Natural Wine = Art 

Kaapse wijnen

Al jaren reis ik de wereld over op zoek naar de mooiste wijngebieden: wijn is mijn passie. Afgelopen maand reisde ik opnieuw af naar mijn favoriete wijnland Zuid Afrika. Ik ontmoette daar bevriende wijnmakers uit de tijd dat ik studeerde in Stellenbosch en maakte kennis met Johan Meyer –  een gepassioneerde wijnmaker die natuurwijnen maakt onder zijn eigen label. Net als Lotte Wolf  (een van de wijnwijfies uit mijn beruchte proefgroep) ben ik verliefd geworden op de Kaapse wijngebieden. Zij kwam zojuist terug uit Zuid Afrika, nadat ze haar eigen wijnen bij de Rudera Winery met Johan had gemaakt.

Johan Meyer : ‘There are two thinks you need to make natural wine: Music & Beer!’

wijnvat

Africa Burn Festival

Deze keer reisde ik niet alleen af om mijn liefde voor Kaapse (natuur) wijnen te voeden. Nee, ook voor een bijzonder magisch Afrikaans festival: Afrika Burn. Ik ben zelf een toegewijd festivalliefhebber. Niet voor niets sta ik met mijn wijnbar en bus op diverse Amsterdamse muziekfestivals! Afrika Burn is het kleine Afrikaanse zusje van het Amerikaanse Burning Man, vernoemd naar het eindfeest, waarbij een spectaculair vuur wordt aangestoken!

The old man at the path stal in Tankwa Town smiled at me and whispered Afrika burn would change my life… and now I know it did!

Afrika burn airport

Alice in.. Tankwa Town

Stel je eens voor – een festivalterrein in de woestijn van een halve cirkel, waarbij de binnenkring enkel mag worden betreden door mutant-vehicles. Dit zijn voertuigen die op een bijzondere manier zijn verbouwd. Alles om de surrealistische wereld in tact te houden! Geïsoleerd van alles – ik had een week lang geen bereik – en dus volledig back to basic, draait alles om je eigen ervaring. In één woord: betoverend. Een festival als geen ander, want volledig gecreëerd door de deelnemers zelf. Ik voelde me net Alice in Wonderland!

Afrika burn donnie
Afrika Burn

Africa Left Me Burned

‘Voor degene die er zijn geweest is uitleg niet nodig, voor degene die er niet zijn geweest is uitleg niet mogelijk’, aldus de organisatoren. En dat klopt. Afrika Burn laat mij verbijsterd en verwilderd achter… de terugreis naar reality wordt alleen maar zwaarder. Ik heb zandstormen, extreme hitte, droogte, kou en geen hygiëne overleefd. Ons Walhalla Kamp waarbinnen we een gemeenschap gecreëerd hebben waar iedereen doet wat hij of zij zelf wilt zonder dat er raar opgekeken wordt. Afrika, you left me burned…

Afrika burn

Swartland Independent

Ik raakte tijdens mijn reis geïnspireerd door de mensen die ik ontmoette op het festival, maar ook tijdens mijn verblijf in de wijngebieden. Voornamelijk door de wijnmakers van de Swartland Independent. Deze groep enthousiaste, jonge wijnmakers maken natuurwijnen in Swartland – een wijngebied net ten noorden van Kaapstad. Ze werken nauw samen om de expressie van het terroir – of beter gezegd –  het DNA van de regio te identificeren. Deze samenwerking is uniek! Swartland heeft hierdoor een vergelijkbare cultstatus met eigen identiteit bereikt als menig beroemd wijngebied in Europa!

Philosophy of the Swartland Independent is to make natural wines that are a true expression of their origin, the broad landscape of the Swartland DNA.

Swartland wijn

Swartland – Paradijs Voor De Wijnmaker

Swartland staat bekend om zijn warme klimaat, maar ik merkte tijdens mij bezoek dat de koele wind afkomstig van de Atlantische Oceaan voelbaar is, waardoor er een enorme diversiteit in microklimaten is. Swartland is met haar zonnige klimaat, ontelbare hellingen en zeshonderdvijftig miljoen jaar oudere bodems dan in Europa, een paradijs voor wijnmaker. Wanneer je kijkt naar deze Swartland Independent Producers zie je dat ze alles delen en elkaar helpen, waardoor ze er nooit alleen voor staan…

wijnmaker-Johan-Meije

Johan Meyer Signature Wines

Deze jonge wijnmaker werkt sinds 2011 onder zijn eigen label, welke staat voor ‘Natural Wines: Unfined & Unfiltered’. Hij komt bescheiden over als hij verteld over zijn opleiding en vele stages in New Zealand, Californië en Bourgogne. Hij gelooft dat wijn begint in de wijngaard en niet in de wijnkelder. Daarom besteed hij heel veel aandacht aan de wijngaarden. Hij heeft specifieke wijngaarden geselecteerd, waar hij het beste fruit van de Pinot Noir and Chardonnay heeft gescout. Gedreven door het DNA van de regio, maakt hij wijnen, die je de specifieke mineraliteit laten proeven van Swartland!

Johan Meyer: ‘Wine starts in the vineyard’

Natuurlijk Wijnmaken

Het gaat erom dat er bij natuurwijn niets uit de wijn gaat wat er in hoort, of in de wijn gaat wat er niet in hoort. Dit staat recht tegenover de conventionele, moderne wijnbouw die gebruik maakt van bestrijdingsmiddelen – zoals kunstmest en chemicaliën –  om onkruid, ziektes en plagen in de wijngaard te voorkomen. Ook in de wijnkelder zelf wordt er normaal gesproken gretig gebruik gemaakt van allerlei technieken, om een zo helder mogelijke wijn te maken. Denk aan het filteren van de wijn, maar ook aan een flinke dosis sulfiet toevoegen. Hier zitten echter nadelen aan, bijvoorbeeld verlies van het karakter van de wijn. Daarnaast heeft het ook nadelige effecten op de mens en de natuur.

Leonie In Bottle Shock

Ik was na het proeven van 13(!) wijnen – gemaakt door Johan – flink in bottle shock! Wat een diversiteit en complexiteit proefde ik in de wijnen! Ik proefde eerst zijn Mother Rock wijnen, daarna de Signature wijnen en natuurlijk de ‘Touch of Dutch wijnen’ van Lotte.

Bottle Shock: Het fenomeen waarbij gebottelde wijnen – na een rustperiode van gemiddeld drie maanden – worden geproefd, om zeker te weten dat de wijnen proeven zoals dat zou moeten.

Fantastische Pinot Noir, Chenin Blanc, Chardonnay, Syrah, maar ook van de minder bekende druivensoorten Grenache, Cinsault, Mourvèdre en Carignan. Ik viel van de ene verbazing in de andere.  We eindigden met een selectie Pinot Noir waar je U tegen zegt. De verschillende wijnen zijn vernoemd naar de diverse terroirs. Je proeft dat het fruit en de uiteindelijke wijn uniek is. Bij grote wijnproducenten proef je vaak dat ze een standaard recept aanhouden, wat voor een saaie en verveelde smaak zorgt. Gelukkig heeft Swartland geen standaard recept, Swartland is uniek!

(Mocht je interesse hebben deze wijnen, neem dan contact op met Aventura Wines.)