Alles over Spaanse schone Albariño [infographic]

Laura Lemmers
Laura Lemmers

De Albariño druif is een witte stevige jongen, die wordt gebruikt voor het maken van frisse, stuivende, witte wijnen. De druiven groeien in compacte kleine trossen, hebben een dikke groene schil en veel pitjes.

Het smaakprofiel van Albariño

Deze vroegrijpe druivensoort behoudt flinke zuren, lekker fris dus. Eenmaal in je glas stuiven de aroma’s je tegemoet. De wijn is delicaat, met een minerale toon en veel fruitaroma’s van bijvoorbeeld perzik, appel, meloen, grapefruit en meer tropisch fruit. Je zou het kunnen vergelijken met Viognier, maar dan met een lichtere ‘body’. Houd verder rekening met een flink alcoholpercentage en een fijn bittertje in de afdronk.

albarino infographic

Spanje

Ongeveer 70% van alle Albariño {al-ba-rien-jo) druiven groeien in Spanje. Voornamelijk in de natte en koude Rìas Baixas regio (Galicië, boven Portugal). De druiven hebben het hier prima naar hun zin – mede door het feit dat ze vroeg rijpen. Ook wordt er hier gebruik gemaakt van emparrados, een soort pergola, die de druiven beschermt tegen de vochtige grond. Zo hebben schimmels en ziekten veel minder kans. Mocht de zon iets te vaak zijn gezicht laten zien, dan beschermt het bladerdak de druiven.

Interessant?

WijnSpijs Academy

Bekijk nu de trailer
Video afspelen

3 Redenen waarom Albariño uit Rìas Baixas zo duur is:

 1. Ze maken gebruik van emparrados, een arbeidsintensieve manier van wijnbouw.
 2. De grond in Rìas Baixas is duur
 3. De vraag naar Albariño neemt steeds meer toe.
Emparrados

Alvarinho = Albariño

De Portugese druivensoort Alvarinho is precies dezelfde als de Spaanse Albariño. In het Noorden van Portugal staat zo’n 20% de Albariño/Alvarinho aangeplant. De Alvarinho is een belangrijk onderdeel van Vinho Verde, een jonge, sprankelende groene wijn uit Portugal. De druivensoort kent nog vele anderen synoniemen (let op Alvarinho Lilaz is er geen).

DNA

Volgens de Duitsers is de populaire Albariño een afstammeling van hun sterspeler Riesling. Volgens de Spanjaarden is het natuurlijk andersom. Je kunt ‘Alba Rino’ enigszins vertalen in ‘Wit uit de Rijn’, maar om dat nu harde bewijzen te noemen..

Albari-ño-ño

De potentie en populariteit van de knapperige Albariño druif is internationale wijnmakers niet ontgaan. Californië heeft inmiddels haar deel aangeplant en ook Australië bleef niet achter. Tenminste dat dachten de Aussies… In 2008 ging een Franse wijnnerd ‘Down Under’. Hij zette zo zijn vraagtekens bij de Australische ‘Albariño’. Na verschillende onderzoeken, bleek dat de Australische wijnmakers flink wat geld en tijd hadden gestoken, in de marketing van de veel minder populaire Savagnin druif. Oeps.

Albarino en Krab

Albariño & Spijs

Albariño past bij alles wat er uit de zee komt: oester, kreeft, coquille en garnalen. Ook sushi kan, vooral met avocado! Door de hoge zuurgraad kun je deze populaire wijn ook goed combineren met Thais, Marokkaans en Indiaas.

Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?