Canistel (Egg fruit)

De zeldzame canistel staat ook wel bekend als Yellow Sapote – ja, familie van de Black Sapote  – 'Fruit of immortality' en ook 'Egg fruit' keuren we goed. Die laatste vergelijking is snel gemaakt.

Het vruchtvlees van de deze exotische vrucht lijkt enigszins op eigeel. Ook zoete aardappel en mango zouden neefjes kunnen zijn. De vrucht bevat zo’n 6 glanzend zwarte zaden van een paar centimeter groot, die niet eetbaar zijn.

Egg fruit

Waar komt Egg fruit vandaan?

De canistel is geboren in Mexico en Panama. Tegenwoordig groeit de plant van Midden tot Zuid Amerika en in delen van India en Europa. De groenblijvende boom waar hij aan groeit, wordt meestal zo’n 8 meter hoog. Er komen tijdens de bloeiperiode grote geurende bloemen aan. De vruchten zelf zijn rond of ovaal van vorm.

Egg fruit
Egg fruit
Egg fruit

Hoe smaakt egg fruit?

De canistel wordt verwerkt in milkshakes, taart en custard, maar kan ook gewoon uit de hand worden gegeten! De textuur van het vruchtvlees doet dus denken aan eigeel. De rijke smaak doet een beetje aards en vooral zoet aan.

De geur van egg fruit wordt omschreven als muskachtig. En zoals de kleur al doet vermoeden is de canistel – net als bijvoorbeeld wortel – rijk aan betacaroteen.

Deze man uit Taiwan is in elk geval erg enthousiast