Een goede kokosmakroon is onweerstaanbaar. Zacht en smeuïg vanbinnen, goudgeel en licht krokant vanbuiten. Kokosmakronen zijn lekker zonder verdere toevoegingen, maar je kunt ook eindeloos variëren met dit kokosmakronen recept.  Dit recept is glutenvrij!

Met wat geraspte kokos en een paar eieren kun je binnen drie kwartier een partij heerlijke kokosmakronen op tafel zetten.  

Heb je snel iets lekkers voor bij de koffie of thee nodig? Lees dan snel verder voor dit eenvoudige en snelle recept of bekijk dit artikel over koekjes bakken!

Kokosmakronen

2 from 8 votes
Course: Snacks, Tussendoortjes
Portie

10

Stuks
Bereidingstijd

30

minutes

Er zijn talloze manieren waarop je dit basisrecept kunt aanpassen naar je eigen smaak.

Wil je op de lijn letten, of gewoon wat minder suiker eten? Probeer dan ook eens dit recept voor suikervrije kokosmakronen!

Ingrediënten

  • 2 2 eiwitten

  • 80 gr 80 basterdsuiker

  • 150 gr 150 geraspte kokos

  • 1 tl 1 vanille-extract

  • Snuf Snuf zout

  • 90 gr 90 pure chocolade

Zo maak je kokosmakronen

  • Klop de eiwitten met de suiker tot het licht en schuimig is en alle suiker is opgelost. Voeg de kokos, een klein snufje zout en het vanille-extract toe. Roer alles door elkaar en laat het beslag 10 minuten rusten.
  • Verwarm de oven voor op 170 graden. Bedek een bakplaat met bakpapier. Rol het beslag in bolletjes van 4-5 cm doorsnede en leg de bolletjes op de bakplaat. Bak de kokosmakronen 10-12 minuten in de hete oven.
  • Haal de bakplaat uit de oven en laat de kokosmakronen hierop volledig afkoelen.

    Smelt de chocolade au-bain-marie of in de magnetron. Dip de onderkant van de kokosmakronen in de chocolade. Schud de overtollige chocolade eraf en plaats de kokosmakronen ondersteboven op een ovenrek of bakplaat.

    Zet ze 20 minuten in de koelkast zodat de chocolade hard kan worden.
  • Doe de rest van de gesmolten chocolade in een papieren cornetje of in een spuitzak. Breng de chocolade in dunne lijntjes aan op de bovenkant van de kokosmakronen. Done!

VariatieTips

  • Met wat citroenzeste en een paar druppeltjes citroensap geeft je jouw kokosmakronen een heerlijk frisse citroensmaak
  • In plaats van de chocolade te smelten is het ook heel lekker om hem in kleine stukjes te hakken en door het beslag te roeren. Wil je meer? Wat dacht je van kleine stukjes amarenakersen?
  • Voeg een klein scheutje Amaretto aan het beslag toe. Dit geeft de koekjes een zachte amandelsmaak. Een amandel bovenop de kokosmakroon maakt hem helemaal af.
  • Voeg meer kokosnoot toe voor lichtere kokosmakronen, of klop het eiwit en suiker tot een meringue om de kokosmakronen nóg knapperiger te maken.
  • Voor mokkamakronen voeg je 1½ theelepel oploskoffie toe aan het beslag.
  • Met kleine stukjes ananas in het deeg maak je pina colada-makronen, lekker exotisch!
  • Wil je op de lijn letten, of gewoon wat minder suiker eten? Probeer dan ook eens dit recept voor suikervrije kokosmakronen!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Kokosmakronen met eetpapier

Als je kokosmakronen in de supermarkt koopt, dan zie je vaak dat er een eetbaar papiertje aan de onderkant vastgekleefd zit. Als je dat lekker vindt bij je kokosmakronen, dan kan je het zelf toevoegen aan je recept.

Dit eetpapier, dat ook wel bekend staat als ouwel, is verkrijgbaar bij de betere supermarkten en ketens zoals Jamin.

Knip met een scherpe schaar rondjes van 4 tot 5 cm uit het eetbare papier. Verdeel de rondjes over de met bakpapier bedekte ovenplaat en leg hierop het makronenbeslag. Zelfde tijd in de oven, zelfde resultaat! 

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten