De Algarve, de meest zuidelijke regio van Portugal. Met ruim 200 kilometer aan kustlijn en meer dan 300 dagen zon per jaar is dit dé plek voor een heerlijke vakantie.

Ook voor de wijnliefhebber is 'het beroemdste geheim van Europa' écht een bezoekje waard. De Algarve zit vol met mooie restaurants en prachtige wijngaarden waar je de meest unieke wijnen kunt vinden. Wij nemen je mee op wijnreis door deze zonnige regio. De beste wijn ervaringen, hotels en restaurants lees je in deze gids. Snel boeken dus.

Onze andere wijnreizen vind je natuurlijk hier.

De leukste wijn ervaringen in de Algarve

Quinta do Barranco Longo

We starten bij Quinta do Barranco Longo. Dit is een wijngaard gelegen in Algoz, het hart van de Algarve. Door hun innovatieve technieken ontwikkelen ze, met meer dan 3000 zonuren per jaar, wereldwijd erkende topwijnen van hoge kwaliteit.

In 2022 openen ze een nieuw modern, maar authentiek gebouw. Hier proef je hun wijnen in de kelder en geniet je in het restaurant op het dak van het prachtige uitzicht.

Gebouw wijnlandgoed barranco longo
Een sneak peek van het nieuwe gebouw van Quinta do Barranco Longo

Morgado do Quintão

We reizen door naar Lagoa. Hier vind je Morgado do Quintão, een landgoed dat zich perfect leent voor een wijnproeverij onder de 2000 jaar oude olijfboom. Dit gaat gepaard met een tour door hun wijngaarden.

Wil je het helemaal goed doen, kun je er voor kiezen om te overnachten tussen de druiventrossen. Je komt hier op dit schilderachtige landgoed helemaal tot rust en dat doe je met een prachtig glas wijn in je hand.

proeverij onder olijfboom in algarve
Wijnproeverij onder de 2000 jaar oude olijfboom

The Winemaker Experience

Misschien wel de droom van elke echte wijnliefhebber: het maken van je eigen wijn. Wijnlandgoed Quinta dos Vales helpt je deze droom te verwezenlijken. De wijnexperts van dit landgoed werken samen met jou aan je eigen privé-wijngaard. Van de druifsoort tot aan het ontwerp van het etiket, met The Winemaker Experience word je meegenomen in het mooie en unieke proces van het wijnmaken. Om in de buurt te blijven van je eigen druiven, kun je overnachten op het landgoed.

Nog niet helemaal zeker over een toekomst als wijnmaker? Om toch een voorproefje te krijgen kun je zo een wijngaard huren voor een eenmalige oogst. Dan kun je er daarna altijd nog voor kiezen om een succesvolle wijnmaker te worden.

prive wijngaard in de algarve
Privé wijngaard voor The Winemaker Experience
wijnvaten in de algarve
De houten vaten van Quinta dos Vales

Met de Barrel Blending Experience laat je het hele wijnbouwen achterwege en ga je rechtstreeks naar de wijnmakerij. Hier ga je aan de slag met het creëren van je eigen perfecte blend. Dan heb je je eigen fles toch wat sneller in huis.

De leukste restaurants in de Algarve

Die prachtige wijnen combineren natuurlijk met gerechten uit de streek. Gelukkig zijn er in de mooie Algarve genoeg leuke restaurants te vinden waar je kunt genieten van prachtige wijn-spijs combinaties.

Restaurant Veneza

In de buurt van de welbekende badplaats Albufeira vind je restaurant Veneza. Hier geniet je van authentieke, traditionele Portugese smaken uit grootmoeders keuken.

wijnkelder van restaurant don sebastiao in algarve
De wijn-schatkamer van restaurant Don Sebastião

Restaurant Don Sebastião

Restaurant Don Sebastião staat bekend als een van de beste eetervaringen van Lagos, een historische stad in het district Faro. Hier serveert de zeer vriendelijke en gastvrije bediening je traditionele en verse gerechten. In combinatie met een van de vele Portugese wijnen uit hun ondergrondse schatkamer kun je hier als wijnspijs liefhebber je geluk niet op.

Vila Vita Parc

De allergrootste privé wijncollectie van Portugal vind je in Porches. In de wijnkelder van Vila Vita Parc kun je genieten van een enorme keus aan wijn tijdens een kaasproeverij gepaard met traditionele Portugese tapas. Combineer dit met een verblijf op het resort en je hebt de ultieme vakantie.

wijnkelder van vila vita in algarve
De wijnkelder van Vila Vita Parc

Als het aan ons ligt, is dit de perfecte reis om te maken met wijn en zon-liefhebbende vrienden. Met de vele beschutte stranden, mooie natuur en pittoreske dorpjes is er, naast culinaire activiteiten, genoeg te beleven in de mooie Algarve.

Heb je na het lezen nou helemaal trek gekregen in die overheerlijke Portugese hapjes? Neem dan eens een kijkje bij onze Portugese recepten.

De mooiste hotels en slaapplekken in de Algarve

The Lemon Lodge

In het westen van de Algarve, in de kleine stad Aljezur, vind je The Lemon Lodge. Tussen de mooie bergen en stranden staat deze kleine boerderij. Hier bieden ze je verschillende appartementen gedreven door zonne-energie. Dit is dé plek waar je één met de natuur wordt en niet anders kan dan tot rust komen.

Pousada Convento de Tavira

Pousada Concento de Tavira is een hotel dat ligt in de stad Tavira in het oosten van de Algarve. Het is gebouwd rondom een rustgevende binnenplaats van een 16-eeuwse klooster van St. Augustinus. Ook hier kun je culinair genieten, want met lokale en internationale gerechten laten ze zich tijdens de lunch en het diner van hun beste kant zien.

Casa Mãe

Dit 5-sterrenhotel ligt in Lagos. Casa Mãe staat voor je klaar om ervoor te zorgen dat je even lekker kan ontspannen. Met een restaurant, buitenzwembad, bar en een tuin hoef je het hotel bijna niet te verlaten. Maar als je dat wel doet, vergeet dan niet langs te gaan bij restaurant Don Sebastião.

algarve-vakantie

Liever alles uit handen geven?

Wanneer je graag heel relaxed op vakantie gaat, is het fijn om een alles door iemand anders te laten regelen. Lees hier meer over onze compleet verzorgde culinaire wijnreis naar Douro in Portugal!