Een van de bekendste Spaanse desserts is zonder twijfel creme catalana. Het lijkt verdacht veel op crème brûlée – of is het andersom?

Beide zijn in de basis een custard van vanille met een krokante laag van suiker. De grootste verschillen zitten in de ingrediëntenlijst en de kooktechniek. Een creme catalana wordt gemaakt in een pan en er zit melk, kaneel en maizena in.

Creme catalana

4 from 2 votes
Course: Nagerecht, DessertCuisine: Spaans
Portie

4

Personen
Bereidingstijd

20

minutes
Koeltijd

5

uur

Creme catalana en crème brûlée hebben een hoop gemeen, ze zien er op het oog gelijk uit. En beide worden gemaakt met vanille en een gebrand suikerlaagje. Maar verschillen zijn er ook.

De Spaanse creme catalana wordt meestal gemaakt met melk en maïzena, waar voor crème brûlée room gebruikelijk is. De Spanjaarden koken dit dessert in een pan op het vuur, waar de Fransen hun dessert au bain-marie garen. En misschien nog wel de grootste verschillen zitten in de smaakmakers. Voor de officiële crème brûlée mag enkel vanille gebruikt worden. De Spaanse versie is wat losser, kaneel, steranijs, citroen en sinaasappel kunnen allemaal!

Hieronder vind je ons recept voor creme catalana!

Ingrediënten

  • 200 gram 200 suiker

  • 4 4 eidooiers

  • 1 el 1 maïzena

  • 1/2 1/2 onbespoten citroen of sinaasappel, geraspte schil

  • 1 1 kaneelstokje

  • 500 ml 500 melk

aan de slag!

  • Klop 150 gram suiker en de eidooiers schuimig in een pan. Voeg de maïzena, geraspte citroenschil en het kaneelstokje toe en schenk de melk erbij. Verwarm de ingrediënten al roerend op middelhoog vuur, tot de crème dik begint te worden.
  • Neem het kaneelstokje eruit en verdeel de crème over vier vuurvaste aardewerken schaaltjes. Laat de crème afkoelen en zet de schaaltjes 4 tot 5 uur in de koelkast.
  • Officieel gebruik je voor de karamel op de creme catalana een gloeiend heet ijzer, maar met een gasbrander is dat een stuk makkelijker. Verdeel voor het serveren de resterende suiker over de crème in een dunne en egale laag! Smelt de suiker met een kleine gasbrander tot hij bruin en krokant is.

    Serveer de crème direct.

Tips

  • Investeer in een goede gasbrander!
  • Wijntip | Ga voor de heerlijke moscatel oro Torres Floralis, deze is zacht van smaak en zal de crème brûlée niet overheersen. 

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Recepten uit Barcelona van Stephan Mitsch

Dit recept komt uit het kookboek Recepten uit Barcelona, een prachtig kookboek dat door de sfeerfotografie doet denken aan een drukke volkswijk in Barceloneta. Vol met drukke tapasbarretjes, visrestaurantjes aan zee en overdekte mercati. De recepten zijn simpel en boers. Bon profit.

Recepten uit Barcelona kookboek

Recepten uit Barcelona

  • Auteur | Stephan Mitsch
  • Fotografie | Arnold Pöschl
  • Uitgever | Good Cook
  • Omvang | 272 pagina’s
  • ISBN | 978 946 143 171 4
  • Prijs | € 14,95

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten