Wanneer de vlierbomen weer vol staan met vlierbloesems is het tijd om zelf vlierbloesemsiroop te maken.
Vlierbloesem plukken is leuk! En met de tips uit het nieuwe boek van Yvette van Boven kan het niet mislukken.
Siroop maken van de vlierbloesem is ook makkelijk en heerlijk als limonade, in desserts, over je yoghurt of een drupje in je gin tonic. Ook een aanrader, het frituren van de schermen als bloemige tempura!
Tips van Yvette bij het wildplukken van vlierbloesem
Onderstaande tekst komt uit het nieuwste kookboek van Yvette van Boven.
Vlier smaakt als
bessen: aardse bramen
bloesem: geparfumeerde honing
te gebruiken delen
bessen en bloemen
gebruik
bessen: in gelei of siroop
bloemen: trekken in melk of room, als siroop of thee, hele trossen frituren in beslag
bloemknoppen: inleggen in zuur en zout
Vlierbloesem herkennen en vinden
Net als de brandnetel doet ook de vlier niet moeilijk: u vindt hem overal: in heggen, parken, bossen of tuinen, ze groeien daar waar genoeg licht is. Dus eerder aan bosranden dan midden in het bos.
Opgepast tijdens het wildplukken van vlierbloesem
De vlierbloesem heeft zó’n opvallende geur dat vergissen haast onmogelijk is. Pas op met valse vlieren, zoals de kruidvlier en de berg- of trosvlier.
Ze groeien nauwelijks in Nederland en België, maar ik zeg het maar even. De kruidvlier is lager (maximaal 1½ meter), heeft geen houtachtige stam, geen echte takken, bloeit pas na de gewone vlier en stinkt vooral. De berg- of trosvlier heeft roomwitte bloemen die geen schermen maar dikke trossen (zoals druiven) vormen en geeft in de herfst knalrode bessen. Beide valse vlieren zijn giftig, maar echt opvallend anders.
Van Boven in het wild
- auteur | Yvette van Boven
- uitgever | Nijgh & van Ditmar
- foto's | Oof Verschuren
- ISBN | 9789038811284
- Bekijk het hier op Bol.com
De twee nieuwe boeken van Yvette van Boven zijn eigenlijk herbarium, eetbare plantengids en kookboek in een.
Wat voor Yvette al haar hele leven logisch is - koken met gratis proviand uit de natuur, lukt je thuis ook met de recepten - makkelijk en bijna allemaal vegetarisch - en duidelijke uitleg uit dit wildpluk kookboek.
Als je zelf de hort op gaat is er ook een klein zakboekje dat je helpt met het vinden en plukken van je ingrediënten voor in je tas.
Naast dit recept voor vlierbloesemsiroop en vlierbessensiroop vind je hier ook een recept voor brandnetelrisotto.