Eerst maar de conclusie van dit schrijfsel. De meeste van jullie zullen niet blijven hangen tot het einde – en dit is toch wel heel erg belangrijk: probeer een grenache uit de Priorat! 

Grenache Graag!

Grenache is een druivensoort die je ongemerkt vast heel vaak drinkt. Het is de op een na meest aangeplante druif in Spanje; alle Rioja’s worden er mee gemaakt. De meeste rosés uit de Cote d’Azur zijn van (onder anderen) grenache en in elke rode Rhône speelt deze druif wel een rol. Toch is de druif niet zo bekend bij het grote publiek –  als zeg ‘s – landgenoot syrah. Dat komt omdat grenache eigenlijk altijd geblend wordt. Daar is het namelijk de ideale druif voor.

Grenache infographic

Grenache in de mix

Grenache hangt als druif aan grote plompe trossen, die nogal de nijging hebben om iets te enthousiast te worden. Goed snoeien is dus essentieel. Net als een lange warme rijpingsperiode. De grenache rijpt nogal laat, wat ook zorgt voor het hoge alcoholpercentage. De druivenschil bevat weinig kleur en kan soms zelf een beetje grijs aandoen, in plaats van blauw. Wijnen van grenache hebben een lage zuurgraad en zachte tannines. 

Rioja Blend

Grenache komt oorspronkelijk uit Spanje, waar hij op Tempranillo na, de meest aangeplante blauwe druif is. Deze twee druifjes zijn ook meteen de belangrijkste druiven van Spanje’s bekendste wijn: Rioja. De rode Rioja’s komen in verschillende vormen en smaken. Maar grenache zorgt in elke wijn voor het zwoele mondgevoel en de kruidige tonen van zoethout, kruidnagel, laurier en leer. Mjammie!

Grenache gaat in Spanje door het leven als garnacha of garnatxa. De belangrijkste wijngebieden voor garnacha zijn Priorat, Penedès (beide in de buurt van Barcelona), Rioja en Navarra. Tegenwoordig maken de wijnmakers in Spanje ook steeds meer moderne garnacha, en dat prijkt ook groot en duidelijk op het etiket. Deze moderne wijnen zijn gul, stevig en pront.

De beste grenache

Priorat Spanje

Priorat is een van Spanje’s kleinste wijngebieden, maar met een grote reputatie. De garnacha-wijnen die hiervandaan komen behoren tot de beste van de wereld. De unieke bodem bestaat uit “llicorella” – zwarte en rood leisteen – die de warmte van de zon weerkaatsen, in combinatie met een toplaag van gebroken leisteen en mica. 

Grenache in Frankrijk

In het zonnige zuiden van Frankrijk – de Rhône, Languedoc en Roussilon regio’s – wordt grenache gebruikt voor rode wijnen met onder anderen de syrah en de mourvèdre in de GSM blend. Deze druiven vullen elkaars tekortkomingen aan, zodat de wijndrinker kan genieten van van het beste dat ze elk te bieden hebben. De grenache zorgt bijvoorbeeld voor het zwoele mondgevoel.

Pink is the new black

Rose kleuren

Franse rosé

En er wordt niet alleen rode wijn gemaakt! In de lichtgekleurde roze rakkers die nu als warme broodjes over de toonbanken gaan zit ook grenache! Deze druif – met zijn dunne schil en zachte tannines – is perfect voor een kruidige rosé wijn vol fruit. Mourvedre, cinsault en tibouren zijn druifjes die ook veel worden in de Franse Provence rosé, want daar hebben we het natuurlijk over.

Spaanse rosé

De Spaanse rosado laten weer een hele andere kant zien van de garnacha. Deze fruitbommetjes met een spetterende knalroze kleur, sappig fruit en stevige smaken, worden gemaakt in combinatie met tempranillo druiven.

Doen!

Dus. Ik wil je echt met klem aanraden om eens een grenache of garnacha uit de Priorat in je mandje te gooien. Deze wijnen worden met zoveel zorg gemaakt en door kenners genoemd als de beste van de wereld. Zeker als het straks wat kouder wordt en je een mooie stevige stoof op het vuur hebt staan, wil je de open haard aan, een kleedje op de bank en dit in je glas.
Doen dus.  – Kom je 2010 of 2004 tegen? Doe dan maar meteen een doosje. 

Garnacha Spanje