Granola is de perfecte combinatie van lekker en gezond. Of je het nu als ontbijt of tussendoortje eet, nadat je een keer zelf granola gemaakt hebt, wil je nooit meer terug naar granola uit de winkel. 

Dit gemakkelijke recept heb je supersnel gemaakt. Je hebt maar één kom nodig en een paar basis ingrediënten. Met dit recept kun je eindeloos variëren, lees hieronder hoe. 

Granola

3 from 4 votes
Course: OntbijtCuisine: Amerikaans
Portie

8

Porties
Bereidingstijd

35

minutes

Granola wordt vaak gepresenteerd als een soort superfood, maar hoe gezond het is, hangt volledig af van wat erin gaat. Dit recept voor granola is gezond, omdat er havermout, noten, gedroogd fruit en honing in zit.

Havermout zit vol met vezels, deze kunnen je helpen je cholesterol te verlagen. Noten bevatten gezonde vetten en gedroogd fruit levert kalium.

Granola bevat behoorlijk wat koolhydraten. Ideaal als je gaat sporten! Heb jij lekkere granola gemaakt? Laat het ons weten!

Ingrediënten

  • 400 gram 400 havermout

  • 180 gram 180 rauwe pecannoten en pompoenpitten (gecombineerd)

  • 1 tl 1 zout

  • 1/2 tl 1/2 kaneelpoeder

  • Scheut olijfolie

  • 150 gram 150 honing

  • 1 tl 1 vanille-extract

  • 80 gram 80 gedroogde cranberries 

Bereiding

  • Verwarm de oven voor op 180 graden. Bedek een bakplaat met een laag bakpapier.
  • Meng de havermout, pecannoten, pompoenpitten, cranberries, kaneel en het zout in een kom.
  • Doe de honing, olijfolie en het vanille-extract erbij en meng alles goed door elkaar. Stort dit mengsel uit over de bakplaat en verdeel het gelijkmatig. Bak het 25 minuten in de oven. Roer het halverwege even voor een wat fijnere granola.
  • Druk de hete granola plat met een spatel, zodat je een gelijkmatige laag krijgt (de granola wordt krokanter tijdens het afkoelen). Laat het minstens 45 minuten afkoelen.
  • Roer de granola door elkaar, tot je het fijn genoeg vindt.  
  • Doe de granola in een afsluitbare pot, container of in een zip lock-zakje zodra deze is afgekoeld. Zo kan je het zeker 2 weken bewaren. Je kunt je verse granola ook invriezen, dan blijft hij zeker 2 maanden lekker.

variatieTips

  • Je kunt de pecannoten vervangen door elke willekeurige nootsoort. Amandelschaafsel is bijvoorbeeld erg lekker in je granola. Denk aan zonnebloempitten, sesamzaadjes, of wat dacht je van quinoa of kokosschaafsel?
  • Rozijnen geven je granola een extra zoete toets.
  • De gedroogde cranberries kun je vervangen door gedroogde appel of gedroogde abrikozen. Eigenlijk is elk soort gedroogd fruit superlekker in je zelfgemaakte granola.
  • Voeg gehakte pure chocolade toe. De granola krijgt hierdoor een heerlijke bitterzoete chocoladesmaak. Houd er wel rekening mee dat de smaak van chocolade vrij dominant is. Dit is dus het lekkerst in een basis granola met niet te veel andere ingrediënten.
  • Bananenchips doen het heel goed in granola.
  • Bak zeste van een paar sinaasappels mee met de havermout en de noten voor een heerlijke sinaasappelsmaak.
  • Experimenteer ook eens met kruiden. In bovenstaand recept gebruik je kaneel, maar kardemom, kruidnagel, anijs of Chinese 5 kruiden kunnen van jouw granola echt iets speciaals maken.

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Zelfgemaakte granola

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten