Dukkah is een het Egyptische antwoord op tapenade. En je wil het [recept]

Dukkah is een Egyptisch mix van kruiden en noten waar ik nog nooit van had gehoord. Tot onlangs. En nu ben ik om – en verslaafd.

Dukkah is een mengsel van specerijen, kruiden en noten. Het is ontstaan in Egypte, en is simpelweg met brood een fantastische combinatie. Of geef je gerechten een persoonlijke touch met dit knapperige notenmengsel. 

 

Dukkah

De basis ingrediënten bestaan uit noten, korianderzaad, komijn, en vaak ook sesamzaad. Daarna kun je je eigen dukkah samenstellen door te varieren met jouw favoriete kruiden en specerijen!

Je kan dukkah ook kant en klaar kopen. Online heb je de meeste kans, maar delicatesse winkels zullen het goedje ook verkopen. 

Zo maak je dukkah

Dit dukkah recept geeft je een basis waar je je aan kunt houden, maar ga vooral ook lekker experimenteren! Zo maak je het:

Ingrediënten

  • 100 g hazelnoten 
  • 25 g amandelen 
  • 2 el komijnzaad
  • 1 el korianderzaad
  • 1 tl venkelzaad
  • 1,5 tl wit sezamsaad
  • Zout en peper naar smaak

Aan de slag!

Dukkah kun je in de oven maken, of gewoon in de pan. Als je de ingrediënten bakt in de pan gaat het iets sneller, maar in de oven krijg je de geroosterde smaken beter te pakken. 

In de oven | Verwarm de oven voor op 180°C. Verspreid de hazelnoten, amandelen, komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad en sesamzaadjes op een bakplaat en laat in de oven 8-10 minuten roosteren, tot de geuren goed zijn vrij gekomen. Schep halverwege de ingrediënten om. 

In de pan | In een koekenpan, rooster de hazelnoten, amandelen, komijnzaad, korianderzaad, venkelzaad en sesamzaadjes droog, op middelhoog vuur. Roer regelmatig. Haal de pan van het vuur als de aroma’s zijn vrij gekomen en het notenmengsel goudbruin gekleurd is. 

Met een vijzel, stamp de ingrediënten samen tot een grof notenmengsel. Als je extra kruiden wil toevoegen, doe dat nu. Serveer als dip met extra verse kruiden of besprenkel over je favoriete gerechten (salades kun je hiermee compleet transformeren).

Vijzel met kruiden

Tip | Als je geen vijzel hebt, kun je de ingrediënten ook malen met een keukenmachine. Hou die dan wel goed in de gaten. Dukkah is het lekkerst met een grove structuur.

Als je dukkah als dip wilt gebruiken kun je een scheutje olijfolie toevoegen. Dat maakt het smeerbaarder en voegt extra smaak toe. 

Probeer deze dukkah ook met zoete aardappel puree (aanrader)! Of geef je lamsrack hiermee een heerlijke kruidig korstje. Elk broodje knapt hier van op en de combinatie met feta werkt ook fantastisch. Maak dus zeker niet te weinig. 

 

Jouw lievelings dukkah

Wees niet bang om te varieren met dukkah. Daar gaat het juist om! Kies de kruiden en smaken die jij het lekkerst vind en varieer in hoeveelheden. Zo maak je jouw unieke favoriet. 

Noten | De meest voorkomende noten in dukkah zijn hazelnoten, maar pistachenoten en amandelen werken ook heel goed. Pas de hoeveelheden aan op jouw persoonlijke smaak!

Specerijen | Voeg wat extra pit toe met goeie peperkorrels, of de warmte van kaneel en gember. Niets is te gek!

Kruiden | Met kruiden zijn je opties eindeloos! Tijm, rozemarijn, oregano, basilicum… en zo gaat het lijstje nog even door. 

Dukka kruiden

Je kunt natuurlijk eindeloos variëren, maar denk er wel over na. Niet alle specerijen en kruiden combineren goed. Vaak is less more. Hou er ook rekening mee dat de kruiden op het laatste moment moeten worden toegevoegd in de vijzel! Door de warmte kunnen ze hun smaak verliezen. 

Eet smakelijk!

Summary
recipe image
Recipe Name
Dukkah
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email