Wat is alcoholvrije wijn?

Alcoholvrije wijn. Is dat wat? Met de ontwikkeling van een nieuwe techniek wordt het in elk geval steeds beter. Met deze nieuwe techniek hebben de alcoholvrije wijnen in elk geval meer smaak en aroma’s.

Ik herinner het nog goed, tijdens mijn twee zwangerschappen was ik naarstig op zoek naar alcoholvrije alternatieven. Na van alles geprobeerd te hebben, heb ik het opgegeven. Eigenlijk was alles me te zoet.

Alcoholvrije wijn, is wijn waarvan de alcohol achteraf uit de wijn is verwijderd. Tijdens de normale vergisting van druiven wordt druivensuiker omgezet in alcohol met behulp van gisten.

Tot voor kort werd voor alcoholvrije wijn, de alcohol altijd achteraf uit de wijn gefilterd, door het toepassen van omgekeerde osmose. Dit proces houdt simpel gezegd in, dat de componenten van wijn (water, alcohol en smaakstoffen) gescheiden worden en vervolgens – zonder het component alcohol – weer worden samengevoegd.

Je kunt je voorstellen dat er veel aroma’s en karakter onderweg verdwijnen. Daarnaast vindt het proces ook nog op hoge temperaturen plaats, waardoor er in de wijn een smaak van gekookte aroma’s ontstaat.

Vacuüm is de allernieuwste techniek op het gebied van alcoholvrije wijn

Witte wijn

Gelukkig is er een nieuwe techniek ontwikkeld: het verwijderen van alcohol door de wijn in etappes vacuüm te trekken. Dit gebeurt op lage temperatuur, wat de smaak en kwaliteit zeer ten goede komt. Een deel van de body verdwijnt nog wel, maar de wijn behoudt veel meer van zijn karakter en aroma’s. Dit is een terechte nieuwe trend op het gebied van alcoholvrije wijn!

Bij de productie van alcoholvrije wijn is het belangrijk dat er druivensoorten gebruikt worden die van zichzelf veel body en aroma hebben.

Alcoholvrije wijn review

Ik proefde vier alcoholvrije* mousserende wijnen die door middel van deze techniek tot stand zijn gekomen. Lees hier mijn review!

Lussory Sparkling van ‘La Source’

Als eerste was de Lussory Sparkling van La Source – gespecialiseerd in alcoholvrije wijn – aan de beurt. Deze wijn is een Spaanse blend van de inheemse druivensoorten Maccabeo en Áiren uit het binnenland van La Mancha. Het heeft een fijne zachte mousse en is verkwikkend fris van smaak.

Vini Vici van ‘La Source’

Als derde proef ik de Vini Vici en ook deze heeft een aantrekkelijk verfrissend karakter met aroma’s van citrus en appel. Deze uit Duitsland afkomstige wijn bestaat al acht jaar! Wist je dat in Duitsland de meeste mousserende wijn ter wereld wordt gedronken? Misschien waren ze er daarom zo vroeg bij met een alcoholvrij alternatief…

Pasdutout van ‘Grapedistrict’

Daarna proefde ik de Pasdutout van Grapedistrict. Het is een frisse, fruitige witte wijn uit de Provence gemaakt van Áiren, Ugni Blanc en Chardonnay.

Ik moet ze bij Grapedistrict gelijk geven, het is een heerlijk pittig bubbeltje. Ze hebben hun onderzoek naar de beste alcoholvrije wijn serieus aangepakt. Namelijk een heel panel aan zwangere dames heeft de Pasdutout blind gekozen uit een ruime selectie alcoholvrije wijnen, heb ik mij laten vertellen.

En je weet wat ze zeggen over het proefvermogen van zwangere dames… Deze is scherper dan ooit!

Richard Juhlin van ‘Oddbird’

Tot slot een alcoholvrij ‘champagne’ alternatief de Richard Juhlin van de nieuwste online webshop gespecialiseerd in alcoholvrije wijnen: Oddbird. Deze alcoholvrije Blanc de Blancs, gemaakt van 100% Chardonnay druiven heeft een elegante stijl, met subtiele tonen van limoen en groene appel. Echter ik proef ook subtiel vanille, verrassend! Na wat research kom ik erachter dat deze wijn gemaakt is door de wereldwijd gerenommeerde Champagneproever Richard Juhlin. Hij legt de wijn op eikenhouten vaten, vandaar het lichte toast aroma, je proeft de kennis en expertise, echt een geweldige alcoholvrije mousserende wijn uit Frankrijk.

Alcoholvrij en goedgekeurd!

De Juhlin is duidelijk de winnaar! maar ze zijn allemaal ruim voldoende  Ik geef ze volgende cijfers:

  • Richard Juhlin |  8,5
  • Pasdutout |  8
  • Lussory |  7,5
  • Vini Vici |  7

Is alcoholvrije wijn altijd zoeter?

Mousserende wijn

Opvallend is dat de alcoholvrije variant iets zoeter overkomt dan de gewone variant. Dit komt doordat alcohol het zoete en fruitige van de wijn licht maskeert. In de wijn zonder alcohol valt dit dus meer op. Dit betekent dus niet automatisch dat er meer restsuiker in de alcoholvrije wijnen zit.

Al bovenstaande geproefde alcoholvrije mousserende wijnen hebben de prettige zuren behouden en zijn ze daardoor super in balans. Dus mocht ik ooit nog voor een derde zwangerschap gaan, is er gelukkig in de tussentijd een heleboel verbeterd. De alcoholvrije wijn is beter in balans en minder zoet. Goed idee dus.

Santé!

*alcoholvrije wijn
Alcohol vrije wijn kan op een aantal manieren worden gemaakt, waarbij het basisprincipe is dat de alcohol wordt onttrokken uit een ‘gewone’ wijn (wijn met alcohol). Dit gebeurt op dezelfde manier als bij het maken van likeuren en sterke dranken, maar in plaats van de alcohol te bewaren, worden in dit geval de niet-alcoholische componenten bewaard. Door het opwarmen van de basiswijn verlies je altijd aroma’s en hoe hoger de temperatuur hoe meer er verloren gaat. Bij alcoholvrije wijnen is het daarom belangrijk op zo laag mogelijke temperatuur te verdampen. De door mij geproefde wijnen zijn gemaakt door een mechanische distillatie die vacuüm wordt uitgevoerd: vacuüm verdamping. Onder vacuüm omstandigheden begint de verdamping van alcohol al bij 30?C en daarom is het niet nodig al te hoge temperaturen te gebruiken. Het resultaat proef je!