Een ei koken is niet moeilijk. Toch moet je een aantal dingen weten voordat je een ei kookt. Hoe lang moet een ei koken? En in welke temperatuur water moet je jouw ei koken? Is er een kooktijdverschil voor eieren koken die kleiner of groter zijn dan gemiddeld? In dit artikel worden al je vragen over ei koken beantwoord, zodat jouw eitjes voortaan perfect gekookt zijn. Daar kan je mee aankomen op zondagochtend! 

Hoe lang moet een ei koken?

Het ene ei is het andere niet, er zijn verschillende kooktijden afhankelijk van de grootte van het ei. Check daarom altijd voor het ei koken eerst welke maat jouw ei heeft. 

Hoe groot is mijn ei?

Er zijn in totaal vier gewichtsklassen te koop in de supermarkt, deze staan vermeld op de eierdoosjes. De maten zijn S (klein ei), M (gemiddeld ei), L (groot ei) en XL (zeer groot ei). 

Doos eieren

Zacht gekooktHalfzacht gekooktMedium gekooktHard gekookt
​Klein​ ei (S)3 minuten4 minuten6 minuten​7 minuten
​Gemiddeld ei (M)3,5 minuten4,5 minuten7 minuten​8,5 minuten
​Groot ei (L)4 minuten5 minuten8 minuten​9 minuten
​Zeer groot ei (XL)5 minuten6 minuten9 minuten​10 minuten

  • Zacht gekookt | eigeel lopend – eiwit zacht
  • Halfzacht gekookt | eigeel deels lopend en deel smeuïg – eiwit zacht 
  • Medium gekookt | eigeel smeuïg – eiwit hard 
  • Hard gekookt | eigeel droog – eiwit hard
Avocado toast met ei

Tips voor het perfecte ei koken

  1. Eieren bewaar je op een koele plek. Laat je eieren voordat je ze kookt eerst 10 minuten op kamertemperatuur komen. 
  2. Voorkom een gebarsten ei door voorzichtig met een naald in de bolle kant van het ei te prikken. 
  3. Om de eieren gelijkmatig te laten garen, is het belangrijk dat ze helemaal, in kokend water, onder water staan. Vul de pan dus goed met water!
  4. Leg de eieren voorzichtig in het water met een soeplepel, zodat ze niet breken. Tijdens het eieren koken mag het vuur wat lager, om te voorkomen dat de eieren tegen elkaar aan gaan botsen en breken.
Gekookt eitje

Is mijn ei nog vers?

Niets ergers dan een ei koken en achteraf beseffen dat je te maken hebt met een rot exemplaar, om nog maar te zwijgen over de geur. Daarom verklappen we eerst een eenvoudig trucje om te testen of je ei nog vers is als je hierover twijfelt. Deze versheidstest is snel én effectief. Het enige wat je nodig hebt is een glas gevuld met water. Oh ja, en een ei natuurlijk… Je legt het ei voorzichtig in het glas, en klaar is kees!

​Optie 1

Het ei ligt plat (horizontaal) op de bodem van het glas. ​​Je ei is minder dan 1 week oud. Verser kan bijna niet!

​Optie 2

Het ei ligt op de bodem van het glas en de punt wijst naar schuin omhoog. Je ei is ongeveer 1 week oud, wat relatief vers is.

​Optie 3

Het ei ligt op de bodem van het glas en de punt wijst helemaal omhoog. Je ei is tussen de 2 en 3 weken oud, wat vers genoeg is om op te eten.

​Optie 4

Het ei drijft bovenaan het wateroppervlak. ​Je ei is helaas rot en niet meer eetbaar.


Probeer een Surprise Dinner, laat je verrassen door WijnSpijs! 

Ontdek drie prachtige restaurants in jouw favoriete stad. Geniet van een drie gangenmenu verrassingsmenu en eet elke gang in een ander restaurant.
Maak tussendoor een fijne wandeling, van hippe hotspot naar luxe bistro. 


Klaar met ei koken? Laat je eieren schrikken!

Gestapelde eieren

Haal de eieren na je gewenste kooktijd meteen met een lepel uit het kokende water. Houd de eieren vervolgens direct onder koud, stromend water (laten schrikken).

Eieren garen na het koken nog enkele minuten door wanneer ze heet blijven en door ze te laten schrikken stop je dit proces. Daarbij is een ei veel gemakkelijker te pellen nadat je het hebt laten schrikken. Zo wordt een ei pellen een eitje!

Smakelijk!