Een gezond en makkelijk ontbijt

Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Maar voor velen van ons is het lastig om keer op keer een lekker en inspirerend ontbijt op tafel te zetten – zeker als je weinig tijd hebt ’s ochtends.

Van alle hippe en makkelijke oplossingen die er voor dat probleem verzonnen kunnen worden, zijn “overnight oats” waarschijnlijk de makkelijkste. En de lekkerste. En de meest voedzame!

overnight oats met banaan

“Overnight oats” klinkt heel hip, en het allitereert heerlijk. Maar in feite is het een heel simpel gerecht: de basis voor dit ontbijt zijn het doodgewone havermoutvlokken, die je een nacht lang laat weken. Door die te combineren vers fruit als banaan, en eventueel wat andere ingrediënten naar keuze, krijg je alles binnen wat je nodig hebt en maak je een prima begin aan de dag. Eenvoudig dus, maar wel heel lekker! Lees hier hoe je dit geweldige ontbijt klaar kunt maken.

De ins en outs van de “oats”

Havermout is een perfect basisingrediënt voor je ontbijt. Het is smaakvol, het laat zich combineren met alle soorten fruit, noten en bessen, en het belangrijkst van al: het is gezond én vullend. Havermoutvlokken bevatten veel vezels, zijn rijk aan eiwitten, en zijn daarom erg verzadigend. Daarom houd je het na dit ontbijt makkelijk vol tot aan de lunch. Een prima begin van de dag dus, en perfect voor wie minder wil snoepen tussendoor!

havermout

Wat is havermout precies? De productie van deze vlokken begint met haver: gepelde graankorrels. Door die in stukjes te snijden en plat te walsen, maakt men daar havermoutvlokken van. Die vlokken hebben als voordeel dat ze een veel kortere kooktijd hebben – perfect voor pap, bijvoorbeeld.

Direct uit het pak zijn havervlokken niet zo lekker. Voor de “overnight oats” laat je de havermoutvlokken daarom – de naam zegt het al – een nacht lang weken in melk, amandelmelk of yoghurt.

Van dat weken wordt wel beweerd dat het gezonder is dan koken, omdat er meer voedingsstoffen behouden zouden worden. Veel bewijs is daar niet voor, maar lang weken komt de smaak zeker ten goede. Bovendien – als je de havermout ’s nachts laat weken, dan kun je het ’s ochtends meteen opeten. Zo maak je een razendsnel ontbijt. En ben je het weken een keer vergeten? Geen nood: een kwartiertje weken geeft vrijwel hetzelfde resultaat.

Een eenvoudig recept voor “overnight oats”

Benieuwd hoe je dit heerlijke ontbijtje klaarmaakt? Voor een flink ontbijt voor één persoon heb je het volgende nodig:

  • 30 gram havermoutvlokken (het liefst biologisch, vanwege de smaak);
  • 200 ml melk, amandelmelk of yoghurt;
  • Een eetlepel rozijnen;
  • 1 banaan, in stukjes;
  • Een handje noten, bijvoorbeeld amandelen of walnoten.
overnight oats

Het is heel eenvoudig om dit ontbijt klaar te maken, maar je moet het wel goed plannen. Begin de nacht van tevoren!

  1. Doe de havermoutvlokken en rozijnen in een kom of een glas.
  2. Voeg de melk of amandelmelk toe, of schep de yoghurt erbij. Roer alles goed door met een lepel. Dit is de basis van je ‘overnight oats’.
  3. Zet de kom in de koelkast. Dek hem af met plasticfolie, of zet er een grotere kom overheen. Zo voorkom je dat het uitdroogt.
  4. Haal de kom of beker ‘s ochtends uit de koelkast. Roer het geheel los met een klein scheutje melk of amandelmelk. Snijd de banaan in kleine stukjes, en voeg het toe.Strooi er ook een handje noten bovenop.

Geniet van je heerlijke ontbijt. Je zult merken dat je er de hele dag goed vol van zit. Goed bezig!

Maak je “overnight oats” nog lekkerder

Er is een goede reden dat dit ontbijt zo populair is geworden. Het is namelijk het perfecte recept om naar eigen inzicht aan te vullen met allerlei gezonde en lekkere dingen. Zo kun je je “overnight oats” uitbreiden tot een onvergetelijke ontbijtervaring:

  • Pitten, zaden en meer soorten noten geven dit ontbijt nog meer body. Dit is ook makkelijke manier om ervoor te zorgen dat je iedere dag de juiste voedingsstoffen binnen krijgt;
  • Vervang de appel of banaan door bessen, of combineer verschillende fruitsoorten;
  • Honing, jam, siroop of dadels geven de zoetekauw meer dan genoeg opties;
  • Met vanille, kaneel of koffie (!) breng je de “overnight oats” verder op smaak.

Zoals je ziet, kun je met dit ontbijt echt alle kanten op. Het wordt nooit saai!

Ben je benieuwd naar meer gezonde ontbijt recepten? Probeer dan onze recepten voor zelf gezonde muesli maken en voor hoe je zelf gezonde granola kan maken.

Tip: Bircher muesli

Al in de 19e eeuw had de Zwitserse arts Bircher al door hoe gezond dit ontbijt is. Voor zijn patiënten bedacht hij de Bircher muesli: de voorloper op wat wij kennen als "overnight oats"!

Om de klassieke Bircher muesli te maken, week je havermoutvlokken in een paar eetlepels appelsap in een ruime kom, met een klein snufje zout. Voeg daaraan ‘s ochtends een eetlepel gedroogd fruit, een geraspte appel, en een handje geroosterde amandelen toe. Voeg ook een flinke eetlepel Griekse yoghurt toe. Een flinke dot honing en wat kaneel maken het helemaal af.

bircher muesli