Met dit recept maak je zelf genoeg gezonde granola voor een hele week. Hoe zo’n lekker tussendoortje maakt lees je hier.

Wat je er in stopt? Dat mag je helemaal zelf weten. Want deze homemade granola is net zo simpel als veelzijdig.

Lees snel verder.

​Wat is granola?

Granola is een mengsel van noten, zaden en gedroogd fruit. Daarmee is ‘ie als het ware familie van de muesli. Het grote verschil met muesli, is dat granola altijd geroosterd is. Bovendien wordt er honing, siroop en soms suiker gebruikt bij het roosteren.

granola

Granola is ​al jaren ​bekend bij kampeerders, wandelaars en andere fanatieke buitensporters omdat het ​weinig weegt en veel voedingsstoffen bevat. Juist vanwege die eigenschappen wordt granola steeds populairder als gezond tussendoortje of voedzaam ontbijt. Lekker met wat dikke Bulgaarse of Griekse yoghurt.

​Is granola wel zo gezond?

Als je kijkt naar de eigenschappen van de ingrediënten van granola, is deze snack ontzettend gezond.

De zaden en noten zijn rijk aan goede vetzuren en bijvoorbeeld havermout zit bomvol vezels die je darmflora gezond helpen te houden.

Het gedroogde fruit, de honing en siroop waarmee je de granola bereid bevat natuurlijk veel suikers. En we weten allemaal dat teveel suikers niet zo goed voor je zijn. Zoals met bijna alles is een beetje maat houden belangrijk. Een schaaltje granola als ontbijt is een prima start van de dag. De suikers zijn er om je op gang te brengen. De vitaminen, mineralen en vezels een goede aanvulling op de rest van je dieet. Dus: ja! Zolang je het bij één schaaltje per dag houdt, is granola heel erg gezond.

Ben je benieuwd naar meer gezonde ontbijt recepten? Probeer dan onze recepten voor zelf gezonde muesli maken en overnight oats.

​Geweldige granola

​Gezond tussendoortje | 8 porties

​Ingrediënten:
  • 1 el rijstolie
  • 60 ml ahornsiroop
  • ​één el honing
  • 150 gr havermout
  • 25 gr zonnebloempitten
  • 2 el sesamzaad
  • 25 gr pompoenzaad
  • 50 gr amandelschijfjes
  • 50 gr rozijnen
  • 25 gr kokossnippers
granola

​Aan de slag!

Om granola te maken verwarm je oven voor tot 150 °Celsius. Pak alvast de bakplaat uit de oven, die ga je zo meteen gebruiken. Neem een kom en doe daar de olie, de ahornsiroop en honing in. Roer de ingrediënten door elkaar. Daarna voeg je de rest van de ingrediënten toe, met uitzondering van het gedroogde fruit en de kokossnippers. Roer nogmaals flink, tot er een mooie mix van nootjes, zaden, de siroop en de honing ontstaat. 


​Extra smaak?

Wil je graag wat extra smaak in je granola? Meng dan één theelepel vanille-extract door het siroop-honingmengsel. Je granola krijgt dan een wat vollere smaak. Ideaal als je van plan bent om je granola als dessert na een lekker hoofdgerecht te serveren.

granola

Leg een vel bakpapier op de plaat en verspreid de granolamix evenredig over het bakpapier. Bak de mix ongeveer 15 minuten in de oven. Het kan zijn dat de ​mix wat gaat harden. Je kunt dit voorkomen door elke drie minuten de mix om te scheppen. Na de 15 minuten neem je de bakplaat uit de oven en doe je de mix weer in de kom. Voeg nu de rozijntjes en kokossnippers toe. Roer even door elkaar en verspreid de inhoud van de kom weer over het bakpapier. Bak het mengsel nog een keertje 10 tot 15 minuten. 

Je granola is nu klaar, maar moet nog wel even afkoelen voor gebruik. Het beste doe je ​de mix in een grote schaal, zodat deze gelijkmatig kan koelen. Eet deze granola met yoghurt of melk. Je kunt deze supergezonde snack prima bewaren buiten de koelkast. Gebruik hiervoor een luchtdicht bakje. Je granola blijft dan tot wel een maand goed!

​Gek doen met granola

Granola is wat jij ervan wilt maken. Bovenstaand recept is al erg lekker om mee te beginnen, maar je kunt er nog veel gekkere dingen mee doen. Bijna alle noten, zaden en soorten gedroogd fruit zijn geschikt voor in een granola. Je kunt met alle noten, zaden en fruit variëren, als je met dit recept maar uitkomt op een totaal van 350 gram aan ingrediënten. Omdat we snappen dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet, vind je hieronder een aantal lekkere en natuurlijk gezonde suggesties.

​Nootjes:
  • Cashewnoten
  • Macadamianoten
  • Pecannoten
  • Walnoten
noten

Deze noten zijn over het algemeen wat groter van formaat. Om je mix behapbaar te houden, kies je er het beste voor om de nootjes fijn te hakken voor gebruik. Een goede truc hiervoor is de vijzel. Alle noten erin, even stampen, en klaar ben je.

zaden
​Zaden:
  • Lijnzaad
  • Chiazaad
  • Quinoa
  • Pijnboompitjes
  • Meloenpitten

Bij de supermarkten en reformwinkels zijn vaak zaden- en pittenmixen te vinden die je prima in je granola kunt verwerken. Ze hebben hele gezonde namen zoals de ​Omega 3-mix’. Maar een echte chef kiest en maakt natuurlijk zijn eigen mix. Kies uit de lijst hierboven een paar leuke combinaties. Als je veel verschillende zaden gebruikt, kun je daarmee de havermout in dit recept vervangen.

​Gedroogd fruit:
  • Abrikozen
  • Cranberries
  • Bosbessen
  • Gedroogde bananenplakjes
  • Gedroogde vijgen
  • Gedroogde mango
  • Gedroogde kiwi
gedroogd fruit

Met gedroogd fruit kun je eigenlijk de plank niet misslaan. Pas wel op dat het fruit niet te overheersend wordt en gewoon een toevoeging blijft. Meestal zijn één of twee soorten gedroogd fruit genoeg in een granola. Bovendien is gedroogd fruit in grote hoeveelheden niet zo gezond als je zou denken. De gedroogde variant bevat namelijk per 100 gram veel meer suikers dan vers fruit.