WijnSpijs Restaurant van de Maand, dat word je niet iedere dag. En ook niet iedere maand. In juni hadden onze lieve WijnSpijs-wandelaars het errug naar hun zin bij Toscaans restaurant Boccaccio in Groningen. De hoge beoordelingen in de enquête zorgden voor een gedeelde eerste plek met Keizersgracht 238 uit Amsterdam. Manager Michel Ingeneeger van Boccaccio is dan ook ‘supertrots’.

Wat hebben jullie met onze wandelaars gedaan, dat ze zó onder de indruk waren van Boccaccio?
Michel: “Verrassende smaken, daar zijn we afgelopen wandeling vol voor gegaan. We serveerden een gazpacho, wat mensen zien als een simpel gerecht. Maar onze chef maakte er een pittige en kruidige smaakbom van. Daarbij schonken we de Sant’Helena Frontiere Bianco; Italiaans, wit, kruidig, krachtig en met frisse tonen. Vormde de perfecte combinatie met de gazpacho. En niet te vergeten de Hollandse Nieuwe met een Italiaanse twist, die de wandelaars bij binnenkomst gepresenteerd kregen.”

Boccacio

Waren de reacties tijdens de wandeling net zo positief als tijdens de enquête erna?
“De meeste gasten vonden die bom van smaken geweldig. Voor een paar mensen was het iets te pittig. Ik was de hele dag aanwezig, voornamelijk om de wijn uit te schenken. Ik heb jarenlang als sommelier gewerkt, dus dat ligt me goed. Bijkomend voordeel was dat ik op die manier meteen de rol van gastheer kon vervullen en reacties kon peilen. Even een praatje maken met de gasten. Vragen hoe de wandeling ze bevalt en hoe ze het gerecht en de wijn samen vinden gaan.”

Verliep de middag soepeltjes?
“Zeker. We doen al een paar jaar mee met Boccaccio, dus zijn inmiddels ervaringsdeskundigen. Normaal gesproken zijn alle 400 kaarten voor de Culinaire Wandeling in Groningen uitverkocht, maar ditmaal waren er ruim 300 wandelaars. Komt denk ik door alle food festivals die tijdens de zomermaanden georganiseerd worden. Al klinkt 300 gasten veel, ze kwamen mooi verspreid binnen, waardoor wij geen problemen kenden.”

Boccaccio

Wat blijft je het meest bij aan die zondagmiddag in juni?
“Het mooie weer aan het begin van de dag! We hebben een prachtig Mediterraans terras bij Boccaccio en konden dat nu voor het eerst tijdens een Culinaire Wandeling inzetten. Jammer dat het weer ‘s middags betrok, maar we hebben ons terras gelukkig aan veel gasten kunnen laten zien.”

Hoe voelde jij je aan het eind van de dag?
“Goed! Vooral ook omdat de gasten zo laaiend enthousiast waren. Dan loop je continu met een glimlach rond. Als de dag zo succesvol verloopt, krijg je daar enorm veel energie van.”

Wat is jouw gouden tip voor restaurants die zich presenteren tijdens een Culinaire Wandeling?
“Zorg dat je zelf de wijn- en spijscombinatie heel lekker vindt. Je moet compleet achter je keuze staan. Zie het als een leuke manier om iets moois neer te zetten. Je moet ook niet willen verdienen aan een Culinaire Wandeling, dat merken gasten. De wandelaars doen een hoop restaurants in jouw stad aan en dan wil je je uiterste best doen om als beste uit de bus te komen. Anders heeft meedoen ook geen zin.”