, een feestje in je mond.

Op het vel gebakken zeebaars, mango, tomaat, chili en gember

Voor 4 personen
Ingrediënten
  • 4 zeebaarsfilets van 100 g per persoon, ontgraat, met vel 
  • Maldon-zeezout
  • 1 mango, geschild en in stukjes 
  • 10 kerstomaatjes, gehalveerd 
  • 20 g gember, in fijne stukjes gesneden 
  • 1 mespuntje verse chili
  • 1 dl citroengrasolie
  • een snufje suiker 
  • de zeste en het sap van 2 limoenen
  • zout 
  • 3 takjes verse koriander, fijngehakt
  • Oosterse azijn 
 
 

Om af te werken: basilicumolie en enkele basilicumblaadjes.

Citroengrasolie ingrediënten: 

  • 1 liter zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 1 kleine chilipeper
  • 50 g verse gember, gepeld en in stukken gesneden
  • 100 g citroengrasstengels, fijngesneden

     

Oosterse azijn ingrediënten: 

  • 1 liter inlegsap (zie onder)
  • 50 g gember, in stukken gesneden
  • 50 g citroengras, in stukken gesneden
  • 50 g verse koriander, gehakt
  • 3 teentjes knoflook, geplet
  • 2 chilipepers
  • 3 limoenblaadjes

     

Basilicumolie Ingrediënten: 

  • 1 bosje basilicum (enkel de blaadjes)
  • 1 liter zonnebloemolie
  • 2 teentjes knoflook, geperst

Let's go!

Maak eerst de basisrecepten van de citroengrasolie, Oosterse azijn en basilicumolie. 

 

➡️ Bereiding citroengrasolie:
Verwarm de olie tot 80 °C en mix daarna alle ingrediënten samen in een blender. Giet het geheel daarna door een fijne zeef en laat afkoelen.

➡️Bereiding Oosterse azijn:
Breng het inlegsap aan de kook en giet het op de kruiden. Dek af en laat afkoelen.

➡️ Bereiding basilicumolie:
Mix alles zeer fijn in een blender en bewaar op een koele plek.

 

Wanneer deze basisrecepten gemaakt zijn kun je verder met de rest.

 

Stap 1.

Bak de zeebaars op de velkant in een pan met antiaanbaklaag of op de plancha. Kruid net voor het opdienen met Maldon-zeezout en de zeste van een limoen. 

Stap 2. 

Meng de mango met de kerstomaatjes, de gember en chili, en voeg een scheutje citroengrasolie toe. Kruid af met de suiker, het limoensap, zout, verse koriander en een scheutje oosterse azijn. 
 
 

Stap 3.

Leg het garnituur op het bord en plaats de vis op het garnituur. Serveer met wat basilicumsaus en werk af met enkele basilicumblaadjes.

Bon appetit!

Hoe kwam dit boek tot stand?

Sterrenchef Benoit Dewitte en CEO Alain Brossé sloegen de handen ineen om de catering te verzorgen van Welkin & Meraki, de eerste aanbieder van werkplekken met een vijfsterren culinaire service. 

Benoit Dewitte ontwikkelde een uitgebreide ontbijt- en menukaart met gezonde, gevarieerde en smakelijke wereldgerechten. Al deze gerechten zijn gemaakt met hetzelfde uitgangspunt: het delen van gerechten!

Sharing

Sharing is een kookboek vol speelse, lichte en gezonde gerechten. Benoit Dewitte zijn kookstijl staat bekend om zijn lichte karakter met spannende smaken. 

Met dit boek kun je thuis dus ook die elegante, frisse kookstijl op tafel zetten. Het staat vol recepten van ontbijt, tot avondeten. Creëer sprankelende tafels voor gerechten die niet vervelen. 

  • Auteur | Benoit Dewitte
  • ISBN |9789401462594
  • Uitgever | Lannoo
  • Prijs | € 29,99
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
KokenKoken

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

TEST JE WIJNKENNIS!

Ben jij een winenoob of een supersomm?

Je ontdekt het hier!