Hoe smaakt Albariño wijn?

Albariño wijn is delicaat, met een minerale toon en veel fruitaroma’s van bijvoorbeeld perzik, appel, meloen, grapefruit en meer tropisch fruit. Je zou het kunnen vergelijken met Viognier, maar dan met een lichtere ‘body’. Houd verder rekening met een flink alcoholpercentage en een fijn bittertje in de afdronk.

Alles over Albariño

Albariño druif

Albariño

Wat eet je bij Albariño wijn?

Albariño past bij alles wat er uit de zee komt:

  • Oester
  • Kreeft
  • Coquille
  • Garnalen

Ook sushi kan, vooral met avocado! Door de hoge zuurgraad kun je deze populaire wijn ook goed combineren met Thais, Marokkaans en Indiaas.

Albariño druif

De Albariño druif is een witte stevige jongen, die wordt gebruikt voor het maken van frisse, stuivende, witte wijnen. De druiven groeien in compacte kleine trossen, hebben een dikke groene schil en veel pitjes. Deze vroegrijpe druivensoort behoudt flinke zuren, lekker fris dus. Eenmaal in je glas stuiven de aroma’s je tegemoet.

Waar groeit de Albariño druif?

Ongeveer 70% van alle Albariño {al-ba-rien-jo) druiven groeien in Spanje. Voornamelijk in de natte en koude Rìas Baixas regio (Galicië, boven Portugal). De druiven hebben het hier prima naar hun zin – mede door het feit dat ze vroeg rijpen. Ook wordt er hier gebruik gemaakt van emparrados, een soort pergola, die de druiven beschermt tegen de vochtige grond. Zo hebben schimmels en ziekten veel minder kans. Mocht de zon iets te vaak zijn gezicht laten zien, dan beschermt het bladerdak de druiven.

Druiven

Waarom is Albariño uit Rìas Baixas zo duur?

  • Ze maken gebruik van emparrados, een arbeidsintensieve manier van wijnbouw.
  • De grond in Rìas Baixas is duur.
  • De vraag naar Albariño neemt steeds meer toe.

Alvarinho = Albariño

De Portugese druivensoort Alvarinho is precies dezelfde als de Spaanse Albariño. In het Noorden van Portugal staat zo’n 20% de Albariño/Alvarinho aangeplant. De Alvarinho is een belangrijk onderdeel van Vinho Verde, een jonge, sprankelende groene wijn uit Portugal. De druivensoort kent nog vele anderen synoniemen (let op Alvarinho Lilaz is er geen).

DNA | Volgens de Duitsers is de populaire Albariño een afstammeling van hun sterspeler Riesling. Volgens de Spanjaarden is het natuurlijk andersom. Je kunt ‘Alba Rino’ enigszins vertalen in ‘Wit uit de Rijn’, maar om dat nu harde bewijzen te noemen...

Albari-ño-ño

De potentie en populariteit van de knapperige Albariño druif is internationale wijnmakers niet ontgaan. Californië heeft inmiddels haar deel aangeplant en ook Australië bleef niet achter. Tenminste dat dachten de Aussies… In 2008 ging een Franse wijnnerd ‘Down Under’. Hij zette zo zijn vraagtekens bij de Australische ‘Albariño’. Na verschillende onderzoeken, bleek dat de Australische wijnmakers flink wat geld en tijd hadden gestoken, in de marketing van de veel minder populaire Savagnin druif. Oeps.