Hoisinsaus wordt ook wel de Chinese barbecuesaus genoemd.
Ik vermoed dat dat komt omdat het A, is opgebouwd uit dezelfde variatie aan smaken. Zoet, zout, zuur, pittig en umami, samengemengd tot een perfecte smaakbalans. Al is hoisin iets minder zoet dan barbecuesaus.
En (B) net als barbecuesaus, kun je hoisinsaus overal voor gebruiken. Dip, woksaus, marinade en meer.
En C - en daarom ben je hier - zelfgemaakt hoisinsaus is veel lekkerder dan uit een potje! Je bent gewaarschuwd, straks wil je het overal op doen.
Waar het om gaat bij het maken van hoisinsaus is de verhouding zoet/zout/pittig/zuur. Dit kun je doen met verschillende ingrediënten. Zoals eerder vermeld kun je de black bean paste dus vervangen door sojabonenpasta of zelfs pindakaas. Het 'zoetje' kun je maken met honing of suiker. Pittig bereik je door verse chilipepers, sambal of tabasco. Zuur maak je met echte rijstazijn of je gebruikt witte wijnazijn of zelfs citroensap.
Er zijn echter twee dingen die je niet kunt vervangen: knoflook en Five Spice poeder.
Maak de hoisinsaus gewoon een paar keer totdat je voor jezelf de perfecte verhouding hebt gevonden!