Ei koken: zacht, hard of tussenin? Zo maak je ‘m!

Of je ‘m nu zacht-, halfzacht-, medium- of hardgekookt wil, een eitje kan enorm smaken. De een wil een lopende dooier, de ander kan het niet aanzien. Een gekookt eitje is behoorlijk persoonlijk! 

Maar wat is nu de exacte kooktijd voor jouw favoriete ei? En hoe zit het precies met de ideale temperatuur van het water? En is er een kooktijdverschil als de eieren kleiner of groter zijn dan gemiddeld?

Het antwoord op al deze vragen vind je hier. Dankzij dit artikel is je gekookte eitje voortaan helemaal zoals jij het hebben wil! Maar eerst... 

ei

Is mijn ei nog vers? | De versheidstest 

Niets ergers dan een eitje koken en achteraf beseffen dat je te maken hebt met een rot exemplaar. Om nog maar te zwijgen over de geur. Daarom verklappen we eerst een eenvoudig trucje om te testen of je ei nog vers is als je hierover twijfelt. Deze versheidstest is snel én effectief. Het enige wat je nodig hebt is een glas gevuld met water. Oh ja, en een ei natuurlijk... Je legt het ei voorzichtig in het glas, en klaar is kees!

​OPTIE 1: het ei ligt plat (horizontaal) op de bodem van het glas.

​Je ei is minder dan 1 week oud. Verser kan bijna niet!

​OPTIE 2: het ei ligt op de bodem van het glas en de punt wijst naar schuin omhoog.

Je ei is ongeveer 1 week oud, wat relatief vers is.

​OPTIE 3: het ei ligt op de bodem van het glas en de punt wijst helemaal omhoog.

Je ei is tussen de 2 en 3 weken oud, wat vers genoeg is om op te eten.

​OPTIE 4: het ei drijft bovenaan het wateroppervlak.

Je ei is rot en niet meer eetbaar.

Hoe groot is mijn ei? 

Het ene ei is het andere niet, en eieren bestaan in alle maten, gewichten en zelfs kleuren. Het eerste wat je je moet afvragen bij het koken van een ei, is hoeveel je ei weegt. In de supermarkt zijn er meestal ​4 verschillende gewichtsklassen ​te koop. Tot welke gewichtsklasse de kippeneieren horen, staat steeds vermeld op het eierdoosje. Hoeveel een ei mag wegen om tot een bepaalde gewichtsklasse te mogen horen, ligt wettelijk vast.  

​Klein ei (S)

​Gemiddeld ei (M)

​Groot ei (L)

​Zeer groot ei (​XL)

​43 tot 53 gram

​53 tot 63 gram

​63 tot 73 gram

​73 gram en meer

eieren

​Eieren met gewichtsklasse "L" (Large) wegen tussen de 63 en 73 gram.

​Hoelang moet mijn ei koken?

We kunnen je nu al vertellen dat een groter ei altijd (Large of Extra Large) langer zal moeten koken dan een kleiner ei (Small). Het gewicht van het ei speelt een invloed op de kooktijd. Hieronder vind je een overzichtstabel met de verschillende kooktijden per gewichtsklasse. 


Zacht​
gekookt

Halfzacht gekookt

​Medium gekookt​

​Hard​
gekookt

​Klein​ ei (S)

3 minuten

​4 minuten

​6 minuten

​7 minuten

​Gemiddeld ei (M)

​3,5 minuten

​4,5 minuten

​7 minuten

​8,5 minuten

​Groot ei (L)

​4 minuten

​5 minuten

​8 minuten

​9 minuten

​Zeer groot ei (XL)

​5 minuten

​6 minuten

​9 minuten

​10 minuten

Zachtgekookt ei

​Zachtgekookt ei met geroosterd brood.

ZACHTGEKOOKT

​- eigeel lopend
- eiwit zacht

medium gekookt ei

​Medium gekookt ei op avocadotoast.

​MEDIUM GEKOOKT

​- eigeel smeuïg
​- eiwit hard

Halfzacht gekookt ei

​Halfzacht gekookt ei in noedelsoep.

​HALFZACHT GEKOOKT

​- eigeel deels lopend en deels smeuïg
- eiwit zacht​​​

hardgekookt ei

​Hardgekookt ei in slaatje.

​HARDGEKOOKT

​- eigeel droog
​- eiwit hard

​Ei koken: koud, lauw, warm of kokend water? 

Eieren bewaar je op een koele plek: in de koelkast of in de kelder. ​Laat ​het gewenst aantal eitjes voor je ze kookt een tiental minuten op kamertemperatuur komen. Om te voorkomen dat je ei tijdens het koken gaat barsten, kun je voorzichtig met een naald in de bolle kant van het ei prikken.
Breng een pan met voldoende heet water aan de kook. Om de eitjes gelijkmatig te laten garen, is het belangrijk dat ze helemaal onder water kunnen staan.
Zodra het water kookt, leg je de eitjes er zachtjes in. Dit gaat gemakkelijk met een soeplepel. Het vuur mag tijdens de kooktijd wat lager, om te voorkomen dat de eieren tegen elkaar gaan botsen en breken.

​Na het koken: eieren laten "schrikken"

Als de timer afgaat, haal je de eieren meteen met een lepel uit het kokend water. Eieren kunnen na het koken nog enkele minuten heet blijven en dus verder garen. ​Daarom is een eitje pas ​exact gekookt zoals jij 'm wil als ​het meteen afkoelt onder de lopende kraan met koud water. Dat proces noemen we eieren laten "schrikken" en is uiterst belangrijk.
Een perfect halfzacht gekookt ei kan zonder te laten "schrikken" ​nog een hardgekookt ei worden.​ Schrikken is ook zinvol omdat het ervoor zorgt dat je het ei gemakkelijker kan pellen. Zo wordt je ei pellen een eitje! Smakelijk!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Speciaal voor jou.

KokenKoken

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag