Het wordt weer mooier weer, dus het is tijd om de BBQ uit de schuur te halen! Een lekkere maïskolf op de BBQ mag dan uiteraard niet ontbreken. In Mexico noemen ze deze favoriete streetfood ‘elote’. Maar hoe moet je een maïskolf bereiden en wat is het lekkerste recept voor maïs op de BBQ? Jeroen Wesselink weet daar wel raad mee!

Maïskolf van de BBQ

5 from 1 vote
Course: Bijgerecht, SnackCuisine: Zuid - Amerikaans, Mexicaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

15

minutes

Deze maïs van de bbq is supersnel klaar. Heel fijn bijgerecht voor naast vlees, vis en groenten van de bbq.

Ingrediënten

  • 60 ml 60 mayonaise

  • 60 ml 60 zure room

  • 1/2 tl gerookt-paprikapoeder of chilipoeder + extra ter garnering

  • 1/2 teentje knoflook, geperst

  • 40 g 40 verse koriander, fijngesneden

  • 4 maïskolven, ongekookt en schoongemaakt

  • 110 gr 110 feta, verkruimeld

  • Sap van 1 citroen

  • Peterselie, ter garnering

Bereiding

  • Zet de barbecue aan en zorg dat deze 180 °C is
  • Meng de mayonaise, zure room, gerooktpaprika- of chilipoeder, knoflook en koriander in een grote kom
  • Plaats de maïskolf, als The Basterd goed heet is, direct boven de kolen op het rooster. Blijf de maïskolf goed ronddraaien (hij mag best een klein beetje zwart worden). Dit duurt ongeveer 8 minuten
  • Smeer de gare maïskolf rondom in met het mayonaisemengsel, strooi er de feta over en wat gerooktpaprika- of chilipoeder voor een mooi kleurtje. Besprenkel met wat citroensap en gehakte peterselie.

Tips

  • Het ideale moment om mais te eten is zo vers mogelijk. Haal ze een het einde van de zomer bij de groenteboer. Zo vers mogelijk dus. De suikers veranderen in de loop van de tijd in zetmeel en dat zorgt voor een minder zoete maiskolf. Vers en snel eten dus.
  • De lekkerste mais van de BBQ komt volgens ons van schone maïskolfen die je direct op de barbecue legt. Geen folie. En zonder het lint en blad van de mais zelf. Dat geeft een bittere smaak.
  • Prik een satéprikker in de mais. Dit eet net wat makkelijker.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Het maïskolf recept komt uit het kookboek: 'Let’s make BBQ great again'. Jeroen Wesselink geeft naast praktische informatie over de barbecue (The Basterd), ook 90 recepten die passen bij verrassende momenten die er echt toe doen. Let’s make BBQ Great Again!

Lets-Make-BBQ-Great-Again

Let's make BBQ great again

  • Auteur | Jeroen Wesselink
  • Uitgever | 200° Fahrenheit
  • Technische gegevens |Omvang: 256 pagina’s
  • EAN: 978 9082 882 803
  • Prijs: € 24,95

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten