Benieuwd naar de antwoorden op de vragen van de wijnquiz? Die vind je hieronder!
Vraag 1: je zit in je lievelingsrestaurant en de ober schenkt een klein beetje wijn in om te proeven. Waarom eigenlijk?
- Je moet beoordelen of de wijn bij het eten past
- Je moet proeven of je de wijn lekker vind
- Je moet beoordelen of de wijn goed is
- Je moet de wijn ruiken
Het juiste antwoord is: je moet beoordelen of de wijn goed is
Je bestelt een fles wijn in een goed restaurant, en de sommelier komt naar je toe zodat je de wijn kunt voorproeven. Wellicht ben je niet de grootste wijnkenner ooit en raak je (van binnen) lichtelijk van je à propos. Uiteraard nergens voor nodig. Voorproeven is namelijk geen hoge kunstvorm, maar een onderdeel van restaurant etiquette. De reden van het voorproeven is om te keuren of de wijn technisch in orde is.
Vraag 2: weet jij hoe lang het duurt voordat een druivenstok druiven produceert waarvan je wijn kunt maken?
- Minder dan 1 jaar
- Tussen de 1 en 3 jaar
- Tussen de 3 en 5 jaar
- Tussen de 5 en 10 jaar
Het juiste antwoord is: tussen de 3 en 5 jaar.
Wijn maken is een lang en traag proces. Het kan wel drie volle jaren duren voordat een nieuw geplante druivenstok geoogst kan worden. Ongeveer twee jaar later kunnen de eerste flessen wijn worden gebotteld en kan er in volle overgave genoten worden van het bloed zweet en tranen van het hele traject.
Vraag 3: wanneer je natte hond ruikt in een wijn…
- ruik je een primaire aroma
- dan heeft de wijn kurk
- moet je hem decanteren
- is de wijn gemaakt van viognier
Het juiste antwoord is: dan heeft de wijn kurk.
Als de wijn een afwijking heeft, merk je dat meteen aan de geur. Er komen dan minder prettige geuren vrij. De bekende afwijking “kurk” is een schimmelinfectie (TCA bacterie) die meestal in de kurk van de fles huist, en deze geeft de wijn een hele overheersende muffe geur en smaak. De onfortuinlijke fles die dit treft is niet meer te redden en rest een roemloos einde. Omdat wijn een natuurproduct is, kan er ondanks de grootste zorg in de kelder incidenteel een fles met kurk tussen zitten.
[TIP] Een fles wijn aangetroffen die kurk bevat? Breng deze direct terug naar de winkel, kelner of leverancier. Meestal krijg je dan gewoon een nieuwe fles!
Vraag 4: De Beaujolais Primeur komt op de markt op de derde donderdag van…
- September
- Oktober
- November
- December
Het juiste antwoord is… November!
Traditioneel wordt op de derde donderdag in november de Beaujolais Nouveau of Primeur op de markt gepresenteerd. Deze Primeur is wijn van de eerste persing van datzelfde jaar, met veel fruit, weinig complexiteit maar vaak wel een behoorlijke kwaliteit en een goede weerspiegeling van het oogstjaar.
De Beaujolais Bouveau wordt jong gedronken en is geen bewaarwijn.
Vraag 5: weet jij waarom er meestal geen jaartal op een fles mousserende wijn staat?
- Dat doet er niet toe
- Het is een samenstelling van meerdere jaren
- Het is het geheim van de maker
- Dit is niet nodig want alle mousserende wijnen komen uit hetzelfde jaar
Het juiste antwoord is: het is een samenstelling van meerdere jaren
De meeste mousserende wijnen zijn blends van verschillende jaargangen zodat afwijkingen in smaak en kwaliteit zoveel mogelijk opgevangen worden.
De basiswijn is de meest recente wijn met daarbij toevoegingen van eerdere, oudere jaren.
Vraag 6: welke wijn past er het beste bij een klassieke carpaccio van rundvlees?
- frisse witte wijn
- frisse rode wijn
- ronde en volle rode wijn
Het juiste antwoord is: een frisse rode wijn!
Meer kennis opdoen van wijn en er achter komen wat je nou echt lekker vind? In onze wijncursus “Ontdek je smaak” kom je erachter! Bekijk hieronder wat je allemaal kan verwachten in de cursus ‘Ontdek Je Smaak’:
Vraag 7: bij een horizontale wijnproeverij proef je wijnen van 1 jaargang van verschillende wijngaarden. Een verticale proeverij is proeverij waarbij …?
- Je wijnen van verschillende jaargangen, maar dezelfde wijngaard proeft
- Je rechtop staat wanneer je alle wijnen proeft
- Je wijnen van verschillende jaren en verschillende wijngaarden proeft
- Je wijnen van hetzelfde jaar en dezelfde wijngaarden proeft
Het juiste antwoord is: een verticale proeverij is een proeverij waar je verschillende jaargangen, maar van dezelfde wijngaard proeft
Een verticale proeverij is een zeer specifieke proeverij waarbij meerdere jaartallen van dezelfde wijn naast elkaar worden geproefd. Op deze manier kun je de verschillen tussen de jaargangen duidelijk proeven en goed in kaart brengen wat er met de wijn gebeurt als hij rijpt.
Wist je dat er ook blindproeverijen bestaan? Dit wordt door veel wijnkenners bestempeld als de meest objectieve manier van wijnproeven. Waarom? Omdat je op deze manier niet wordt beïnvloed door het wijnetiket!
Vraag 8: Wat is van onderstaande opties de beste wijn en spijs combinatie?
- Sla met een frisse witte wijn
- Avocado met krachtige rode wijn
- Paddenstoelen met aromatische witte wijn
- Rode peper met frisse witte wijn
Het juiste antwoord is: sla met een frisse witte wijn.
Optimaal genieten van jouw lievelingsgerecht met de juiste bijpassende wijn? In onze wijncursus “Combineren kun je leren” wordt je opgeleid tot een echte wijnpro!
Vraag 9: Waar komt Cava vandaan?
- Spanje
- Frankrijk
- Italië
- Portugal
Het juiste antwoord is: Spanje.
Mousserende wijnen worden overal gemaakt, maar Cava komt altijd uit Spanje. Meer dan 95% komt uit de regio Penedès.
Champagne komt uit Frankrijk, Cava uit Spanje en Prosecco uit Italië. Zowel Champagne als Cava kennen de methode traditionelle. Champagne rijpt 15 maanden op de fles en Cava ongeveer 9 maanden. Prosecco wordt op een andere manier geproduceerd; de tweede vergisting vindt hier plaats in een tank en niet in een fles (zoals bij de andere twee). Het gevolg? Andere bubbels en een minder lange houdbaarheid van prosecco. Champagne heeft een frisse smaak, Cava is vaak licht gekruid en Prosecco smaakt meestal wat zoeter.
Vraag 10: Je zou technisch gezien wijn kunnen maken van…
- paardenbloemen
- druiven
- peren
- alle bovenstaande
Het juiste antwoord is: alle bovenstaande.
Wijn is gemaakt van druiven. Maar technisch gezien kun je wijn maken van allerlei soorten fruit. En zelfs van bloemen. Voor een vergisting zijn suikers en gisten nodig, die kunnen worden omgezet in alcohol.
Maar wanneer je het woord ‘wijn’ op het etiket van een fles ziet staan (of ‘wein’, ‘wine’, ‘vin’ of ‘vino’), is de inhoud altijd gemaakt van druiven. Dat is bij de wet zo bepaald. Wanneer je bijvoorbeeld wijn van pruimen koopt, staat er ‘pruimenwijn’ op het etiket.
Ontdek je smaak!
Met de online wijncursus van de WijnSpijs Academy kies je voortaan altijd de wijn die bij jouw smaak past!