We liepen onlangs ontzettend gelukkig te wezen met een glas champagne en besloten dat we dit niet voor onszelf konden houden. Zo met de feestdagen, Kerst en oud en nieuw voor de deur kan iedereen wel een goede wijntip gebruiken. Zeker als het bubbeltjes zijn. En we hebben het hier niet zomaar over bubbels. Dit is heuse Vintage Champagne. Deze feestwijn is ook nog eens een betaalbare champagne én we regelen extra korting voor je. #winning

Dit is dé ideale champagne voor oud en nieuw 


Onze proefnotitie

Neus

Gerijpt & romig. Dit is geen champagne die je om 00.00 gaat delen met je buurmeisjes. Ga zitten voor de volle stevige neus, met wat geroosterd brioche, appeltjes, en complexiteit in de vorm van zoete honing en notenboter van hazelnoten. Wijn voor winelovers!

Smaak

Ook de smaak is geen kattenpis. Dit is een serieus glas en daarom heel geschikt om door te drinken bij je voorgerecht. De eerste slok, fijne mousse, romig en rijp. Voldoende zuren, maar vooral lekker mollig. Bij de tweede slok zijn de belletjes wat milder en onze mond is gewend aan die vrolijke tinteling. Hoe dan ook, meer ruimte voor de rest. Stevige body check, zuren check, en een verfijnde lange, lange afdronk, check.

Jaar

Normale champagnes zijn een blend van druiven van meerdere en verschillende oogstjaren. Als de wijnmaker heel erg in z’n sas is met z’n de druifjes van dat jaar, kan hij besluiten om een Millésimé te maken. Deze bijzondere champagnes, ook wel Vintage Champagne genoemd, zijn gemaakt van de druiven van één jaar. Met deze speciale edities worden jaargangen benadrukt. De wijnen reflecteren de specifieke kenmerken van het jaar waarin de druiven groeiden. Meneer Bouché heeft besloten de druiven van 2004 extra in het zonnetje te zetten.

Type

Brut met ronde, zachte belletjes en een milde, maar vooral romige mousse.

Kleur

Goudgeel

Druiven

50/50 – Pinot Noir en Chardonnay


Onze beoordeling:

WijnSpijs beoordeling 5 sterren

Koop deze betaalbare champagne hier!


Tijd voor champagne..

Deze mooie bubbels drink je de hele maand december, maar ook ver daarbuiten.. Oud en nieuw, Kerst, maar ook andere feestdagen knappen er geheid van op. Als je erbij wilt eten, waar deze champagne zich uitstekend voor leent, dan raden wij aan: schaal en schelpdieren – vooral krab! – en gevogelte zoals kip of parelhoen. 👌

Let op: Laat die oliebol alsjeblieft staan, daar is deze betaalbare bubbelwijn veel te lekker voor.
Prijs € 37,50

Champagne

Vintage Champagnes VS Non Vintage Champagne

De Millésimé of Vintage Champagne komt niet zoveel voor. Slechts 10% van de totale productie van de champagnestreek wordt een Vintage. De gemiddelde wijnmaker zal er per tien jaar, zo’n drie keer voor kiezen om een Vintage Champagne uit te brengen. Ieder huis beslist voor zichzelf, er zijn verder geen regels voor. In 2003 – voor veel champagneboeren een beroerd jaar – produceerde Moet & Chandon bijvoorbeeld wél haar Dom Perignon 2003.

Hoe smaakt Vintage Champagne?

Deze karakteristieke wijnen zijn, anders dan Non Vintage Champagnes, heel typerend voor het wijnhuis en het wijnjaar. Ze zijn vaak langer gerijpt – minimaal 36 maanden en in het geval van de Bouché minimaal zes jaar – wat zorgt voor de bijzondere en complexe aroma’s.

Non Vintage Champagne rijpt minimaal 15 maanden. Deze jonge champies ruiken naar citrusfruit, bloemen, aardbeien, rozen, appel en/of limoen. Ze zijn speelser en de bubbels zijn wat steviger.

Na een aantal jaar ontwikkelen de wijnen zwaardere aroma’s als noten, jam, kaneel, amandelen, toast en paddenstoelen. Zelfs aroma’s als rozijnen, tabak, cacao en peperkoek komen voor. Ook de ‘mousse’ ontwikkelt zich, van enthousiast & fanatiek, naar romig & elegant.

Vintage Champagne is dus eigenlijk een meer volwassen champagne; creamy, complex en gelaagd. ❤️

Over het champagnehuis & de regio’s

Je vindt dit champagnehuis in Epernay. Ze produceren ongeveer 200.ooo flessen per jaar en zijn daarmee een champagnehuis van gemiddelde grootte. De druiven – voornamelijk Chardonnay – groeien op zo’n 30 hectare grond, waarvan een aantal zelfs het label Premier Cru mag voeren.

De Champagne regio kun je opdelen in vijf verschillende regio’s

  • Montagne de Reims heeft de focus op Pinot Noir en maakt rijke champagnes met stevige smaken.
  • Côte des Blancs is waar de Blanc des Blancs Champagne van 100% Chardonnay wordt geboren.
  • Ook in Côte de Sézanne staat veel Chardonnay, die dan weer verwerkt wordt in champagnes van de grote wijnhuizen.
  • Côtes de Bar heeft wel wat weg van de Montagne de Reims – veel Pinot Noir en een rijke stijl – maar een stuk verder weg van de andere wijngaarden, meer richting de Bourgogne.
  • Bovenstaande champagne – ik wilde ‘onze’ schrijven 🙃 – komt van de Vallée de la Marne. Deze regio staat bekend om haar Pinot Meunier – maar de andere druiven groeien hier zeker ook – omdat de regio wat koeler kan zijn. Daarnaast famous voor zijn rokerige en paddestoelen aroma’s die je zeker vindt in de Bouché 2004.

Onze tip voor deze feestmaand is dus deze betaalbare champagne. Voor maar €37,50 per fles heb je echt een topwijn in huis waar je als wijnliefhebber heel gelukkig van gaat worden. Koop ‘m hier. 

Wil je ook nog weten hoe je ‘m een beetje beschaafd openmaakt? Kijk dan even naar onderstaande video. Cheers!