De camping wijn survival
Op de camping is het altijd even wat meer behelpen dan gewoon thuis. Hoe onhandig af en toe ook, het heeft zo zijn charme. Maar dat neemt niet weg dat we het ‘wijnen’ op de camping best wat makkelijker kunnen maken.
Camping wijn probleem 1: drinkgenot
Glas meenemen is niet ideaal. Je zult zien dat het stuk gaat onderweg in je krat/koffer/tas/auto – of waar dan ook. En vervolgens vind je weken later nog scherven. Brengen ze geluk? Nou, ik heb het nog nooit gemerkt. Maar wat moet je dan? Met het drinken van wijn uit die witte plastic bekertjes gaat toch een hoop wijngenot verloren.
Oplossing: tadaaaaaa, mag ik je voorstellen aan het plastic wijn ‘glas’. Je hebt ze in verschillende kleuren, maten en sterkte van het plastic. Je hebt ze voor eenmalig gebruik en voor jaren campingplezier. Ik neem bijvoorbeeld onze plastic wijnglazen mee die ik nog over heb gehouden van een foodtruck festival. Ziet er toch een stuk beter uit naast je fles wijn dan je plastic koffiebeker. Online kun je deze prachtige wijnglazen kopen waar je jaren lang plezier van gaat hebben.
Camping wijn probleem 2: de wijnfles
Hier geldt hetzelfde probleem als bij het wijnglas, het is van glas, zwaar en breekbaar en dus met een groot risico op rotzooi.
Oplossing: nu kun je een fles wikkelen in een handdoek of iets anders om het glas mee te beschermen, maar wist je dat er ook plastic wijnflessen zijn? Petflessen van 75 cl,
hetzelfde als een gewone fles wijn en niet breekbaar.
Afgelopen weekend gingen mijn vriend en ik proefkamperen met een tent. Niet om te kijken of we elkaar niet letterlijk de tent uit zouden vechten, maar omdat het ding zo’n twintig jaar oud is. Dan is het wel handig om te kijken of alles nog wel compleet is en vooral waterdicht. Met het proefkamperen besloot ik vijf petfleswijnen dan ook maar gelijk aan een test te onderwerpen.
Zomerliefde komt met een witte (pinot grigio), rode (merlot) en rosé variant. De wijnen zijn online te bestellen en de flessen zien er leuk. Een proefpakket van drie flessen (je kunt zelf aangeven hoe je dat onderverdeelt) kost € 18,95. Niet heel goedkoop dus, maar zeker te overzien. Daarnaast nam ik de proef op de som met twee biologische wijnen van Hema in een petfles, namelijk een sauvignon blanc en een rosé van € 4,50 per stuk.
Nu denk ik eerlijk gezegd dat ik toch liever één van deze lege flessen bewaar en er mijn eigen favoriete wijn inschenk, maar handig zijn ze wel. Het is zeker niet zo dat de wijnen verschrikkelijk zijn hoor, gewoon niet zo mijn smaak denk ik. Maar ja, smaken verschillen, dus oordeel vooral zelf zou ik zeggen.
Zomerliefde Pinot Grigio: fris, licht en fruitig. Beetje slap qua smaak. Niet vies, maar gewoon een prima doordrinkwijn voor op de camping.
Zomerliefde Rosé: zeer lichte rosé, niet alleen qua kleur, maar ook qua smaak. Echte “ik-lig-op-een-kleedje-in-het-park-rosé. Wel zo licht dat bij alles wat je eet de wijn niet meer te proeven is.
Zomerliefde Merlot: mist aardig wat pit. Het is wederom slapjes en erg waterig voor een rode wijn. Vooral voor die prijs mag je toch wat meer verwachten. Ik juich het duurzame idee achter de fles toe, niet de wijn zelf.
Hema Sauvignon Blanc: Slap, minder smaak dan de pinot grigio, maar ook hier: oké campingwijn.
Hema Rosé: meer wijnsmaak dan de rosé van Zomerliefde met meer bite. Nu ben ik vrij kieskeurig wat betreft rosé, maar dit komt er wel het dichtstbij in de buurt. En wat prijs-kwaliteitsverhouding betreft, is dit prima te doen.
Camping wijn probleem 3: koelen
Niet iedereen heeft een koelbox mee op vakantie, toch is een witte wijn of rosé het lekkerst wanneer het gekoeld is. Oplossing: neem koelelementen mee en wikkel ze om de wijnen zodat het onderweg gekoeld wordt. Je hebt ook van die koel’sleeves’ die je over de fles kunt schuiven.
Die nemen weinig ruimte in en in het geval van een glazen fles, wordt de fles dan ook nog beschermd. Op de kampeerplek zelf kun je kijken of er een koel beekje in de buurt is om je fles in te zetten, een winkeltje waar ze ijsblokjes verkopen of gewoon je afwasteiltje vullen met koud water. Tip: Le Creuset verkoopt hele goede én stijlvolle wijnkoelers in diverse kleuren!
Camping wijn probleem 4: beestjes
Zoals een vriendin van mij tijdens haar vakantie zei: “beter twee vliegen in de wijn, dan één in de mond.” Op vakantie loop je gewoon sneller de kans wat vlees met je wijn mee naar binnen te gieten, dan anders.
Oplossing: je weet dat ze er zijn, dus let sowieso ook goed op of er niet wat ingevlogen is. Je kunt altijd tussen de slokjes door een viltje of doekje op je glas leggen. Als een idioot staan rond zwaaien met een vliegenmepper is ook een optie, maar het risico dat je tot campinggek wordt verklaard is groot.
Camping wijn probleem 5: geen kurkentrekker
Een kurkentrekker is wel echt iets wat je snel vergeet mee te nemen en dan zit je daar, geradbraakt van de heenreis, klaar op je campingstoeltje om dat heerlijke wijntje te drinken…
Oplossing: ten eerste is een fles met schroefdop altijd wel handig om mee te nemen. Ready-to-drink en geen gehannes. Wil je toch echt een fles met kurk en er is geen winkel meer open om een kurkentrekker te halen, dan kun je nog kijken naar deze do’s and dont’s uit een vorige blog over alternatieve methodes. Geheel op eigen risico overigens 😉.
Deze blog is geschreven door Wijndummy.