Voer Voor Vrienden | Kerstborrel rivierkreeftjescocktail

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Dit recept is afkomstig uit Eva Posthuma de Boer’s nieuwe kookboek Voer Voor Vrienden en onderdeel van onze Voer Voor Vrienden Winter- en Kerstmenu! Het hele menu met alle bijbehorende recepten en wijnsuggesties vind je hier!

Rivierkreeftjescocktail

borrelhapje | 6 personen 

Je kunt ook garnalen voor deze cocktail en de bisque gebruiken, maar in ons land zitten we met een overschot rivierkreeftjes opgescheept, dus geef ik daar de voorkeur aan. Bovendien zijn ze goedkoper dan garnalen, en minstens net zo overheerlijk.

Kerstmenu-voer-voor-vrienden

© Fotografie Lieke Heijn & Pim Janswaard / Cameron studio – Styling Lieke Heijn © Foodstyling Yvonne Jimmink © Voer voor Vrienden. Het menuboek voor zorgeloze etentjes door Eva Posthuma de Boer, 2017, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten.

Snelle Mayonaise

voor een pot vol

  • 3 eidooiers
  • 30 g dijonmosterd
  • 35 ml rodewijnazijn
  • ½ tl zout
  • zwarte peper
  • 350 ml zonnebloemolie

Doe de eidooiers en de mosterd in een hoge maatbeker en roer met een vork door elkaar. Giet de azijn erbij en voeg het zout en wat peper toe. Giet de olie erop, zet een staafmixer in de beker, en mix. In een paar tellen heb je al een dikke mayonaise. Voeg een scheutje water toe om iets te verdunnen, roer nog even goed door.

Rivierkreeftjes

  • 2 el ketchup
  • 4 el mayonaise
  • ¼ tl cayennepeper
  • scheut worcestersaus
  • 2 el citroensap
  • peper, zout
  • 1 avocado
  • 200 g gepelde rivierkreeftjes (die heb je over na het maken van deze bisque)
  • 4 kropjes little gem

Roer de ketchup, mayonaise, cayennepeper, worcestersaus en het citroensap door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Schil en snijd de avocado in stukjes.

Schep de rivierkreeftjes en de avocado voorzichtig door de saus. Pluk de blaadjes van de kropjes sla, zorg dat je per persoon twee kleine blaadjes hebt. Vul die met de rivierkreeftjes en leg ze op een schaal.

Bekijk de mooiste rode wijnen van de Albert Heijn hier 
Op zoek naar een mooie betaalbare Champagne | winereview
Dit vind Harold Hamersma de beste wijnen van Hema 

Wijntip van Harold Hamersma: ‘Wijn bij de garnalencocktail, of in dit geval rivierkreeftjes. Soave. Verbastering van ‘suave’, Italiaans voor zacht. Het zachte en milde wit van de garganegadruif laat de zachte, milde rivierkreeftjes in zijn waarde en raakt niet in de war van de cocktailinbreng.’ Zie hier een fijne Soave van de AH.

Bijvoorbeeld deze
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
  • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

    DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

    souvlaki

    Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

    LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

    100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

    Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

    Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

    TEST JE WIJNKENNIS:

    Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

  • - flessenpost en meer

    Schrijf je hier in

    - 1001 recepten voor elke dag

    Wat eten we vandaag?

    - drop a line, get in touch

    PRAAT JE MEE?