Een high tea is niet compleet zonder scones. Met clotted cream, rode vruchtenjam of lemon curd zijn ze niet te weerstaan.
Scones zijn vers het allerlekkerst, maar ze zelf maken is nog niet zo eenvoudig. Het gaat om de juiste balans tussen droog en smeuïg en vast en kruimelig. Ze mogen niet al te zoet zijn, maar ze moeten wel smaak hebben.
Wat doe je op een scone?
Nu de scones klaar zijn, komt het leukste gedeelte. Het opeten ervan. Traditiegetrouw worden scones geserveerd met:
- Clotted cream: een echte scone kan niet zonder clotted cream: een dikke, ongezoete room met een vetpercentage van 55 procent. In Nederland is dit lastig te verkrijgen. In de supermarkt vind je meestal alleen slagroom. Qua smaak is dat ook goed, maar het is veel minder dik (30-35% vet). Wil je toch iets maken dat in de buurt komt van clotted cream, meng dan gelijke delen mascarpone en half stijfgeklopte slagroom.
- Rode vruchtenjam: meestal wordt er gekozen voor jam van aardbeien. Bosbessen- of zwarte bessenjam wordt in Engeland ook oogluikend toegestaan. In principe kun je elke jam gebruiken.
- Lemon curd: nog niet zo ingeburgerd in Nederland, maar in Engeland is dit een essentieel onderdeel van de scone-ervaring. Lemon curd kun je in de supermarkt kopen, maar het is ook vrij eenvoudig zelf te maken.
- Zwarte thee: zonder een grote pot thee is de high tea natuurlijk niet compleet.