Een high tea is niet compleet zonder scones. Met clotted cream, rode vruchtenjam of lemon curd zijn ze niet te weerstaan.

Scones zijn vers het allerlekkerst, maar ze zelf maken is nog niet zo eenvoudig. Het gaat om de juiste balans tussen droog en smeuïg en vast en kruimelig. Ze mogen niet al te zoet zijn, maar ze moeten wel smaak hebben.

Scones

0 from 0 votes
Course: TussendoortjeCuisine: Engels
Portie

8

Scones
Bereidingstijd

1

hour 
Voorbereiding

45

min

Met dit scones recept begeleiden we je stap voor stap, zodat jij heerlijke scones op tafel kunt zetten. Een goede scone is heerlijk, maar een slechte is een straf om te eten. Hij kan te droog zijn, te plakkerig, te hard of juist te zacht. Er kan tijdens het bakproces behoorlijk wat fout gaan en dat is zonde van alle moeite.

Daarom geven je onderaan nog 10 tips, waarmee je die van jou kunt perfectioneren.

Als je wilt variëren, voeg dan wat gewelde rozijnen, gedroogd fruit of bevroren bosbessen toe aan je sconedeeg. Voor een hartige scone, kun je wat ham, kaas en fijngesneden lente-ui door het beslag mengen.

Ingrediënten

  • 40 gram 40 ongezouten roomboter (uit de vriezer)

  • 225 gram 225 zelfrijzend bakmeel

  • 1,5 el 1,5 fijne rietsuiker

  • Een snufje zout

  • 100 ml 100 volle melk (of iets meer)

  • 1 1 ei

aan de slag

  • Zeef het bakmeel in een ruime kom. Neem de roomboter uit de vriezer en rasp het. Wrijf de geraspte boter met je handen door de bloem. Voeg vervolgens de suiker en een snufje zout toe, en meng het geheel. Doe dit zo snel mogelijk, want het is belangrijk dat de boter zo koud mogelijk blijft.
  • Meet 100 ml melk af, en meng dit door het deeg. Voelt het deeg nog wat droog nadat alle melk is opgenomen? Voeg dan een nog een scheutje melk toe. Vorm met je handen het deeg tot een bol, maar kneed het niet te lang.
  • Nu ga je het deeg uitrollen. Als je geen deegroller hebt kun je je handen gebruiken. Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en rol het tot een dikte van 3 à 4 centimeter. Let op: rol het deeg niet te dun uit, ander rijzen de scones niet genoeg in de oven. Rol het deeg zachtjes uit. Als je te veel druk uitoefent, druk je de lucht uit het deeg.
  • Neem een ronde uitsteker en steek de scones uit. Draai de vorm niet uit, maar geef een harde tik op de steker, zodat hij er in één keer doorheen gaat. Anders kan de scone ongelijkmatig gaan rijzen. Als je de scones hebt uitgestoken, vorm je het overgebleven deeg weer tot een bal en herhaal je het proces. Je zou ongeveer 8 scones uit het deeg moeten kunnen halen. Als alle scones zijn uitgestoken, zet je ze even in de koelkast (ongeveer 30 minuten) of de vriezer. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 graden.
  • Nu kun je de scones bakken. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat. Klop een eitje los met een klein scheutje melk en bestrijk de scones hiermee. Bak ze in de voorverwarmde oven tot ze mooi gerezen en goudbruin van kleur zijn (12-15 minuten).
  • Als ze klaar zijn, haal je de scones uit de oven en laat je ze afkoelen op een rooster. Serveer ze als ze nog een beetje warm zijn.

10 tips voor de perfecte scone

  • 1. Kneed het deeg niet te lang. Hoe langer je kneedt hoe meer de gluten er gaan werken en hoe taaier het deeg wordt. Kneed het deeg slechts een paar keer, totdat de ingrediënten goed gemengd zijn.
  • 2. Rol het deeg niet dunner uit dan 3 cm. Dit is de absolute minimumdikte. Anders rijzen de scones niet goed en blijven ze te dun. Hierdoor drogen ze sneller uit.
  • 3. Verwarm de bakplaat mee in de oven en leg de koude, ongebakken scones hierop. Hierdoor begint het bakproces sneller en rijzen de scones beter.
  • 4. Je kunt versgebakken scones invriezen en opwarmen in de oven. Zo heb je altijd ovenverse scones, wanneer je daar zin in hebt. Je kunt ze ook ongebakken invriezen en later afbakken. Vries ze in op een bakplaat, zodat ze hun vorm behouden.
  • 5. Zorg dat je boter zo koud mogelijk is. Je kunt zelfs de beslagkom eerst even in de vriezer zetten. Ideaal is deze deegmenger, hiermee warm je het deeg niet op met jouw lichaamswarmte.
  • 6. Je bent waarschijnlijk geneigd om de scones ver uit elkaar op de bakplaat te leggen, maar wanneer je ze dichter bij elkaar legt drogen ze minder snel uit. Dit kun je natuurlijk alleen maar doen als je de smaak belangrijker vindt dan hoe ze eruitzien.
  • 7. Voor lichte scones moet je eigenlijk patisseriebloem gebruiken. Een mengsel van patisseriebloem en zelfrijzend bakmeel werkt ook heel goed.
  • 8. Bak de scones niet te lang van tevoren, anders drogen ze uit en laten we eerlijk zijn: versgebakken zijn ze gewoon het allerlekkerst.
  • 9. Gebruik geen magere of halfvolle melk, maar volle- of karnemelk.  
  • 10. Doe alle ingrediënten in een keukenmachine. Zo hoef je het zelf niet te mengen, waardoor het deeg lekker koud blijft. Het bespaart je ook nog eens wat tijd.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Scone met jam

Wat doe je op een scone?

Nu de scones klaar zijn, komt het leukste gedeelte. Het opeten ervan. Traditiegetrouw worden scones geserveerd met:

  • Clotted cream: een echte scone kan niet zonder clotted cream: een dikke, ongezoete room met een vetpercentage van 55 procent. In Nederland is dit lastig te verkrijgen. In de supermarkt vind je meestal alleen slagroom. Qua smaak is dat ook goed, maar het is veel minder dik (30-35% vet). Wil je toch iets maken dat in de buurt komt van clotted cream, meng dan gelijke delen mascarpone en half stijfgeklopte slagroom.
  • Rode vruchtenjam: meestal wordt er gekozen voor jam van aardbeien. Bosbessen- of zwarte bessenjam wordt in Engeland ook oogluikend toegestaan. In principe kun je elke jam gebruiken.
  • Lemon curd: nog niet zo ingeburgerd in Nederland, maar in Engeland is dit een essentieel onderdeel van de scone-ervaring. Lemon curd kun je in de supermarkt kopen, maar het is ook vrij eenvoudig zelf te maken. 
  • Zwarte thee: zonder een grote pot thee is de high tea natuurlijk niet compleet.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten