Havermoutkoekjes zijn dé oplossing voor als je zin hebt in iets lekkers, maar je gezonde eetpatroon niet wil doorbreken. Havermout is gezond en er zit weinig suiker in de koekjes.
Daarbij zijn havermoutkoekjes hartstikke lekker; knapperig en krokant van buiten, zacht en smeuïg van binnen. Ze zijn makkelijk te maken en je kun je er eindeloos mee variëren.
Ben je , net als wij fan van havermout? Probeer dan ook eens deze recepten voor overnight oats en bananenbrood met havermout. Of bekijk hier onze favoriete koekjes!
In dit artikel lees je in elk geval een heerlijk recept. Eet je vegan? Bekijk dan ook de twee vegan recepten voor havermoutkoekjes!
Extra gezond: 2x vegan havermoutkoekjes zonder suiker
We hebben nog twee recepten voor je, waarbij de zoetheid van fruit wordt gebruikt om de koekjes op smaak te brengen. Ze zijn dus suikervrij en ook nog eens volledig vegan.
Havermoutkoekjes met banaan | suikervrij en vegan [recept]
Voor 10 koeken
Ingrediënten
2 grote rijpe bananen
100 gram havermout
1 eetlepel neutrale olie of lijnzaadolie
Hoe maak je het?
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer de bananen met de blender of staafmixer. Voeg de havermout en een lepel neutrale olie toe. Roer het door elkaar, en schep het in eetlepels op een met bakpapier beklede bakplaat.
- Bak de koeken af in 25 minuten en laat ze goed afkoelen op een rooster.
[TIP] Dol op banaan? Bekijk dan ook eens deze recepten voor bananen pannenkoekjes en bananenbrood met amandelmeel!
Havermoutkoekjes met appel, wortel en rozijnen (suikervrij en vegan) [recept]
Voor 10 koeken
Ingrediënten
100 gram patentbloem
100 gram havermout
Klein snufje zout
1 grote wortel (geschild)
2 appels
Handje rozijnen
Handje zonnebloempitten
Halve theelepel speculaaskruiden
Twee eetlepels zonnebloem- of lijnzaadolie
Zo ga je te werk!
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de appel en wortel, of hak ze in een keukenmachine.
- Voeg alle ingrediënten samen en meng ze samen tot een deeg. Voelt het deeg te droog aan? Doe er dan nog een paar druppels zonnebloem- of lijnzaadolie bij.
- Verdeel het deeg in gelijkmatige porties op een stuk bakpapier, en druk deze plat. Bak de koekjes 25 minuten in de hete oven.
Heb jij nog leuke ideeën voor lekkere- en gezonde havermoutkoekjes? Laat het ons weten!
Nog niet uitgebakken? Probeer dan ook eens deze recepten voor kokosmakronen en de klassiek Amerikaanse chocolate chip cookies.