Waterkefir is een mysterieus drankje. Waterkefir is een gefermenteerde drank, die wordt gemaakt met behulp van een bacterie- en gistcultuur. De bacteriën en de gist werken samen en vormen korrels die je gebruikt bij het bereiden van dit drankje.

Wereldberoemd is de ‘gewone’ kefir, die gemaakt wordt met melk. Waterkefir is daarom niet minder spectaculair. Doordat waterkefir zijn smaak uit vruchten haalt, zijn de mogelijkheden eindeloos.

Mensen met een titel die eindigt op –loog, discussiëren al jaren over de herkomst. Waren de Azteken de eerste, de Mongolen of de toch de Armeniërs? En belangrijker: is waterkefir gezond? Je leest het allemaal hier. Natuurlijk mét recept.

Waterkefir

3 from 14 votes
Course: DrankenCuisine: Mexicaans
Portie

6

Glazen
Bereidingstijd

20

minutes


Voordat je begint, sta je misschien al met de handen in het haar. Want kefirkorrels? Waar haal je díe nou weer vandaan? Wees gerust, want via Tibica kan je een volledige waterkefir set bestellen. Zo ben je helemaal ready om aan dit recept te beginnen!

Ingrediënten

Bereiding

  • Maak suikerwater
    Los de suiker op in het water.
  • Fermentatie
    Schenk het geheel vervolgens in een weckpot. Ik gebruik zelf de potten uit deze set. Doe daar de kefirkorrels bij. De waterkefir werkt het beste in een zuurstofarme omgeving, maar omdat er gassen ontstaan die weg moeten, kan je de pot niet volledig afsluiten. Gebruik daarom het waterslot uit de set.

    Dit goedje laat je vervolgens twee tot drie dagen fermenteren. Hoe langer je de kefir laat staan, hoe sterker de smaak zal zijn.
    rozijnen
  • Bewaar de kefirkorrels
    Zodra er een smaak is ontstaan (je mag proeven!) die jouw goedkeuring kan wegdragen, begin je aan de volgende stap. Zeef de waterkefir en een grote, glazen kan met een zeef.

    Bewaar de kefirkorrels. Deze kun je namelijk meteen gebruiken voor een volgende lading. Mocht je daar geen tijd voor hebben, kun je de korrels tot een week bewaren in de koelkast. Leg ze dan wel even in een schoteltje met water, dan blijven ze langer goed.

    Je kunt de korrels tot een week bewaren in de koelkast. Leg ze dan wel even in een schoteltje met water, dan blijven ze langer goed.

  • Tweede fermentatie
    De waterkefir is nu klaar voor gebruik. Maar als je wilt, kun je een stapje verder gaan. Het drankje kan namelijk nóg een keertje worden gefermenteerd.

    Tijdens deze tweede fermentatie kun je smaakjes toevoegen in de vorm van vruchtensap, fruit of extra suiker. Bekijk deze pagina voor inspiratie een aantal waterkefir recepten.

    Je giet de waterkefir in een fles met een dop die goed dichtgedraaid kan worden of gebruik de weckpot. Voeg hieraan de 120 milliliter vruchtensap (naar keuze) of de twee eetlepels suiker toe.

    Kefir fruit
  • Prik & pit
    Laat het mengsel 18 tot 24 uur op kamertemperatuur rijpen. Tijdens dit tweede fermentatieproces ontstaat er koolzuurgas en dit geeft de waterkefir een beetje prik en pit.

    Als het warm is duurt dit proces wat korter. Is het koud, bijvoorbeeld in de winter, dan duurt het wat langer. Zodra je denkt dat het wel genoeg is geweest, kan de fles met waterkefir in de koelkast. Laat deze drie dagen in de koelkast rusten, zodat de bubbels tot rust kunnen komen.
  • Proost!
    Als het dan eindelijk tijd is om te genieten van een heerlijk fris glaasje waterkefir, wees dan een beetje voorzichtig. De fles kan behoorlijk onder druk staan en flink schuimen. Maak je fles bij voorkeur open boven de gootsteen. Zit je waterkefir goed en wel in je glas? Proost!
    waterkefir maken

Belangrijk

  • Experimenteer met het gebruik van rozijnen en een citroen. Dit kan je tegelijk met de kerfirkorrels toevoegen om de groei van de korrels te bevorderen.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Is waterkefir gezond?

Volg je het advies van het voedingscentrum, dan zul je lezen dat – hoewel ongevaarlijk – waterkefir en probiotica géén bewezen positief effect hebben op de darmflora.

De experts daar denken dat de meeste bacteriën in de waterkefir worden gedood in de maag. Maar als je kijkt op de website van eerlijk over voeding, kun je iets lezen dat zelfs het voedingscentrum niet kan ontkennen.
Waterkefir – goede bacteriën of niet – zit boordevol vitamines!

Hoe bewaar je waterkefir?

Waterkefir kun je na het maken op drie manieren bewaren:

  • Op kamertemperatuur: 3 tot 4 dagen
  • ​In de koelkast: 2 tot 3 weken
  • ​In de vriezer: 1 tot 2 maanden (soms zelfs langer)

TIP: Tijdens het laatste fermentatieproces zijn stukken fruit natuurlijk een heerlijke vervanger van het vruchtensap. Je mag kiezen wat je wilt, omdat de kefirkorrels hun werk al hebben gedaan.

Hoe maak je waterkefir zonder suiker?

De kefircultuur gebruikt het calorierijke suiker om te leven en zich voort te planten. Je hebt suikerproducten dus absoluut nodig.

Knappe kok die waterkefir met stevia of een andere zoetstof weet te maken. Je zou de suiker wel kunnen vervangen door honing, maar wees gewaarschuwd: er kúnnen stoffen in de honing zitten die het leven van de bacteriën en gist het moeilijk maken – en dus een minder goede kefir opleveren.

Is waterkefir gevaarlijk?

Absoluut niet! Als je goed zoekt, vind je vast wel ergens – in de krochten van het internet – iemand die het daar niet mee eens is. 

Maar laten we wel wezen: er zijn ook bloggers die beweren dat hulpstof E 100 (Vitamine C) gevaarlijk is. De bacteriën in waterkefir staan bekend als probiotica. Men zegt dat deze microben met name goed voor de darmflora en spijsvertering zijn. Ongevaarlijk dus.

🍴Gang


🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten