Recept | Dadelcake met pistachekaramel & kardemomtoffeesaus

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Soms heb je behoefte aan zoet. Zoek dan niet verder!
Maak dit bijzonder geschikte recept uit My Streetfood Kitchen om je honger naar zoet te stillen! De taart bevat ‘slechts’ 100 gram suiker per puntje – ben je er meteen weer een tijdje klaar mee. En de smaak is het absoluut waard!

Dadelcake

Dadelcake met pistachekaramel en kardemomtoffeesaus

Dessert | 6-8 personen
25 minuten bereiden en 55 minuten oventijd

Ingrediënten

Benodigdheden cake

  • 200 gram ontpitte dadels (bij voorkeur zachte medjouldadels) fijngesneden
  • 80 ml kokend water
  • 100 gr zachte boter
  • 220 gr fijne kristalsuiker
  • 2 biologische eieren
  • 175 gr patentbloem
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 60 ml melk

Benodigheden pistachekaramel

  • 75 gr gepelde pistachenoten, fijngehakt
  • 100 gr fijne kristalsuiker

Benodigdheden kardemom-toffeesaus

(Genoeg voor een taart én een flesje in de koelkast. Je kunt ook de helft maken.)

  • 200 gr boter, in blokjes
  • 250 ml room (35%vet)
  • 350 gr donkerbruine basterdsuiker
  • 0,25 tl gemalen kardemom

Serveer de cake met een lekker bolletje roomijs of een schepje crème fraîche.

Recept | De dadelcake

Verwarm de oven voor op 180 graden. Vet een vierkant cakeblik in van zo’n 20 cm. (Ik gebruikte een rond cakeblik en dat ging ook.)

Doe de dadels in een kom en giet het kokende water erbij. Laat 10 minuten staan of totdat het water helemaal is opgenomen.

Klop met een elektrische mixer met klopper de boter en basterdsuiker tot een licht en luchtig mengsel. Voeg een voor een de eieren toe en klop na elk ei door. Zeef de bloem en het bakpoeder boven de kom, voeg de melk en de dadels toe en roer tot het beslag egaal is. Giet het beslag in de bakvormen bak ongeveer 40 – 50 minuten in de oven, tot de cake goudbruin is en een breinaald of satéprikker er schoon uitkomt. Haal uit de oven en laat de vorm afkoelen terwijl je de saus maakt.

Inspiratie voor het ultieme kerstdiner?
Bekijk hier onze favoriete kerstgerechten, 101 kerstvoorgerechten en mooiste desserts!

Recept | Pistachekaramel

Bekleed voor de pistachekaramel een bakplaat (of je aanrecht) met bakpapier en verdeel de noten over het papier. Doe de suiker in een pan met een dikke bodem en zet op matig vuur. Roer niet, anders zal de suiker kristalliseren; houd de pan een beetje scheef als de suiker langs de rand sneller bruin wordt dan in het midden. Giet, als de suiker egaal gekleurd is tot een lichte karamel, over de noten en laat 10 minuten harden. Breek de karamel in ongelijke stukken.

dadelcake

Recept | Kardemom-toffeesaus

Doe voor de kardemom-toffeesaus alle ingrediënten in een koekenpan met een dikke bodem. Laat de suiker op een laag vuur oplossen en zet het vuur dan iets hoger. Laat de saus 5 minuten indikken en donkerder kleuren.

Serveer de warme dadelcake met de hete toffeesaus, roomijs (wij raden crème fraîche aan) en wat stukken karamel.

Wijntip:

Serveer de dadelcake met een mooie ruby port, zoals deze!

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?