Dit recept is afkomstig uit Eva Posthuma de Boer’s nieuwe kookboek Voer Voor Vrienden en onderdeel van onze Voer Voor Vrienden Winter- en Kerstmenu! Het hele menu met alle bijbehorende recepten en wijnsuggesties vind je hier!
Rivierkreeftjescocktail
borrelhapje | 6 personenΒ
Je kunt ook garnalen voor deze cocktail en de bisque gebruiken, maar in ons land zitten we met een overschot rivierkreeftjes opgescheept, dus geef ik daar de voorkeur aan. Bovendien zijn ze goedkoper dan garnalen, en minstens net zo overheerlijk.
Β© Fotografie Lieke Heijn & Pim Janswaard / Cameron studio – Styling Lieke Heijn Β© Foodstyling Yvonne Jimmink Β© Voer voor Vrienden. Het menuboek voor zorgeloze etentjes door Eva Posthuma de Boer, 2017, Uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, Houten.
Snelle Mayonaise
voor een pot vol
- 3 eidooiers
- 30 g dijonmosterd
- 35 ml rodewijnazijn
- Β½ tl zout
- zwarte peper
- 350 ml zonnebloemolie
Doe de eidooiers en de mosterd in een hoge maatbeker en roer met een vork door elkaar. Giet de azijn erbij en voeg het zout en wat peper toe. Giet de olie erop, zet een staafmixer in de beker, en mix. In een paar tellen heb je al een dikke mayonaise. Voeg een scheutje water toe om iets te verdunnen, roer nog even goed door.
Rivierkreeftjes
- 2 el ketchup
- 4 el mayonaise
- ΒΌ tl cayennepeper
- scheut worcestersaus
- 2 el citroensap
- peper, zout
- 1 avocado
- 200 g gepelde rivierkreeftjes (die heb je over na het maken van deze bisque)
- 4 kropjes little gem
Roer de ketchup, mayonaise, cayennepeper, worcestersaus en het citroensap door elkaar. Breng op smaak met peper en zout. Schil en snijd de avocado in stukjes.
Schep de rivierkreeftjes en de avocado voorzichtig door de saus. Pluk de blaadjes van de kropjes sla, zorg dat je per persoon twee kleine blaadjes hebt. Vul die met de rivierkreeftjes en leg ze op een schaal.
Bekijk de mooiste rode wijnen van de Albert Heijn hierΒ
Op zoek naar een mooie betaalbare Champagne | winereview
Dit vind Harold Hamersma de beste wijnen van HemaΒ
Wijntip van Harold Hamersma: ‘Wijn bij de garnalencocktail, of in dit geval rivierkreeftjes. Soave. Verbastering van βsuaveβ, Italiaans voor zacht. Het zachte en milde wit van de garganegadruif laat de zachte, milde rivierkreeftjes in zijn waarde en raakt niet in de war van de cocktailinbreng.’ Zie hier een fijne Soave van de AH.
Bijvoorbeeld deze