Hoisinsaus wordt ook wel de Chinese barbecuesaus genoemd.

Ik vermoed dat dat komt omdat het A, is opgebouwd uit dezelfde variatie aan smaken. Zoet, zout, zuur, pittig en umami, samengemengd tot een perfecte smaakbalans. Al is hoisin iets minder zoet dan barbecuesaus.

En (B) net als barbecuesaus, kun je hoisinsaus overal voor gebruiken. Dip, woksaus, marinade en meer.

En C - en daarom ben je hier - zelfgemaakt hoisinsaus is veel lekkerder dan uit een potje! Je bent gewaarschuwd, straks wil je het overal op doen.

Zelf hoisinsaus maken

0 from 0 votes
Course: AvondetenCuisine: Chinees
Portie

1

Pot
Bereidingstijd

10

minutes

Deze oude Chinese saus betekent letterlijk 'zeevruchten' of 'uit de zee' in het Kantonees. Dat komt waarschijnlijk omdat er ooit vissaus of iets dergelijks in zat als umami smaakmaker. Tegenwoordig wordt meestal zwartebonenpasta (black bean paste), gefermenteerde sojabonenpasta (soy bean paste/miso paste) of de Koreaanse gojuchang gebruikt. Dit geeft een hartige smaak en werkt tevens als bindmiddel.

Ingrediënten

  • 2 el 2 sesamolie of 3 el zonnebloemolie

  • 1 tl 1 Chinees Five Spice poeder

  • 2 el 2 rijstazijn of witte wijnazijn

  • 200 ml 200 honing

  • 4 tenen 4 knoflook, geperst of zeer fijn gehakt

  • 200 gr 200 misopasta of black bean paste (toko)

  • 4 el 4 sojasaus

  • 3 el 3 mirin

  • 1 el 1 sambal/tabasco/chili pasta

  • evt. water

Bereiding

  • Neem een steelpan met een dikke bodem. Verhit de olie en bak de knoflook kort aan op laag vuur.
  • Doe de Five Spice specerijen bij de knoflook en even kort meebakken. Doe de rest van de ingrediënten erbij.
  • Roer alles door en laat zo'n 5 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur af en proef voorzichtig (heet!). Vind je dat het pittiger of iets zoeter mag, voeg dan extra pittigheid of honing toe.
  • Laat afkoelen. De saus hoort dik/stroperig te zijn maar wel vloeibaar. Is het te dik, doe er een paar druppels water bij. Doe de saus in een weckpotje of een jampotje met klikdeksel.

Tips

  • In sommige recepten staat pindakaas. Dit stond uiteraard niet in Chinese recepten maar het wordt in Amerika vaak gebruikt vanwege de verkrijgbaarheid. Dus heb je geen sojabonenpasta/miso/black bean paste, gebruik dan pindakaas en gebruik iets meer sojasaus, sambal en azijn.
  • In plaats van honing kun je maple syrup gebruiken of bruine basterdsuiker.
  • Verdun de hoisinsaus met water en gebruik het om verse groente mee te wokken.
  • Meng de hoisin met mayonaise voor een fantastische oosterse mayo!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.

Waar het om gaat bij het maken van hoisinsaus is de verhouding zoet/zout/pittig/zuur. Dit kun je doen met verschillende ingrediënten. Zoals eerder vermeld kun je de black bean paste dus vervangen door sojabonenpasta of zelfs pindakaas. Het 'zoetje' kun je maken met honing of suiker. Pittig bereik je door verse chilipepers, sambal of tabasco. Zuur maak je met echte rijstazijn of je gebruikt witte wijnazijn of zelfs citroensap.

Er zijn echter twee dingen die je niet kunt vervangen: knoflook en Five Spice poeder.

Maak de hoisinsaus gewoon een paar keer totdat je voor jezelf de perfecte verhouding hebt gevonden!


🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten