Bon Appétit | Een enigszins ongestructureerde encyclopedie van culinaire zaken

Laura Lemmers
Laura Lemmers

Bon Appétit

Een heerlijk dik bladerboek, deze culinaire inventaris, met prachtige foto’s, tekeningen en infographics. Misschien wel mijn favoriete boek van 2016.

De schrijver van deze encyclopedie voor foodies is Francois-Régis Gaudry (en vrienden) een Franse journalist, auteur van menig boek over gastronomie en de presentator van het culinaire radioprogramma ‘On va déguster’ op de Franse Inter. Gaudry heeft de perfecte mix van basiskennis, culinaire geheimen, grappige feitjes en vele klassieke recepten gevonden. Niet alleen vind ik daarom dat dit boek moet worden toegevoegd aan de leeslijst van de hotelschool, maar ook jij als WijnSpijs lezer, zult het boek glimlachend doorbladeren op zoek naar feitjes om je vrienden mee af te troeven.

bon-appetit-inhoud

Waarom je dit boek écht wil hebben

 1. Leer de verschillen tussen een uitbeenmes en een slagershakmes.
 2. Begrijp hoe je stap voor stap een julienne, brunoise & mirepoix snijdt. Anatomie van een oesters? Of herkomst van Bresse Gauloise? Het staat er allemaal in.
 3. Er staan een paar verrukkelijke opdrachten in. 10 Parijse gebakjes: eerst proeven dan sterven, om er maar één te noemen.
 4. Daarnaast vind je een paar recepten die eigenlijk iedereen in de vingers zou moeten hebben. Wat te denken van ‘10 gouden regels voor  cassoulet‘ (nooit roeren bijvoorbeeld) en de ideale Bechamel, Bearnaise en nog tientallen klassieke sauzen en hun herkomst.
 5. Uiteraard worden een aantal grote chefs uitgebreid in de schijnwerpers gezet. Waar kennen we ze van? Wat hebben ze bereikt en wat waren hun favoriete gerechten.
 6. De twintig briljante uitspraken van gastronoom Brillat Savarin ‘Een dessert zonder kaas is als een beeldschone vrouw die een oog mist.
 7. Maar ook tien favoriete ‘verborgen’ Parijse restaurants van een ervaren kenner die – tot nu toe – buiten de radar zijn gebleven van de gastronomische kritiek. Kijk, daar kun je wat mee.
 8. En nog zo nog 300 inspirerende pagina’s. Nogmaals, heerlijk boek. Hartverwarmend als je favoriete comfort food en onmisbaar als je lievelingspan.

Bon Appétit

Auteur Francois-Régis Gaudry & zijn vrienden
Uitgever Fontaine Uitgevers B.V.
Technische gegevens
Omvang: 336 pagina’s
ISBN 978 90 5956 710 8
Prijs: € 34,95

Je koopt Bon Appétit hier. 
Deel dit artikel
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email
En lees verder
 • NIEUW! ONTDEK DE TAKE AWAY WANDELINGEN

  DE BESTE CHEFS MAKEN SPECIAAL VOOR JOU HET LEKKERSTE STREETFOOD

  souvlaki

  Ook zin om lekker naar buiten te gaan? Doe mee met onze culinaire stadswandelingen. Tickets zijn zeer beperkt beschikbaar boek dus snel jouw culinaire Take Away Wandeling. 

  LEER ALLES OVER WIJN EN SPIJS COMBINEREN

  100% ONLINE EN IN JE EIGEN TEMPO

  Begin direct. De cursussen van de WijnSpijs Academy zijn allemaal online. Je kijkt waar en wanneer je wilt. We brengen de wijnen bij je thuis. 

  Meer dan 1000 cursisten gingen je voor.

  TEST JE WIJNKENNIS:

  Ben jij een winenoob of een supersomm? Je ontdekt het hier

 • - flessenpost en meer

  Schrijf je hier in

  - 1001 recepten voor elke dag

  Wat eten we vandaag?

  - drop a line, get in touch

  PRAAT JE MEE?