Key lime pie om je vingers bij af te likken! Een key lime pie kan worden gemaakt op de ''no bake'' manier, waarbij je de taart niet bakt in een oven maar laat opstijven in de koelkast.

Ben je een zoet en/of zuurliefhebbers dan zal jij ongetwijfeld fan zijn van deze taart! De chefs van De Vrouw Met De Baard delen hun recept in het nieuwe Aziatische kookboek ''JIWA'.

Gecombineerd met limoenen en djeroek poeroet wordt de taart lekker tangy, waarmee we de spanningsboog tussen het zoet en het zuur van de limoenen opzoeken. Dus limoenliefhebbers, nu is het jullie feest! De key line pie is hoog op smaak en als dessert een mooie frisse afsluiting van de maaltijd. Serveer koel.

Key lime pie met Aziatisch citrusblad

4 from 4 votes
Course: DessertCuisine: AziatischDifficulty: Gemiddeld
Servings

12

personen
Opstijven in de Koelkast

4

hours 

Als kind mocht ik kiezen: rijst of een boterham met pindakaas en suiker, OF... EN nu komt--ie: Een witte boterham met gecondenseerde melk. Gecondenseerde melk is dus synoniem voor FEEST.

Net als op de Florida Keys werd op de Aziatische eilanden, voor het koelkast-tijdperk gezoete gecondenseerde melk gebruikt. In elke toko - Chinees, Surinaams en Indonesisch - zie je de potjes voor je klaarstaan.

Je maakt er een waanzinnige key lime pie mee.

Ingrediënten key lime pie

  • Voor de bodem
  • 170 g 170 boter, gesmolten, plus extra

  • 10 g 10 geraspte gember

  • Snuf zout

  • 275 g 275 fijngemalen haverkoekjes

  • Voor de vulling
  • 10 10 djeroek poeroetblaadjes

  • 150 ml 150 limoensap (van ca. 5 limoenen)

  • Rasp 6 Rasp limoenen

  • 1 1 blik gecondenseerde melk (à 397 gram)

  • 300 ml 300 slagroom

  • Ook nodig
  • taartvorm met doorsnede van 30 cm

  • Rond uitgeknipt bakpapier


key lime pie recept

  • Vet de springvorm in met wat boter. Leg bakpapier op de bodem en bedek de randen van de springvorm rondom met 1 of 2 stroken bakpapier. Meng in een kom de gesmolten boter samen met de geraspte gember. Voeg een snuf zout en de fijngemalen haverkoekjes toe en meng goed. Verdeel het mengsel gelijkmatig over de taartbodem en maak een rand van zo'n ­2 cent­imeter hoog. Laat de bodem van de key lime pie in de koelkast opstijven. Maak intussen de vulling.
  • Scheur, knip of snijd de steeltjes en nerf uit het djeroek poeroetblaadjes. Doe het limoensap en de rasp van 4 limoenen samen met de djeroek poeroetblaadjes in een keukenmachine of een hoge beker van een staafmixer en maal de blaadjes helemaal fijn. Doe in een kom en meng er de gecondenseerde melk doorheen. Klop in een aparte kom de slagroom lobbig. Sla de geklopte slagroom in lange halen met een spatel door het limoenmengsel zodat het mooi luchtig blijft. Giet het mengsel over de bodem en laat de key lime pie minstens 4 uur opstijven in de koelkast.
  • Knip voor de garnering een ronde vorm uit bakpapier die kleiner is dan de taartvorm en leg voorzichtig op de taart. Strooi de rasp van de 2 ­resterende limoenen over de rand van de taart; zo krijg je een mooie limoenraspring. Verwijder het bakpapier daarna weer. Laat de taart in de koelkast staan tot serveren.

Tips

  • Wist je dat de schrijvers van dit recept uit het kookboek JIWA ook een fantastisch restaurant hebben in hartje Amsterdam? Bij De Vrouw met de Baard kan je heerlijk genieten van echte Aziatische ''Soul'' gerechten.
  • Toch liever zelf in de keuken staan? Probeer dan eens hun recept voor Indonesische Bakso Balletjes. Nom!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Key Lime Pie uit JIWA, een Aziatisch kookboek met soul

  • Auteur | Carl Lemette & Mas van Putten
  • Fotograaf | Franko Rosas
  • Uitgever | Nijgh & van Ditmar
  • Release | 25 oktober 2022
  • Bekijk de prijs hier op Bol.com
beste-kookboeken-2022

Carl en Mas hebben na het grote succes van hun eerste boek een nieuw kookboek gelanceerd. De naam JIWA staat voor soul/ziel in het Maleis en alle recepten uit dit boek zijn dan ook echte ''Soul'' recepten. Zij nemen je in dit boek mee naar de andere kant van de wereld om hun liefde voor Aziatisch lekkers met jou te delen. De liefde die zij hebben voor deze keuken is in dit boek te voelen.

Chef Lemette heeft voor dit boek zijn hobby voor fotografie weer opgepakt en deelt sfeerfoto's in het nieuwe boek JIWA. Per hoofdstuk wordt er een passende playlist gedeeld, passend bij alle heerlijke gerechten. Het wordt geheid een feestje in de keuken met het bereiden van deze recepten.


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten