Dukkah is een Egyptische mix van kruiden en noten waar ik nog nooit van had gehoord. Tot onlangs. En nu ben ik er verslaafd aan.
Dukkah is een fantastische combinatie met (vers gebakken) brood. Of geef je gerechten een persoonlijke touch met dit knapperige notenmengsel.
Je kan dukkah ook kant en klaar kopen. Online heb je de meeste kans, maar delicatesse winkels zullen het goedje ook verkopen.
Liever zelf maken? Lees dan snel verder voor het recept!
Hoe varieer je met dit dukkah recept?
Wees niet bang om te variëren met dukkah. Daar gaat het juist om! Kies de kruiden en smaken die jij het lekkerst vind en varieer in hoeveelheden. Zo maak je jouw unieke favoriet.
- Noten: de meest voorkomende noten in dukkah zijn hazelnoten, maar pistachenoten en amandelen werken ook heel goed. Pas de hoeveelheden aan op jouw persoonlijke smaak!
- Specerijen: voeg wat extra pit toe met goeie peperkorrels, of de warmte van kaneel en gember. Niets is te gek!
- Kruiden: met kruiden zijn je opties eindeloos! Tijm, rozemarijn, oregano, basilicum… en zo gaat het lijstje nog even door.
Je kunt natuurlijk eindeloos variëren, maar denk er wel over na. Niet alle specerijen en kruiden combineren goed. Vaak is less more. Hou er ook rekening mee dat de kruiden op het laatste moment moeten worden toegevoegd in de vijzel! Door de warmte kunnen ze hun smaak verliezen.