Geen man kan zo heerlijk zoetsappig op de cover van een kookboek staan als Rudolph van Veen. De Nederlandse kook- en bakgod conserveert zijn zorgvuldig gecreëerde imago niet alleen, hij leeft het. Rudolph’s Christmas neemt je mee in het ultieme kerstgevoel van Nederlands bekendste tv-kok. Van kerstkransjes tot ragoutbroodjes.

Rudolph van Veen: Meesterkok en Meester Patissier

Wij culinaire onbenullen mogen met z’n allen diep respect hebben voor de man die in zijn eentje meer Meestertitels heeft dan het gemiddelde lerarenbestand van een basisschool. Uit enthousiasme besloot Rudolph ook even eigenhandig een kookzender uit de grond te stampen. Druk baasje dus. Maar blijkbaar niet druk genoeg, want inmiddels schreef hij al dertien kookboeken vol met de heerlijkste recepten.

Have yourself a merry little Christmas

In zijn nieuwste kookboek Rudolph’s Christmas zorgt de bakkende chef voor een instant kerstgevoel. We moeten nog een goede maand geduld hebben, maar Rudolph’s kerstrecepten mogen wat mij betreft ook tijdens Pasen of op een willekeurige zondagmiddag bereid worden. De fotografie is niet alleen honger opwekkend, maar zorgt tegelijkertijd voor een onbedwingbaar verlangen naar sneeuwvlokken, kerststol en sloten warme chocolademelk. Ik houd ervan.

Rudolph in mijn oor

Tijdens het lezen van de recepten hoor ik als vanzelf het kenmerkende stemgeluid van Rudolph in mijn oor fluisteren. En met Kerstmis kan dat helemaal geen kwaad. Toch, lieve kijkers? Rudolph vertelt de lezer hoe hij de vruchtenvulling voor zijn Engelse kersttaart in de week zet als de Sint amper het land uit is. En hij helpt ons met het strategisch uitdenken van kerstmenu’s. Wel zo fijn voor zo’n druk volkje dat op kerstavond ineens vol op de rem trapt.

Kerstdiner

In zes stappen stressvrij aan tafel volgens Rudolph:

1. Relativeer
2. Organiseer
3. Presenteer
4. Decoreer
5. Heen-en-weer
6. Imponeer

De feestdagen doorbladeren

Het grote kerstkookboek van Rudolph is opgedeeld in hoofdstukken, maar gelukkig niet in de cliché voor-, hoofd- en nagerechtindeling. Hoofdstuk 1 opent met ‘Winterse kost om bij op te warmen’ en met Hoofdstuk 14 eindigt het boek toepasselijk met ‘Happy New Year’. Het allerlaatste recept is dan ook dat voor Nieuwjaarskoeken. Voor Rudolph en mij (als mede-Tilburger) bekende koeken, maar zijn ze dat voor u ook?

Klassiekers en inventies

Bladzijde na bladzijde komen de meest verrukkelijke recepten voorbij. Veelal van klassiekers als huzarensalade, nougatinetaart en glühwein. Maar ook Rudolph’s inventies komen ruimschoots voorbij. Heeft u bijvoorbeeld wel eens appeltaartdrank gedronken of geglaceerde kastanjes als bijgerecht geserveerd?

De kracht van Rudolph’s Christmas is dat vrijwel alle recepten eenvoudig zijn te bereiden en geen ellenlange ingrediëntenlijsten bevatten. Dat Rudolph precies weet waar kokend Nederland op zit te wachten, bewijst hij dagelijks op 24Kitchen en die kennis zet hij haarfijn in voor zijn laatste kookboek. Niet te moeilijk, maar wel lekker. En veel!

Rudolph's Christmas van Rudolph van Veen

Rudolph’s Christmas is een kookboek zoals een kookboek moet zijn: groot, zwaar, feestelijk en vol hartige én zoete recepten die me letterlijk laten watertanden. Als u de bladzijde met daarop het recept voor mozzarellasoep(?!) snel doorbladert, tenminste. Voor zo’n mooi boek als Rudolph’s Christmas is het zonde als dat op een mooi plekje in de kast verdwijnt tot de volgende kerst.

Mocht u zich echt niet kunnen bedwingen: kalkoenstrudel kan ook prima op Tweede Pinksterdag.

Rudolph's Christmas kookboek

Rudolph's Christmas

  • Auteur | Rudolph van Veen
  • Uitgever | Karakter Uitgevers
  • Omvang | 300 pagina’s
  • ISBN | 9789045210810
  • Prijs | € 29,99