Okay, misschien niet helemaal, maar wij kunnen wél een verschil maken. En niet zo’n klein beetje ook. 

Laten we het even hebben over de Amazone, waar onze regenwouden in rap tempo aan het verdwijnen zijn. Waarom verdwijnen die? De voornaamste en grootste reden: landbouw. De afgelopen 12 jaar hebben wij al zo’n 100 miljoen hectare aan regenwoud verwoest, en door de gigantische bosbranden die er deze zomer zijn geweest zijn we nog verder van huis. 

De regenwouden zijn de longen van de aarde. Wij kunnen niet zonder. Ook al nemen ze maar 7% van onze planeet in beslag, ze zijn verantwoordelijk voor 80% van de biodiversiteit en ze nemen het meeste koolstofdioxide op. 

Dus waaróm maken we onze regenwouden nou kapot? 

  • Sojaplantages
  • Veeteelt
  • Cacao
  • Papier
  • En als grootste boosdoener: palmolieplantages
Orang-utang-ontbossing-Flower-Farm

Palmolie zit verstopt in verrassend veel producten. Maar het goedje zit voornamelijk in margarine (zo’n 30 tot 40%). 

Flower Farm heeft daarom een nieuwe plantaardige margarine gemaakt op basis van shea boter, zonder palmolie, waarmee wij de Amazone gaan beschermen. Maar maakt dat kleine beetje margarine op je broodje met hagelslag dan echt zo’n groot verschil? Ja. 

Een gezin van 4 kan in 1 jaar tijd al 30m2 regenwoud redden, alleen door Flower Farm op de boterhammen te smeren, in plaats van gewone margarine. 

Flower Farm’s missie

”We zijn eigenlijk de Tony’s Chocolonely van de margarine categorie; een nieuw rebels merk dat een hele lekkere margarine maakt, waarmee je kunt helpen de ontbossing door palm tegen te gaan.”

Marcel van Wing, oprichter The Flower Farm

Flower Farm’s shea boter komt van de karité boom, en die groeit gewoon in het wild op de Afrikaanse Savane. Er komt geen beschadiging aan te pas. Deze margarine is bovendien even duur als de gewone in de supermarkt. Voor de prijs hoef je het dus ook niet te laten. 

Flower Farm margarine
  • 225 gr kuip          : €1,49
  • 375 gr kuip          : €2,29
  • 450 ml fles          : €2,29

Het is zo makkelijk om een verschil te maken. Smeer de volgende keer lekker met Flower Farm’s margarine en laten we met z’n allen even die ingrediëntenlijst afgaan in de supermarkt. 

Het is té makkelijk om te denken dat er vast iemand zal zijn die de wereld gaat redden. De realiteit is dat wij nu in actie moeten komen, voordat we niets meer terug kunnen draaien. Every little helps. En als wij nou allemaal een beetje bijdragen, gaan we al een flinke stap in de goeie richting. 

Flower Farm ligt nu in de Nederlandse supermarkten.