Havermoutkoekjes zijn dé oplossing voor als je zin hebt in iets lekkers, maar je gezonde eetpatroon niet wil doorbreken. Havermout is gezond en er zit weinig suiker in de koekjes. 

Daarbij zijn havermoutkoekjes hartstikke lekker; knapperig en krokant van buiten, zacht en smeuïg van binnen. Ze zijn makkelijk te maken en je kun je er eindeloos mee variëren.

Ben je , net als wij fan van havermout? Probeer dan ook eens deze recepten voor overnight oats en bananenbrood met havermout. Of bekijk hier onze favoriete koekjes!

In dit artikel lees je in elk geval een heerlijk recept. Eet je vegan? Bekijk dan ook de twee vegan recepten voor havermoutkoekjes!

Havermoutkoekjes

3.3 from 26 votes
Course: SnackCuisine: Hollands
Portie

10

Grote havermoutkoeken
Bereidingstijd

15

minutes
Voorbereiding

75

min

Het perfecte havermoutkoekje heeft een krokante buitenkant en een smeuïge binnenkant. Met dit recept zit je helemaal goed!

Gebruik voor het beste resultaat bruine basterdsuiker en kneed het deeg niet te lang. 

Ingrediënten

  • 75 gram roomboter, op kamertemperatuur

  • 150 gram bruine suiker

  • 100 gram patentbloem

  • 100 gram havermout

  • 1 gram zout

  • 1 groot ei

  • 1 tl bakpoeder

Bereiding

  • Meng de roomboter en de suiker tot het mengsel romig is. Dat gaat het makkelijkst en snelst in een keukenmixer.

    Mix hierna het ei erdoor.

    Trouwens, nu gebruik ik deze beauty, maar vroeger het gaat ook prima met deze jongen. Sterker nog, ik heb deze járen met veel plezier gebruikt.
  • Voeg hier de bloem (gezeefd), het bakpoeder en het zout aan toe. Mix de ingrediënten rustig en langzaam door de boter en suiker. Doe dit niet te snel en niet te lang, want daar maak je de koekjes taai mee.
  • Roer de havermout rustig door het mengsel. Schep het op een bord, druk het plat en dek het af met plasticfolie. Zet het anderhalf uur in de koelkast.
  • Hierna kun je het deeg vormgeven. Rol het tot een staaf van ongeveer 5 centimeter dikte, omwikkel het in het plasticfolie en zet het nog 1 uur in de koelkast.
  • Je kunt ook drie lagen folie over elkaar op je aanrecht leggen en daar in het midden je deeg als een soort worst opleggen. Rol de koekjesrol op in de folie. Neem de stukken folie die aan de zijkant uitsteken. Houd de worst daar vast en rol hem over je aanrecht tot je koekjesrol stevig aanvoelt. Een beetje hetzelfde als wanneer je een rol kruidenboter maakt. Laat opstijven in de koelkast.
  • Verwarm nu de oven voor tot 180 graden.
  • Het deeg is klaar om gesneden te worden. Snijd plakken van 2 centimeter dik, haal eventueel het folie eraf en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat flink wat ruimte tussen iedere koek.
  • Bak de havermoutkoekjes nu 12 minuten in het midden van een oven die is voorverwarmd tot 180 graden Celsius.
  • Zijn de koekjes klaar? Leg ze dan op een rooster om af te koelen. Tijd om te snacken zonder schuldgevoel!

    [Let op!] De koekjes zijn nu nog slap. Tijdens het afkoelen krijgen ze hun stevigheid.Havermoutkoekjes

Variatietips

  • Voeg wat kaneel of vanillesuiker toe aan het deeg voor meer diepgang in de smaak.
  • Hak een reep chocolade in stukken en doe dit door het koekjesdeeg. Pure chocolade is natuurlijk het gezondst, maar met melkchocolade of witte chocolade maken je een havermoutkoekje dat niet te weerstaan is. Witte chocolade combineert heel goed met gedroogde cranberries.
  • Gehakte amandelen, pecannoten, zonnebloempitten, noem maar op. Alle noten zijn geschikt om je havermoutkoekjes mee te verrijken!
  • Bosbessen maken je koekjes heerlijk fruitig.
  • Limoen en maanzaad. Iedereen die weleens een poppy seed lime muffin gegeten heeft weet hoe lekker deze combinatie is.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Havermoutkoekjes

Extra gezond: 2x vegan havermoutkoekjes zonder suiker

We hebben nog twee recepten voor je, waarbij de zoetheid van fruit wordt gebruikt om de koekjes op smaak te brengen. Ze zijn dus suikervrij en ook nog eens volledig vegan.

Havermoutkoekjes met banaan | suikervrij en vegan [recept]

Voor 10 koeken

Ingrediënten

  • 2 grote rijpe bananen 

  • 100 gram havermout 

  • 1 eetlepel neutrale olie of lijnzaadolie 

Hoe maak je het?

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Pureer de bananen met de blender of staafmixer. Voeg de havermout en een lepel neutrale olie toe. Roer het door elkaar, en schep het in eetlepels op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Bak de koeken af in 25 minuten en laat ze goed afkoelen op een rooster.

    [TIP] Dol op banaan? Bekijk dan ook eens deze recepten voor bananen pannenkoekjes en bananenbrood met amandelmeel! 
Havermoutkoekjes

Havermoutkoekjes met appel, wortel en rozijnen (suikervrij en vegan) [recept]

Voor 10 koeken

Ingrediënten

  • 100 gram patentbloem

  • 100 gram havermout

  • Klein snufje zout

  • 1 grote wortel (geschild)

  • 2 appels

  • Handje rozijnen

  • Handje zonnebloempitten

  • Halve theelepel speculaaskruiden

  • Twee eetlepels  zonnebloem- of lijnzaadolie

Zo ga je te werk!

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Rasp de appel en wortel, of hak ze in een keukenmachine.
  • Voeg alle ingrediënten samen en meng ze samen tot een deeg. Voelt het deeg te droog aan? Doe er dan nog een paar druppels zonnebloem- of lijnzaadolie bij.
  • Verdeel het deeg in gelijkmatige porties op een stuk bakpapier, en druk deze plat. Bak de koekjes 25 minuten in de hete oven.

Heb jij nog leuke ideeën voor lekkere- en gezonde havermoutkoekjes? Laat het ons weten!

Nog niet uitgebakken? Probeer dan ook eens deze recepten voor kokosmakronen en de klassiek Amerikaanse chocolate chip cookies

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten