Soms heb je behoefte aan zoet. Zoek dan niet verder!
Maak dit bijzonder geschikte recept uit My Streetfood Kitchen om je honger naar zoet te stillen! De taart bevat ‘slechts’ 100 gram suiker per puntje – ben je er meteen weer een tijdje klaar mee. En de smaak is het absoluut waard!

Dadelcake met pistachekaramel en kardemomtoffeesaus

0 from 0 votes
Course: DessertCuisine: Marokkaans
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

25

minutes
Oventijd

55

min

Inspiratie voor het ultieme kerstdiner?
Bekijk hier onze favoriete kerstgerechten, 101 kerstvoorgerechten en mooiste desserts!

Ingrediënten

  • Benodigdheden cake
  • 200 gram 200 ontpitte dadels (bij voorkeur zachte medjouldadels) fijngesneden

  • 80 ml 80 kokend water

  • 100 gr 100 zachte boter

  • 220 gr 220 fijne kristalsuiker

  • 2 2 biologische eieren

  • 175 gr 175 patentbloem

  • 1,5 tl 1,5 bakpoeder

  • 60 ml 60 melk

  • Benodigheden pistachekaramel
  • 75 gr 75 gepelde pistachenoten, fijngehakt

  • 100 gr 100 fijne kristalsuiker

  • Benodigdheden kardemom-toffeesaus
    (Genoeg voor een taart én een flesje in de koelkast. Je kunt ook de helft maken.)
  • 200 gr 200 boter, in blokjes

  • 250 ml 250 room (35%vet)

  • 350 gr 350 donkerbruine basterdsuiker

  • 0,25 tl 0,25 gemalen kardemom

Bereiding

  • Recept | De dadelcake
  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vierkant cakeblik in van zo’n 20 cm. (Ik gebruikte een rond cakeblik en dat ging ook.)
  • Doe de dadels in een kom en giet het kokende water erbij. Laat 10 minuten staan of totdat het water helemaal is opgenomen.
  • Klop met een elektrische mixer met klopper de boter en basterdsuiker tot een licht en luchtig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en klop na elk ei door. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom, voeg de melk en de dadels toe en roer tot het beslag egaal is. Giet het beslag in de bakvormen bak ongeveer 40 – 50 minuten in de oven, tot de cake goudbruin is en een breinaald of satéprikker er schoon uitkomt. Haal uit de oven en laat de vorm afkoelen terwijl je de saus maakt.
  • Recept | Pistachekaramel
  • Bekleed voor de pistachekaramel een bakplaat (of je aanrecht) met bakpapier en verdeel de noten over het papier. Doe de suiker in een pan met een dikke bodem en zet op matig vuur. Roer niet, anders zal de suiker kristalliseren; houd de pan een beetje scheef als de suiker langs de rand sneller bruin wordt dan in het midden. Giet, als de suiker egaal gekleurd is tot een lichte karamel, over de noten en laat 10 minuten harden. Breek de karamel in ongelijke stukken.dadelcake pistachekaramel
  • Recept | Kardemom-toffeesaus
  • Doe voor de kardemom-toffeesaus alle ingrediënten in een koekenpan met een dikke bodem. Laat de suiker op een laag vuur oplossen en zet het vuur dan iets hoger. Laat de saus 5 minuten indikken en donkerder kleuren.
  • Serveer de warme dadelcake met de hete toffeesaus, roomijs (wij raden crème fraîche aan) en wat stukken karamel.

Wijntip

  • Serveer de dadelcake met een mooie ruby port, zoals deze!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten