Dit recept voor rivierkreeftjescocktail is een variatie op de klassieke garnalencocktail. Zeker een aanrader om eens mee te variëren!

Je kunt natuurlijk ook garnalen voor deze cocktail en bisque gebruiken, maar in ons land zitten we met een overschot rivierkreeftjes opgescheept, dus geef ik daar de voorkeur aan. Bovendien zijn ze goedkoper dan garnalen, en minstens net zo overheerlijk.

Rivierkreeftjescocktail

0 van 0 Beoordelingen
Gerecht: Borrelhapje
Portie

6

Personen
Bereidingstijd

30

minuten

Dit recept is afkomstig uit Eva Posthuma de Boer haar nieuwe kookboek 'Voer voor vrienden' en onderdeel van ons Voer voor vrienden winter- en kerstmenu! Het hele menu met alle bijbehorende recepten en wijnsuggesties vind je hier!

Ingrediënten

  • Snelle Mayonaise
    voor een pot vol
  • 3 eidooiers

  • 30 g dijonmosterd

  • 35 ml rodewijnazijn

  • 1/2 tl zout

  • zwarte peper

  • 350 ml zonnebloemolie

  • Rivierkreeftjes
  • 2 el ketchup

  • 4 el mayonaise

  • 1/4 tl cayennepeper

  • scheut worcestersaus

  • 2 el citroensap

  • peper, zout

  • 1 avocado

  • 200 g gepelde rivierkreeftjes (die heb je over na het maken van deze bisque)

  • 4 kropjes little gem

Bereiding

  • Snelle Mayonaise
  • Doe de eidooiers en de mosterd in een hoge maatbeker en roer met een vork door elkaar. Giet de azijn erbij en voeg het zout en wat peper toe. Giet de olie erop, zet een staafmixer in de beker, en mix. In een paar tellen heb je al een dikke mayonaise. Voeg een scheutje water toe om iets te verdunnen, roer nog even goed door.
  • Rivierkreeftjes
  • Roer de ketchup, mayonaise, cayennepeper, worcestersaus en het citroensap door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Schil en snijd de avocado in stukjes.
  • Schep de rivierkreeftjes en de avocado voorzichtig door de saus. Pluk de blaadjes van de kropjes sla, zorg dat je per persoon twee kleine blaadjes hebt. Vul die met de rivierkreeftjes en leg ze op een schaal.

    Bekijk de mooiste rode wijnen van de Albert Heijn hier 
    Op zoek naar een mooie betaalbare Champagne | winereview
    Dit vind Harold Hamersma de beste wijnen van Hema 

Wijntip van Harold Hamersma:

  • Hamersma: ‘wijn bij de garnalencocktail, of in dit geval rivierkreeftjes. Soave. Verbastering van ‘suave’, Italiaans voor zacht. Het zachte en milde wit van de garganegadruif laat de zachte, milde rivierkreeftjes in zijn waarde en raakt niet in de war van de cocktailinbreng.’ Zie hier een fijne Soave van de AH.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Voer voor vrienden

  • Auteur: Eva Posthuma de Boer
  • Uitgeverij: Spectrum
  • Pagina's: 192
  • ISBN: 9789000364794
  • Prijs: €25, 99,-

🍾 Gelegenheid

🥧 Gemak

🍉 Ingredienten