Bon Appétit

Een heerlijk dik bladerboek, deze culinaire inventaris, met prachtige foto’s, tekeningen en infographics. Misschien wel mijn favoriete boek van 2016.

De schrijver van deze encyclopedie voor foodies is Francois-Régis Gaudry (en vrienden). Een Franse journalist, auteur van menig boek over gastronomie én de presentator van het culinaire radioprogramma ‘On va déguster’ op de Franse Inter. Gaudry heeft de perfecte mix van basiskennis, culinaire geheimen, grappige feitjes en vele klassieke recepten gevonden.

Niet alleen vind ik daarom dat dit boek moet worden toegevoegd aan de leeslijst van de hotelschool, maar ook jij als WijnSpijs lezer, zult het boek glimlachend doorbladeren op zoek naar feitjes om je vrienden mee af te troeven.

Waarom je dit boek écht wil hebben

1. Leer de verschillen tussen een uitbeenmes en een slagershakmes.

2. Begrijp hoe je stap voor stap een julienne, brunoise & mirepoix snijdt. Anatomie van een oester? Of herkomst van Bresse Gauloise? Het staat er allemaal in.

3. Er staan een paar verrukkelijke opdrachten in. 10 Parijse gebakjes: eerst proeven dan sterven, om er maar één te noemen.

4. Daarnaast vind je een paar recepten die eigenlijk iedereen in de vingers zou moeten hebben. Wat te denken van ‘10 gouden regels voor cassoulet‘ (nooit roeren bijvoorbeeld) en de ideale Bechamel, Bearnaise en nog tientallen klassieke sauzen en hun herkomst.

5. Uiteraard worden een aantal grote chefs uitgebreid in de schijnwerpers gezet. Waar kennen we ze van? Wat hebben ze bereikt en wat waren hun favoriete gerechten.

6. De twintig briljante uitspraken van gastronoom Brillat Savarin ‘Een dessert zonder kaas is als een beeldschone vrouw die een oog mist.

7. Maar ook tien favoriete ‘verborgen’ Parijse restaurants van een ervaren kenner die – tot nu toe – buiten de radar zijn gebleven van de gastronomische kritiek. Kijk, daar kun je wat mee.

8. En zo nog 300 inspirerende pagina’s. Nogmaals, heerlijk boek. Hartverwarmend als je favoriete comfort food en onmisbaar als je lievelingspan.

Bon Appétit van Francois-Régis Gaudry

Kookboek Bon Appetit

Bon Appétit

  • Auteur | Francois-Régis Gaudry & zijn vrienden
  • Uitgever | Fontaine Uitgevers B.V.
  • Omvang | 336 pagina’s
  • ISBN | 9789059567108
  • Prijs | € 45,-