In het kader van balans, achtergrond en verder kijken dan je neus lang is, leek het mij een goed idee om ook dit boek toe te voegen aan onze leeslijst.

Chardonnee | Clare Pooley

Chardonnee is een boek, gebaseerd op de blog Mummy was a Secret Drinker van schrijfster Clare Pooley. Clare is de moeder van drie kinderen, getrouwd met een Schot en wonend in Fullham, Londen. Clare heeft een heel normaal leven. Ze is gezond, slim en gezegend. Én ze drinkt minimaal een fles wijn per dag.

Nadat ze meerdere keren heeft geprobeerd te matigen, komt ze erachter dat zij niet gemaakt is voor één glas wijn. Het moeten er altijd meer zijn. Op een ochtend staat ze met een mok gevuld met left over wijn haar kater te verdrinken als ze besluit dat het genoeg geweest is. Er moeten 100 alcoholvrije dagen komen.

Die eerste 100 dagen, worden het maanden. Vervolgens een jaar en inmiddels drinkt Clare geen druppel meer, behalve alcoholvrij bier. In de moeilijke en schaamtevolle periode richt Clare een anonieme blog op, waarin ze haar problemen en angsten kan spuien. Ze vertelt eerlijk en grappig en blijkt vele lezers te hebben die met dezelfde problemen worstelen. Het leven blijkt doordrenkt met wijn.

Clare is een rasverteller die met haar harde humor en droge kijk op het leven je hart verovert. Haar eerlijkheid is verfrissend en maakt haar bijzonder likeable. Dit boek zorgt voor een nuchtere blik op alcoholgebruik, maar is ook zonder deze boodschap ontzettend leuk om te lezen. Een soort Bridget Jones met een missie.

Boek Chardonnee

Chardonnee

Auteur | Clare Pooley
ISBN | 9789000363315
Uitgever | Spectrum