Waterkefir is een mysterieus drankje. Waterkefir is een gefermenteerde drank, die wordt gemaakt met behulp van een bacterie- en gistcultuur. De bacteriën en de gist werken samen en vormen korrels die je gebruikt bij het bereiden van dit drankje.

Wereldberoemd is de ‘gewone’ kefir, die gemaakt wordt met melk. Waterkefir is daarom niet minder spectaculair. Doordat waterkefir zijn smaak uit vruchten haalt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Mensen met een titel die eindigt op –loog, discussiëren al jaren over de herkomst. Waren de Azteken de eerste, de Mongolen of de toch de Armeniërs? En belangrijker: is waterkefir gezond?Je leest het allemaal hier. Natuurlijk mét recept.

Waterkefir

3 van 2 Beoordelingen
Gerecht: DrankenKeuken: Mexicaans
Portie

6

Glazen
Bereidingstijd

20

minuten


Voordat je begint, sta je misschien al met de handen in het haar. Want kefirkorrels? Waar haal je díe nou weer vandaan? Wees gerust, want er zijn webwinkels genoeg die de bacterie- en gistcultuur binnen 24 uur aan je voordeur bezorgen, zoals deze. De betere reformwinkel verkoopt de korrels in een pakje en ook bij natuurwinkelketen Ekoplaza zijn ze verkrijgbaar.

Zodra je kefirkorrels hebt bemachtigd, kun je beginnen!

Ingrediënten

 • 2 liter water

 • 40 gr. kefirkorrels

 • 50 gr. bruine rietsuiker

 • 1 handje rozijnen (of gedroogde vijgen).

 • 1 citroen, in tweeën gesneden

 • En wat voor de tweede fermentatie?
 • 120 ml fruitsap of eetlepels rietsuiker

Bereiding

 • Maak suikerwater
  Kook als eerste de 2,5 liter water. Roer de rietsuiker er doorheen zodra het water kookt. Blijf roeren tot alle suiker is opgelost. Daarna laat je het suikerwater afkoelen tot kamertemperatuur.
 • Fermentatie
  Schenk het geheel vervolgens in een weckpot. Ik gebruik zelf deze. Doe daar de rozijntjes of vijgen, kefirkorrels en de citroen bij. Sluit de weckpot niet af met de deksel, maar bind een kaasdoek met een elastiek om de bovenkant.
  Het is namelijk belangrijk dat er wél lucht bij de kefir kan, maar geen stof en andere (organische) ongewenste zaken die jouw brouwsel kunnen verpesten. Dit goedje laat je vervolgens twee tot drie dagen fermenteren. Hoe langer je de kefir laat staan, hoe sterker de smaak zal zijn.

  KOOP HIER JOUW KAASDOEK >
  rozijnen
 • Bewaar de kefirkorrels
  Zodra er een smaak is ontstaan (je mag proeven!) die jouw goedkeuring kan wegdragen, begin je aan de volgende stap. Gooi de vloeistof in een grote glazen kan. Gebruik de kaasdoek die nog steeds op je weckpot zit als filter.

  Je kunt de citroen en rozijntjes weggooien, maar bewaar de kefirkorrels. Deze kun je namelijk meteen gebruiken voor een volgende lading. Mocht je daar geen tijd voor hebben, kun je de korrels tot een week bewaren in de koelkast. Leg ze dan wel even in een schoteltje met water, dan blijven ze langer goed.

  Je kunt de korrels tot een week bewaren in de koelkast. Leg ze dan wel even in een schoteltje met water, dan blijven ze langer goed.

 • Tweede fermentatie
  De waterkefir is nu klaar voor gebruik. Maar als je wilt, kun je een stapje verder gaan. Het drankje kan namelijk nóg een keertje worden gefermenteerd.

  Tijdens deze tweede fermentatie kun je smaakjes toevoegen in de vorm van vruchtensap, fruit of extra suiker. Je giet de waterkefir in een fles met een dop die goed dichtgedraaid kan worden of gebruik de weckpot. Voeg hieraan de 120 milliliter vruchtensap (naar keuze) of de twee eetlepels suiker toe.

  Kefir fruit
 • Prik & pit
  Laat het mengsel 18 tot 24 uur op kamertemperatuur rijpen. Tijdens dit tweede fermentatieproces ontstaat er koolzuurgas en dit geeft de waterkefir een beetje prik en pit.

  Als het warm is duurt dit proces wat korter. Is het koud, bijvoorbeeld in de winter, dan duurt het wat langer. Zodra je denkt dat het wel genoeg is geweest, kan de fles met waterkefir in de koelkast. Laat deze drie dagen in de koelkast rusten, zodat de bubbels tot rust kunnen komen.
 • Proost!
  Als het dan eindelijk tijd is om te genieten van een heerlijk fris glaasje waterkefir, wees dan een beetje voorzichtig. De fles kan behoorlijk onder druk staan en flink schuimen. Maak je fles bij voorkeur open boven de gootsteen. Zit je waterkefir goed en wel in je glas? Proost!
  waterkefir maken

Belangrijk

 • Gebruik geen metalen zeef, metalen kannen en laat de kefir niet in aanraking komen met metalen. Het zuur dat de bacterie-gistsymbiose produceert, tast het metaal aan. Daardoor komen zaken zoals koper, zink en aluminium in de kefir terecht en daarvan kan de cultuur minder goed zijn werk doen of zelfs sterven.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Is waterkefir gezond?

Volg je het advies van het voedingscentrum, dan zul je lezen dat – hoewel ongevaarlijk – waterkefir en probiotica géén bewezen positief effect hebben op de darmflora.

De experts daar denken dat de meeste bacteriën in de waterkefir worden gedood in de maag. Maar als je kijkt op de website van eerlijk over voeding, kun je iets lezen dat zelfs het voedingscentrum niet kan ontkennen.
Waterkefir – goede bacteriën of niet – zit boordevol vitamines!

Hoe bewaar je waterkefir?

Waterkefir kun je na het maken op drie manieren bewaren:

 • Op kamertemperatuur: 3 tot 4 dagen
 • ​In de koelkast: 2 tot 3 weken
 • ​In de vriezer: 1 tot 2 maanden (soms zelfs langer)

TIP: Tijdens het laatste fermentatieproces zijn stukken fruit natuurlijk een heerlijke vervanger van het vruchtensap. Je mag kiezen wat je wilt, omdat de kefirkorrels hun werk al hebben gedaan.

Hoe maak je waterkefir zonder suiker?

De kefircultuur gebruikt het calorierijke suiker om te leven en zich voort te planten. Je hebt suikerproducten dus absoluut nodig.

Knappe kok die waterkefir met stevia of een andere zoetstof weet te maken. Je zou de suiker wel kunnen vervangen door honing, maar wees gewaarschuwd: er kúnnen stoffen in de honing zitten die het leven van de bacteriën en gist het moeilijk maken – en dus een minder goede kefir opleveren.

Is waterkefir gevaarlijk?

Absoluut niet! Als je goed zoekt, vind je vast wel ergens – in de krochten van het internet – iemand die het daar niet mee eens is. 

Maar laten we wel wezen: er zijn ook bloggers die beweren dat hulpstof E 100 (Vitamine C) gevaarlijk is. De bacteriën in waterkefir staan bekend als probiotica. Men zegt dat deze microben met name goed voor de darmflora en spijsvertering zijn. Ongevaarlijk dus.

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak

🍉 Ingredienten