Maak een klassieke rabarbercompote die je smaakpapillen doet dansen! Met maar drie ingrediënten en een beetje keukenmagie, kun je een goddelijk zoete en frisse compote op tafel toveren. Laten we aan de slag gaan.

Rabarbercompote maken

5 from 3 votes
Recipe by Laura Lemmers
Hoeveelheid

1

portie
Bereidingstijd

15

minutes

Drizzle je compote over pannenkoeken, wafels, yoghurt of ijs. Het geeft een geweldige zoetigheid en textuur aan je favoriete ontbijt of dessert. Of serveer de rabarbercompote als een kick-ass bijgerecht bij gerechten zoals varkensvlees of kip. De zoet-zure smaak van de compote past perfect bij hartige gerechten.

Ingrediënten

 • 1 1 kilo rabarber

 • 3 3 eetlepels suiker

 • Zest (dat fancy woord voor de schilrasp) van een halve citrusvrucht (kies gewoon wat je lekker vindt)

Bereiding

 • Rabarber party!
  Spoel die rabarberstelen goed af en snijd ze in stukjes van ongeveer 2 centimeter. Bye bye bladeren en harde uiteindjes.rabarber compote maken
 • Tijd om te koken!
  Gooi die rabarberstukjes in een grote pan en voeg de suiker en zest van de halve citrusvrucht toe. Zet het vuur medium en roer alles lekker door elkaar. Als het goed is komt er direct veel vocht vrij uit de rabarber zelf. Maar je kunt ook twee eetlepels water toevoegen om te voorkomen dat de boel aanbrandt. Laat het spul heel zachtjes aan de kook komen.rabarber in pan
 • Zodra de rabarbercompote de pan begint te rocken, draai je het vuur laag. Laat het rustig pruttelen totdat de rabarber zacht en smeuïg wordt. Af en toe een roerbeurt houdt alles smooth en voorkomt dat het gaat plakken.compote van rabarber
 • Proef je rabarbercompote en voeg wat extra suiker toe als je het zoeter wilt maken. Houd je van een zuurtje? Knal er dan wat meer citruszest bij.
 • Chillen maar! Haal de pan van het vuur en laat de rabarbercompote lekker afkoelen. Terwijl 'ie afkoelt, wordt de compote dikker, dus geen paniek als het nog wat dun lijkt tijdens het koken.rabarber compote bewaren

Tips om je rabarbercompote te bewaren:

 • Giet je compote in gesteriliseerde glazen potten terwijl het nog warm is. Doe het deksel er stevig op.
 • Bewaar je creatie in de koelkast om 'm lekker vers en smaakvol te houden. Hij blijft ongeveer 1 tot 2 weken goed.
 • Als je veel compote hebt gemaakt, kun je het ook invriezen. Verdeel je compote in porties in diepvriesbestendige bakjes en bewaar ze tot 3 maanden in de vriezer.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

De beste en meest verse rabarber vind je zo

Laten we het hebben over het scoren van de beste, meest verse rabarber! Rabarber is een seizoensgebonden traktatie die zijn piekmomenten heeft gedurende het voorjaar en de vroege zomermaanden. Dus als je wilt genieten van de meest smaakvolle rabarber, is het slim om te weten wanneer je moet toeslaan.

De beste tijd om rabarber te kopen is van april tot juni. Gedurende deze periode is rabarber op zijn best, knapperig en vol van smaak. Het is belangrijk om te weten dat rabarber een groente is, ja echt waar, en het wordt vaak verward als fruit vanwege zijn zoetzure smaak. Bij het kopen van rabarber moet je letten op een paar dingen om ervoor te zorgen dat je de meest verse exemplaren krijgt.

rabarber

Allereerst, let op de stevigheid van de stelen. Je wilt stelen die stevig en recht zijn, vermijd diegene die slap of geknakt zijn. Daarnaast moet je kijken naar de kleur. Verse rabarber heeft een levendige roze of rode kleur, maar let op, de kleur kan variëren afhankelijk van de soort. Kies de stelen met een levendige kleur en vermijd stelen die er verkleurd of bleek uitzien.

Een andere handige tip is om de dikte van de stelen in de gaten te houden. Dunne stelen zijn vaak malser en zoeter, terwijl dikkere stelen wat taaier kunnen zijn. Het is natuurlijk een kwestie van persoonlijke voorkeur, dus kies wat het beste bij jouw smaak past.

Dus, wanneer je de markt of supermarkt bezoekt, let dan op het seizoen, stevigheid, kleur en dikte van de rabarberstelen. Op die manier weet je zeker dat je de meest verse en smaakvolle rabarber vindt om te gebruiken in je heerlijke rabarbercompote. Nu ben je klaar om je keuken te veranderen in een rabarberparadijs!

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten