Waterkefir is een mysterieus drankje. Waterkefir is een gefermenteerde drank, die wordt gemaakt met behulp van een bacterie- en gistcultuur. De bacteriën en de gist werken samen en vormen korrels die je gebruikt bij het bereiden van dit drankje.
Wereldberoemd is de ‘gewone’ kefir, die gemaakt wordt met melk. Waterkefir is daarom niet minder spectaculair. Doordat waterkefir zijn smaak uit vruchten haalt, zijn de mogelijkheden eindeloos.
Mensen met een titel die eindigt op –loog, discussiëren al jaren over de herkomst. Waren de Azteken de eerste, de Mongolen of de toch de Armeniërs? En belangrijker: is waterkefir gezond? Je leest het allemaal hier. Natuurlijk mét recept.
Is waterkefir gezond?
Volg je het advies van het voedingscentrum, dan zul je lezen dat – hoewel ongevaarlijk – waterkefir en probiotica géén bewezen positief effect hebben op de darmflora.
De experts daar denken dat de meeste bacteriën in de waterkefir worden gedood in de maag. Maar als je kijkt op de website van eerlijk over voeding, kun je iets lezen dat zelfs het voedingscentrum niet kan ontkennen.
Waterkefir – goede bacteriën of niet – zit boordevol vitamines!
Hoe bewaar je waterkefir?
Waterkefir kun je na het maken op drie manieren bewaren:
- Op kamertemperatuur: 3 tot 4 dagen
- In de koelkast: 2 tot 3 weken
- In de vriezer: 1 tot 2 maanden (soms zelfs langer)
TIP: Tijdens het laatste fermentatieproces zijn stukken fruit natuurlijk een heerlijke vervanger van het vruchtensap. Je mag kiezen wat je wilt, omdat de kefirkorrels hun werk al hebben gedaan.
Hoe maak je waterkefir zonder suiker?
De kefircultuur gebruikt het calorierijke suiker om te leven en zich voort te planten. Je hebt suikerproducten dus absoluut nodig.
Knappe kok die waterkefir met stevia of een andere zoetstof weet te maken. Je zou de suiker wel kunnen vervangen door honing, maar wees gewaarschuwd: er kúnnen stoffen in de honing zitten die het leven van de bacteriën en gist het moeilijk maken – en dus een minder goede kefir opleveren.
Is waterkefir gevaarlijk?
Absoluut niet! Als je goed zoekt, vind je vast wel ergens – in de krochten van het internet – iemand die het daar niet mee eens is.
Maar laten we wel wezen: er zijn ook bloggers die beweren dat hulpstof E 100 (Vitamine C) gevaarlijk is. De bacteriën in waterkefir staan bekend als probiotica. Men zegt dat deze microben met name goed voor de darmflora en spijsvertering zijn. Ongevaarlijk dus.