Wanneer de vlierbomen weer vol staan met vlierbloesems is het tijd om zelf vlierbloesemsiroop te maken.

Vlierbloesem plukken is leuk! En met de tips uit het nieuwe boek van Yvette van Boven kan het niet mislukken.

Siroop maken van de vlierbloesem is ook makkelijk en heerlijk als limonade, in desserts, over je yoghurt of een drupje in je gin tonic. Ook een aanrader, het frituren van de schermen als bloemige tempura!

Vlierbloesemsiroop maken

4 from 4 votes
Siroop

1

liter



Yvette van Boven in haar nieuwste boek; 'De gewone vlier is een kleine boom of struik die tot 7 meter hoog kan worden. De boombast is bruingrijs, soms diep gegroefd en een beetje knoestig. Het blad is langwerpig, ietwat ovaal en licht gekarteld. De bladeren zijn gegroepeerd in oneven groepjes aan de twijgen, ze lijken wat op zevenblad, vandaar de Engelse naam ground elder voor zevenblad. 

Van de vlier zijn de geurige bloemenschermen in de late lente en in de vroege herfst de bessen het deel dat we oogsten. Vlierbloesem zijn grote clusters kleine roomwitte bloemetjes, in de vroege ochtend kunnen ze – jawel! – sterk naar kattenpis ruiken.

De bessen zijn paarszwart met een hard pitje dat u eruit moet zeven als u er bijvoorbeeld gelei of siroop (klik voor het recept voor vlierbessensiroop) van maakt. De bessen moeten altijd worden verhit, dan verdwijnt een giftige stof die ook in lijnzaad, bittere amandelen en cassave zit. De bloemknopjes zijn ook te oogsten natuurlijk, erg gaaf als kappertje. . "

Ingrediënten

  • 1 kilo 1 suiker

  • 1 liter 1 water

  • 5 5 bio citroenen, zest en sap

  • 1 emmer 1 vlierbloesems in volle bloei

Bereiding

  • Pluk eerst de vlierbloesem.
    Pluk het liefst op een droge ochtend. Zo houdt de vlierbloesem de meeste smaak. Zoek een struik op een mooie plek, niet langs de snelweg bijvoorbeeld, en pluk wat hoger in de boom.
    Pluk voorzichtig, zodat de bloem en de boom heel blijven. En pluk echt alleen wat je nodig hebt. vlierbloesem plukken siroop
  • Verwerk de bloemen zo snel mogelijk. Spreid de vlierbloesems uit op tafel en verwijder voorzichtig eventuele beestjes en knip het grootste deel van de stelen los van de schermen. vlierbloesemschermen
  • Breng het water en de suiker aan de kook. Wanneer de suiker opgelost is, mag de pan van het vuur. Voeg vlierbloesem, citroenzest en sap toe. Dek af met een schone theedoek en laat een nacht trekken.
  • Zeef de siroop door een kaasdoek. Je vlierbloesemsiroop is nu klaar. Bewaar de vlierbloesemsiroop in een steriele fles op een donkere, koele plek.

Tips

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Tips van Yvette bij het wildplukken van vlierbloesem

Onderstaande tekst komt uit het nieuwste kookboek van Yvette van Boven.

'Gewone Vlier'

sambucus nigra | adoxaceae : muskuskruidfamilie | common elder

Vlier smaakt als

bessen: aardse bramen

bloesem: geparfumeerde honing

te gebruiken delen

bessen en bloemen

gebruik

bessen: in gelei of siroop

bloemen: trekken in melk of room, als siroop of thee, hele trossen frituren in beslag

bloemknoppen: inleggen in zuur en zout

vlierbloesem

Vlierbloesem herkennen en vinden

Net als de brandnetel doet ook de vlier niet moeilijk: u vindt hem overal: in heggen, parken, bossen of tuinen, ze groeien daar waar genoeg licht is. Dus eerder aan bosranden dan midden in het bos. 

Opgepast tijdens het wildplukken van vlierbloesem

De vlierbloesem heeft zó’n opvallende geur dat vergissen haast onmogelijk is. Pas op met valse vlieren, zoals de kruidvlier en de berg- of trosvlier.
Ze groeien nauwelijks in Nederland en België, maar ik zeg het maar even. De kruidvlier is lager (maximaal 1½ meter), heeft geen hout­achtige stam, geen echte takken, bloeit pas na de gewone vlier en stinkt vooral. De berg- of trosvlier heeft roomwitte bloemen die geen schermen maar dikke trossen (zoals druiven) vormen en geeft in de herfst knalrode bessen. Beide valse vlieren zijn giftig, maar echt opvallend anders. 

Van Boven in het wild

De twee nieuwe boeken van Yvette van Boven zijn eigenlijk herbarium, eetbare plantengids en kookboek in een.

Wat voor Yvette al haar hele leven logisch is - koken met gratis proviand uit de natuur, lukt je thuis ook met de recepten - makkelijk en bijna allemaal vegetarisch - en duidelijke uitleg uit dit wildpluk kookboek.

Als je zelf de hort op gaat is er ook een klein zakboekje dat je helpt met het vinden en plukken van je ingrediënten voor in je tas.

Naast dit recept voor vlierbloesemsiroop en vlierbessensiroop vind je hier ook een recept voor brandnetelrisotto.

In het wild kookboek

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten