Hoe komt het toch dat wijnsnobs praten over aroma’s als appel, banaan, toast, stal en vanille. Wijn wordt toch van druiven gemaakt, hoe komen al deze aroma’s dan in de wijn?
# Durf te vragen
Dit is één van de meest gestelde vragen van beginnende proevers. En niet iedereen durft deze vraag te stellen. Namens een heleboel verlegen wijndrinkers dus: Bedankt!
Primaire aroma’s | van druiven zelf
Ja. Wijn wordt gemaakt van druiven en alleen van druiven. Wijn is simpelweg vergist druivensap. Elke wijndruif heeft zo zijn eigen primaire aroma’s. Zo staat de Sauvignon Blanc druif bijvoorbeeld bekend om zijn stuivende karakter, met kruisbessen en buxus als aroma’s.
Tijdens de vergisting ontstaat er alcohol uit druivensuiker met behulp van gisten.
Suiker + Gist = Alcohol + Koolzuur
Deze hogere alcoholen – esters – zijn verantwoordelijk voor het ontstaan van deze primaire aroma’s. Daarom kan een wijn de aroma’s hebben zoals jij beschrijft.
Secundaire aroma’s | van houtrijping
De wijnmaker heeft na de vergisting nog een heel arsenaal aan mogelijkheden om de wijn op te voeden. De bekendste is de opvoeding op eikenhouten vaten. Toast, kokos, vanille of ceder zijn voorbeelden van die secundaire aroma’s.
Tertiaire aroma’s | van het ouderen
Tot slot kan een wijn zich nog door ontwikkelen in de fles en worden de ouderdomsaroma’s – gedroogde fruit, noten, cacao of gebrande aroma’s – gevormd. Dit verklaart de complexiteit en diversiteit van wijnen. De ene wijn is absoluut de andere niet!
Over Lieve Leonie
Lieve Leonie is een rubriek waarin Weinakademiker, Champagne Ambassadrice en wijndocent voor WSET – Leonie Mooijekind – elke week al je brandende wijnvragen beantwoordt. Heb je ook een vraag voor haar? Plaats een reactie en we leggen je vraag aan Leonie voor!