Long Island Iced Tea [Recept]

Jesper Doolaard
Jesper Doolaard

De Long Island Iced Tea is een populaire, zoete cocktail die je makkelijk weg drinkt. Een echte partycocktail! De basis van deze cocktail is een flinke lijst sterke dranken, die in verschillende verhoudingen met elkaar vermengd worden.

Het resultaat is een toegankelijke, goed drinkbare, maar verraderlijk sterke cocktail. 

Het unieke recept én de relatief grote hoeveelheid alcohol maakt de Long Island Iced Tea (of simpelweg: de Long Island) een geliefde, maar ook een beruchte cocktail. Perfect om een keer zelf te maken voor op een zomers feestje, of voor als je een nachtje gaat stappen met je vrienden en vriendinnen.

long island iced tea maken

Wij geven je het klassieke recept van de Long Island Iced Tea, en bovendien nog wat variaties op deze spetterende cocktail, bijvoorbeeld voor als je wil kunnen genieten van een Long Island met een wat minder hoog alcoholpercentage.

Recept | Long Island Iced Tea

Cocktail | 1 persoon
Ingrediënten
 • 15 ml wodka
 • 15 ml gin
 • 15 ml witte rum
 • 15 ml blanco tequila
 • 15 ml Triple sec
 • 25 ml citroensap
 • 30 ml suikerwater
 • 1 scheutje cola
 • IJsklontjes, een flink aantal
 • Een schijfje citroen, ter garnering
Cocktail IJs

Zo maak je deze Cocktail!

Stap 1

Schenk alle sterke drank, het suikerwater en het citroensap in een cocktailshaker.

Stap 2

Voeg ijsblokjes toe, en schud het geheel flink, tot de shaker koud aanvoelt.

Stap 3

Schenk de cocktail met een strainer in een hoog longdrink-glas.

Stap 4

Voeg ijsklontjes toe, tot het glas tot de rand gevuld is.

Stap 5

Schenk er nu een scheutje cola bovenop (dat heet een ‘cola float’).

Stap 6

Roer het geheel kort nog een keer door elkaar met een roerstaafje.

Stap 7

Garneer nu de cocktail met een schijfje citroen.

Je Long Island Iced Tea is klaar; tijd om te genieten van deze krachtige cocktail!

long island cocktail

Wat is een Long Island Iced Tea?

De Long Island Iced Tea is een relatief moderne cocktail. In 1972 bedacht Robert “Rosebud” Butt voor een cocktailwedstrijd een nieuw recept, waarin hij vrijwel alle ingrediënten met elkaar vermengde. Het resultaat was de Long Island Iced Tea: een cocktail op basis van wodka, gin, tequila, rum en triple sec (een sinaasappellikeur).

Vanaf de jaren ’80 werd deze cocktail razend populair, en inmiddels is de LIT, zoals hij vaak liefkozend genoemd wordt, niet meer weg te denken uit het standaard assortiment cocktails. Het bombast van al die smaken wordt getemperd met cola, citroen en ijs. Thee zit er, verwarrend genoeg, niet in: de naam slaat op de kleur van de cocktail, die lijkt op die van ijsthee.

De Long Island Iced Tea hoort tot de familie van de highballs: cocktails waarin sterke drank gemengd wordt met een niet-alcoholische drank, in dit geval citroensap en cola. Maar een klassieke Long Island is een stuk sterker dan de meeste andere highballs. Wie het onderstaande Long Island Tea recept volgt, serveert een cocktail met een alcoholpercentage van ongeveer 22 procent. Dat betekent dat het nog flink gezellig kan worden!

long island iced tea recept

Vanwege de zoetige smaak en de hoeveelheid alcohol is de Long Island populair bij studenten en op feesten. Het heeft dan ook de naam een echte ‘party-cocktail’ te zijn. Dat is misschien wat onterecht: hij mag dan sterk en zoet zijn, een goed gemaakte Long Island is een klassieke cocktail die zeker de moeite waard is om eens te proberen.

Geef een feestje: Long Island Iced Tea voor iedereen!

Het recept voor de Long Island lijkt, vanwege de lange lijst ingrediënten, indrukwekkend. In de praktijk is het echter een verrassend flexibele cocktail. Er is een reden dat de Long Island Iced Tea bekend staat als een echte feestcocktail: een van de leuke dingen van dit recept is namelijk dat het heel eenvoudig in grote hoeveelheden te maken is. Vandaar dat de Long Island ook heel populair is op feestjes en partijen, waar er geen tijd is om voor iedereen apart een cocktail te maken. In Amerika is er geen studentenfeestje waar je deze cocktail niet vindt! Men serveert de cocktail dan in een grote kom of schaal, en iedereen schenkt zichzelf een glas in.

Geef je een feestje, en wil je dat al je vrienden kunnen genieten van een LIT? Zoek dan een grote pitcher of punchkom (een grote glazen vaas werkt ook, als je die goed schoonmaakt). Vul die voor de helft met ijs, en giet daar 250 ml tequila, witte rum, wodka, gin en triple sec overheen. Giet hier 300 ml citroensap overheen, en als laatste 400 ml cola. Roer het geheel, en versier de kom met 10 partjes citroen. Zorg voor genoeg longdrinkglazen en vergeet niet een soeplepel of schenkkan te regelen, zodat iedereen zijn eigen cocktail in kan schenken. Nu kan iedereen genieten van een Long Island Iced Tea!

 

Variaties op de Long Island Iced Tea

De Long Island is een populaire cocktail, waar veel variaties op bestaan. Omdat het recept bestaat uit zoveel verschillende dranken, is het ook makkelijk om te variëren: je ingrediënten weglaten, vervangen of toevoegen om een nieuwe smaakbalans te creëren. Natuurlijk moet je dan wel goed weten wat je doet. Je kunt eens beginnen met een van de volgende beproefde en populaire varianten van deze partycocktail:

caribbean iced tea

1. Caribbean Iced Tea

Heb je zin in een meer tropische versie van de Long Island Iced Tea? Probeer dan eens een Caribbean Iced Tea. In deze versie van de Long Island wordt de wodka en Triple sec uit het originele recept weggelaten. In plaats daarvan komt, in gelijke hoeveelheden, donkere Jamaicaanse rum en Blue Curaçao-likeur (een likeur met sinaasappelsmaak). Het resultaat is een wat meer krachtige cocktail met een Caribische twist – en een opvallend felle blauwe kleur. Perfect voor in hartje zomer, of misschien op een themafeestje.

2. Super Special Long Island Iced Tea

Er zitten al een hoop ingrediënten in de Long Island – maar misschien kan je er wel nog eentje bij hebben! In deze superspeciale versie wordt ook nog een deel bourbon whiskey toegevoegd – een van de weinige bekende sterke dranken die niet in het traditionele recepten zit. De toevoeging van whiskey werkt volgens sommige bartenders minder goed met de Triple sec, dus het is een optie om die te vervangen door bijvoorbeeld perziklikeur. Een Super Special Long Island Iced Tea is een bijzondere ervaring – de whiskey voegt een laag complexiteit toe die het toch wat zoete originele recept goed kan hebben. Een ervaring voor de meer serieuze cocktaildrinker. 

superspecial long island iced tea
georgia iced tea

3. De Georgia Iced Tea 

De Georgia Iced Tea is een leuke variant van de Long Island, want in deze variant zit wél echt ijsthee! De ijsthee komt in de plaats van de cola, en voeg je dus op het einde toe. Omdat ijsthee over het algemeen wat minder effect heeft op de smaak van cocktails, kun je wat er wat meer van toevoegen. Niet alleen een smakelijke variatie, maar ook een handig recept als je op je volgende feestje een vrolijke cocktail wil serveren, maar je geen zin hebt in alle misverstanden die de Long Island Iced Tea qua naamgeving met zich meebrengt.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?