Engelse Scones maken met Clotted Cream [Recept]

Hoe maak je echte Engelse scones?

De scone is hét Engels gebak bij uitstek. Zonder de lichte, wat kruimelige scones, die steevast worden geserveerd met clotted cream en jam van rode vruchten, is de high tea niet compleet.

Vers zijn scones het allerlekkerst - maar zelf echt Engelse scones te maken, is verdraaid lastig. De juiste balans tussen droog en smeuïg, en tussen vast en kruimelig, is moeilijk te vinden; scones moeten bovendien niet al te zoet zijn, maar wel voldoende smaak hebben.

Als je een willekeurig recept opzoekt, heb je kans dat de resultaten tegenvallen. Hoe krijgen die Engelsen dat toch voor elkaar?

engelse scones

Om iedereen de kans te geven te genieten van zelfgemaakte scones, geven wij je hieronder een eenvoudig, foolproof recept voor Engelse scones. De ingrediënten die we daarin gebruiken heeft iedereen in huis. Met dit recept heb je dus goud in handen. Organiseer jij de volgende high tea?

Een eenvoudig recept voor Engelse scones

Er zijn veel verschillende manieren om scones te maken. In Amerika worden scones vaak met veel suiker en vet gemaakt: het zijn dan echt een soort cakejes. De originele Engelse variant, die we hier maken, is veel minder zoet en een beetje droog - maar niet ál te droog. Dat maakt ze perfect voor bij de thee.

Wat heb je nodig om een stuk of 8 scones te maken?

 • Een deegroller;
 • Een uitsteker van ongeveer 5 centimeter doorsnee;
 • Een oven (voorverwarmd op 220°C / 200°C hetelucht / gasstand 7)

De ingrediënten zijn als volgt:

 • 40 gram ongezouten roomboter;
 • 225 gram zelfrijzend bakmeel;
 • 1,5 eetlepel fijne rietsuiker;
 • Een snufje zout;
 • 100 ml volle melk (of iets meer).
scones op een bord

Heb je alles verzameld om scones te maken? Ga dan als volgt te werk:-

 1. Zeef het bakmeel in een ruime kom. Neem de roomboter uit de koelkast, en wrijf hem met je handen door de bloem. Voeg vervolgens de suiker en een snufje zout toe, en meng het geheel. Doe dit zo snel mogelijk: je wil zorgen dat de boter zo koud mogelijk blijft.
 2. Meet 100 ml melk af, en meng dit door het deeg. Voelt het deeg nog wat droog nadat alle melk is opgenomen? Voeg dan een nog een scheutje melk toe, totdat je tevreden bent. Vorm met je handen het zachte deeg tot een bol.
 3. Het deeg kan nu uitgerold worden. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het tot een dikte van 3 à 4 centimeter. Let op: een veelgemaakte fout is dat het deeg te dun wordt uitgerold. Dat is funest voor je scones: te dun, en ze rijzen straks niet genoeg in de oven!
 4. Neem een ronde uitsteker en steek de scones uit. Draai de vorm niet uit, maar geef een harde tik op de steker, zodat hij er in één keer doorheen gaat. Als je de scones hebt uitgestoken, vorm je het overgebleven deeg weer tot een bal en herhaal je het proces. Je zou ongeveer 8 scones uit het deeg moeten kunnen halen.
 5. Als alle scones gevormd zijn, kun je ze bakken. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat, bestuif ze licht met bloem, en bak ze in de voorverwarmde oven tot ze flink gerezen zijn en goudbruin kleuren (12-15 minuten).
 6. Haal de scones, als ze klaar zijn, uit de oven en laat ze afkoelen op een taartrooster. Serveer ze als ze nog warm zijn.

Hoe serveer je zelfgemaakte scones?

Nu je scones hebt gemaakt, hoef je ze alleen nog op te eten. Maar hoe gaat dat eigenlijk? Engelse scones zijn niet heel zoet, en dus zijn ze niet zo geschikt om ‘los’ te eten. Wat kun je het best serveren bij je scones? En wanneer serveer je ze?

cream tea met scones

Scones komen het best tot hun recht tijdens het ontbijt, of tijdens de late middag als onderdeel van de cream tea. Een traditionele, Engelse scone snijd je doormidden, waarna je vrij bent om er allerlei lekkers op te lepelen. Britten hebben wel hun ideeën over wat daar allemaal bij en op hoort. Traditiegetrouw serveer je, naast de scones, het volgende:

 • Clotted cream. Een echte scone kan niet zonder clotted cream: een dikke, ongezoete room met een vetpercentage van 55 procent. In Nederland is dit lastig te verkrijgen. In de supermarkt vind je hier meestal alleen slagroom. Dat werkt qua smaak ook goed, maar is veel minder dik (30-35% vet). Wil je toch iets maken dat in de buurt komt van clotted cream, meng dan gelijke delen mascarpone en half stijfgeklopte slagroom.
 • Rode vruchtenjam. Meestal wordt er gekozen voor jam van aardbeien; bosbessen of zwarte bessen wordt in Engeland ook oogluikend toegestaan. (In de praktijk werkt iedere soort jam trouwens goed bij scones.)
 • Lemon curd. In Nederland zie je tijdens een high tea niet vaak lemon curd staan, maar in Engeland is dit een essentieel onderdeel van de scone-ervaring. Lemon curd kun je in de supermarkt kopen, maar je kunt het ook vrij eenvoudig zelf maken.
 • Zwarte thee. Zonder een grote pot thee is de cream tea natuurlijk niet compleet.
scone met jam

Een echte cream tea houd je op een zondagmiddag, om een uur of vier. Reken er maar op dat er per persoon minstens twee scones soldaat gemaakt worden, terwijl er over koetjes en kalfjes wordt gepraat. En over een avondmaaltijd hoef je, na al die scones met room, waarschijnlijk niet meer na te denken!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag