De garnalencocktail met Hollandse garnalen en ouderwetse zelfgemaakte cocktailsaus. Kan het makkelijker? Kan het lekkerder?
Dit klassieke en populaire voorgerecht - vaak gemaakt voor kerst - heeft veel fans. Ook bij mij thuis!
Serveer een garnalencocktail tijdens de feestdagen! Hij is makkelijk en snel te bereiden. Juist voor grote groepen.
Wanneer je de beste kwaliteit Hollandse garnalen koopt, kan een garnalencocktail niet mislukken.
Hoe maak je een super lekkere garnalencocktail?
Wanneer dit je voorgerecht wordt tijdens een kerstdiner of ander feest, dan wil je natuurlijk wel dat het de lekkerste garnalencocktail aller tijden wordt. En dat zit hem bij dit soort simpele recepten eigenlijk altijd in de kwaliteit en keuze van de ingrediënten. In een klassieke garnalencocktail horen Hollandse garnalen.
Hollandse garnalen
Hét belangrijkste ingrediënt van je garnalencocktail zijn de garnalen. Nu zijn er wel 300 verschillende soorten garnalen, maar we kiezen hier voor de Hollandse versie. Al kun je ook Noorse garnalen gebruiken.
Hollandse garnalen, of grijze garnalen zijn koud water garnalen die worden gevangen in de Noordzee. Veel (85%) garnalen worden aan boord al gekookt in zeewater en daarna in Marokko(!) gepeld. Daarna gaan ze weer terug naar de Nederlandse winkels, want de meeste buitenlanders geven de voorkeur aan grote garnalen.
Hollandse garnalen zijn dus al gekookt en kun je zo eten. Ze smaken zilt en zoetig en zijn een echte Hollandse delicatesse.
Zelf pelen is zeker de moeite waard. Niet alleen worden ze dan niet eerste van Nederland, naar Marokko en weer terug gestuurd. Maar ongepelde garnalen worden ook niet behandeld en zijn fantastisch van smaak. Van het pel afval maak je bijvoorbeeld een mooie visbouillon, of de basis voor zelfgemaakte garnalenkroketten.
Van een kilo ongepelde Hollandse garnalen hou je ongeveer 350 gram garnalen over. Je besteld dit het beste van te voren bij je lokale visboer. Schrik niet, dit is best aan de prijs.
Welke sla bij een garnalencocktail?
De meningen over welke sla bij een garnalencocktail zijn verdeeld. Maar ik geef de voorkeur aan little gem, botersla, veldsla of Romaine. In de zomer kan een ijskoude sla heerlijk passen. Maar als je in de winter, bijvoorbeeld met kerst, een garnalencocktail maakt dan is een veldsla een mooie keuze die de smaak en de structuur van de Hollandse garnaal mooi accentueert.
Niet alle slasoorten zijn ook het hele jaar verkrijgbaar. Romaine sla is jaarrond te krijgen.
🍴Gang
🍾 Gelegenheid
Kerstrecepten • Oud en nieuw recepten • Valentijnsdag • Voorgerechten kerst
🥧 Gemak