Waterkefir zelf maken & is het gevaarlijk?

Yvo Nafzger
Yvo Nafzger

Waterkefir is een mysterieus drankje.

Mensen met een titel die eindigt op –loog, discussiëren al jaren over de herkomst. Waren de Azteken de eerste, de Mongolen of de toch de Armeniërs? En belangrijker: is waterkefir gezond of een gevaarlijke wolf in probiotische schaapskleren?

Je leest het allemaal hier. Natuurlijk mét recept.

 

Wat is waterkefir?

Waterkefir is een gefermenteerde drank, die wordt gemaakt met behulp van een bacterie- en gistcultuur. De bacteriën en de gist werken samen en vormen korrels die je gebruikt bij het bereiden van dit drankje. Wereldberoemd is de ‘gewone’ kefir, die gemaakt wordt met melk. Waterkefir is daarom niet minder spectaculair. Doordat waterkefir zijn smaak uit vruchten haalt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Waterkefir

Is waterkefir gevaarlijk?

Absoluut niet! Als je goed zoekt, vind je vast wel ergens – in de krochten van het internet – iemand die het daar niet mee eens is. 

Maar laten we wel wezen: er zijn ook bloggers 
die beweren dat hulpstof E 100 (Vitamine C) gevaarlijk is. De bacteriën in waterkefir staan bekend als probiotica. Men zegt dat deze microben met name goed voor de darmflora en spijsvertering zijn. Ongevaarlijk dus.

Is waterkefir gezond?

Volg je het advies van het voedingscentrum, dan zul je lezen dat – hoewel ongevaarlijk – waterkefir en probiotica géén bewezen positief effect hebben op de darmflora.

De experts daar denken dat de meeste bacteriën in de waterkefir worden gedood in de maag. Maar als je kijkt op de website van eerlijk over voeding, kun je iets lezen dat zelfs het voedingscentrum niet kan ontkennen.

Waterkefir – goede bacteriën of niet – zit boordevol vitamines! Vitamine D, C, B12 en nog véél meer. Als dát niet gezond is, weten wij het ook niet meer.

waterkefir

Recept Waterkefir

Voor 6 flinke glazen

Welke ingrediënten heb je nodig voor de eerste fermentatie?
  • 2 liter water
  • 40 gr. kefirkorrels
  • 50 gr. bruine rietsuiker
  • één handje rozijnen (of gedroogde vijgen).
  • één citroen, in tweeën gesneden
En wat voor de tweede fermentatie?
  • 120 ml fruitsap of eetlepels rietsuiker
waterkefir

Surprise Dinner van WijnSpijs

Speciaal voor de avontuurlijke foodie. 

Ontdek drie prachtige restaurants in jouw favoriete stad. Geniet van een drie gangenmenu verrassingsmenu en eet elke gang in een ander restaurant.

Maak tussendoor een fijne wandeling, van hippe hotspot naar luxe bistro. 

Tapas Valencia

Zo maak je zelf waterkefir

Voordat je begint, sta je misschien al met de handen in het haar. Want kefirkorrels? Waar haal je díe nou weer vandaan? Wees gerust, want er zijn webwinkels genoeg die de bacterie- en gistcultuur binnen 24 uur aan je voordeur bezorgen, zoals deze. De betere reformwinkel verkoopt de korrels in een pakje en ook bij natuurwinkelketen Ekoplaza zijn ze verkrijgbaar.

Zodra je kefirkorrels hebt bemachtigd, kun je beginnen!

Stap 1. Maak suikerwater

Kook als eerste de 2,5 liter water. Roer de rietsuiker er doorheen zodra het water kookt. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Daarna laat je het suikerwater afkoelen tot kamertemperatuur.

Stap 2. Fermentatie

Schenk het geheel vervolgens in een weckpot. Ik gebruik zelf deze. Doe daar de rozijntjes of vijgen, kefirkorrels en de citroen bij. Sluit de weckpot niet af met de deksel, maar bind een kaasdoek met een elastiek om de bovenkant. Het is namelijk belangrijk dat er wél lucht bij de kefir kan, maar geen stof en andere (organische) ongewenste zaken die jouw brouwsel kunnen verpesten. Dit goedje laat je vervolgens twee tot drie dagen fermenteren. Hoe langer je de kefir laat staan, hoe sterker de smaak zal zijn.

Stap 3. Bewaar de kefirkorrels

Zodra er een smaak is ontstaan (je mag proeven!) die jouw goedkeuring kan wegdragen, begin je aan de volgende stap. Gooi de vloeistof in een grote glazen kan. Gebruik de kaasdoek die nog steeds op je weckpot zit als filter.

Je kunt de citroen en rozijntjes weggooien, maar bewaar de kefirkorrels. Deze kun je namelijk meteen gebruiken voor een volgende lading. Mocht je daar geen tijd voor hebben, kun je de korrels tot een week bewaren in de koelkast. Leg ze dan wel even in een schoteltje met water, dan blijven ze langer goed.

Je kunt de korrels tot een week bewaren in de koelkast. Leg ze dan wel even in een schoteltje met water, dan blijven ze langer goed.

Stap 4. Tweede fermentatie

De waterkefir is nu klaar voor gebruik. Maar als je wilt, kun je een stapje verder gaan. Het drankje kan namelijk nóg een keertje worden gefermenteerd.

Tijdens deze tweede fermentatie kun je smaakjes toevoegen in de vorm van vruchtensap, fruit of extra suiker. Je giet de waterkefir in een fles met een dop die goed dichtgedraaid kan worden of gebruik de weckpot. Voeg hieraan de 120 milliliter vruchtensap (naar keuze) of de twee eetlepels suiker toe.

Stap 5. Prik & pit

Laat het mengsel 18 tot 24 uur op kamertemperatuur rijpen. Tijdens dit tweede fermentatieproces ontstaat er koolzuurgas en dit geeft de waterkefir een beetje prik en pit.

Als het warm is duurt dit proces wat korter. Is het koud, bijvoorbeeld in de winter, dan duurt het wat langer. Zodra je denkt dat het wel genoeg is geweest, kan de fles met waterkefir in de koelkast. Laat deze drie dagen in de koelkast rusten, zodat de bubbels tot rust kunnen komen.

 

Proost!

Als het dan eindelijk tijd is om te genieten van een heerlijk fris glaasje waterkefir, wees dan een beetje voorzichtig. De fles kan behoorlijk onder druk staan en flink schuimen. Maak je fles bij voorkeur open boven de gootsteen. Zit je waterkefir goed en wel in je glas? Proost!

waterkefir

Hoe bewaar je waterkefir?

Waterkefir kun je na het maken op drie manieren bewaren:

  • Op kamertemperatuur: 3 tot 4 dagen
  • In de koelkast: 2 tot 3 weken
  • In de vriezer: 1 tot 2 maanden (soms zelfs langer)

TIP: Tijdens het laatste fermentatieproces zijn stukken fruit natuurlijk een heerlijke vervanger van het vruchtensap. Je mag kiezen wat je wilt, omdat de kefirkorrels hun werk al hebben gedaan.

Hoe maak je waterkefir zonder suiker?

De kefircultuur gebruikt het calorierijke suiker om te leven en zich voort te planten. Je hebt suikerproducten dus absoluut nodig.

Knappe kok die waterkefir met stevia of een andere zoetstof weet te maken. Je zou de suiker wel kunnen vervangen door honing, maar wees gewaarschuwd: er kúnnen stoffen in de honing zitten die het leven van de bacteriën en gist het moeilijk maken – en dus een minder goede kefir opleveren.

Geef je mening!
recipe image
Recept
Waterkefir
Gepubliceerd op
Voorbereiding
Beoordeling
41star1star1star1stargray Based on 9 Review(s)
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder

- flessenpost en meer

Schrijf je hier in

- 1001 recepten voor elke dag

Wat eten we vandaag?

- drop a line, get in touch

PRAAT JE MEE?