Kaas mag met kerst (en in het leven ) niet ontbreken!

Laura neemt je mee naar Tim van De Kaaskampanje Haarlem. Hij vertelt in zijn prachtige winkel over welke kazen niet mogen ontbreken op de kaasplank, waar je op moet letten bij het kiezen van een wijn en wat er allemaal nog meer op een kaasplank kan, behalve kaas.

Geen zin in een zoet dessert? Ga voor deze mooie kaasplank! Het oog wilt natuurlijk ook wat! Om een extra feestelijke plank te maken, zorg voor wat leuke garnering zoals takjes rozemarijn of tijm, wat vijgen, druiven of olijven! Gedroogd fruit doet het ook goed. Serveer er wat brood, toast of roggebrood bij en je kaasplank zal eruit zien als een feestje!

De perfecte kaasplank heeft een mooie opbouw

Voor een goede kaasplank is de opbouw erg belangrijk! De smaken lopen op van mild naar pittig. Zo worden de milde kazen, niet overstemd door de sterkere smaken.Hoeveelheden: Eet je een kaasplankje als dessert? Kies vijf mooie kazen. In totaal is zo’n 50 tot 60 gram kaas per persoon voldoende.

Kaas 1:  Geitenkaas

Tim heeft gekozen voor de Nederlandse Grutte Wite. Dit is een milde geitenkaas uit Friesland. Het is een frisse en romige kaas met een klein zuurtje erin. Goed om mee te beginnen!

Kaas 2: Witschimmelkaas

Dit is Brillat Savarin. Een triple-crème kaas uit de Bourgogne. Deze kaas is superromig met wat frisse accenten. De jonge kaas is gemaakt van melk van koeien. Hij is vol van smaak, maar niet zo heftig. Daarom is nummer 2 de perfecte plek voor de Brillat Savarin.

Wijn kopen? Hier vind je 8 tips voor elke wijndrinker!

Kaas 3: Harde kaas

Tim laat ons een hele mooie Comté zien. Deze kaas is 26 maanden oud en kan wel tot 40 kilo wegen! De kaas wordt gemaakt van koemelk. De smaak is erg intens, maar wel verfijnd. Nootachtig en zoet.

Kaas 4: Gewassen korstkaas

De smaken worden steeds heftiger! Deze kaas is voor de gevorderde kaaseter, de Boeren Munster. Het is een biologische kaas die gemaakt is van rauwe koemelk. “Echt heel aromatisch! Zoals een Boeren Munster wat mij betreft zou moeten smaken,” aldus Tim.

Kaas 5: Blauwschimmelkaas

De laatste is een Blue Stilton. Deze is gemaakt door Colston Basset, hij maakt de mooiste Stiltons van Engeland! De kenmerken van een Stilton zijn: bevat blauwschimmel, is cilindrisch van vorm, komt uit een bepaald district in Engeland en is gemaakt van melk van koeien uit ditzelfde gebied. De kaas is romig, maar ook echt pittig en krachtig. Een perfecte afsluiter dus!

Wat eten we erbij?

  • Muskaatdruiven gedroogd aan de steel. Lekker en maakt je kaasplank bijzonder en feestelijk!
  • Neutrale toast. De toast moet de kaas aanvullen en niet overheersen.
  • Iets zoets. Een confituur van vijgen en framboos. Deze smaken passen bij de meeste kazen. 

En de wijntip!

Let bij het kiezen van een geschikte wijn op de zuren. Je hebt echt een wijn nodig met voldoende zuren!In plaats van je wijn aan te passen op de kazen, is het natuurlijk ook heel erg leuk om juist een mooie wijn uit te kiezen, en daar vervolgens de kazen bij uit te zoeken! Een uitdaging die je kaasboer (hé Tim!?) vast kan waarderen. 

Toch liever een bijpassende wijn? Lees dan verder.

  • Oeh deze is lekker! Mooie ronde wijn met lange afdronk en tonen van groene appel, peer, sterfruit en abrikoos. Château de Montgueret Le Petit Saint Louis Côteaux du Layon is een zoete dessertwijn die goed bij kaas past!
  • La Forge. Een leuke wijn van chardonnay, viognier en muscat. Vrolijk geel fruit, milde zuren. 
  • Levendige gouden kleur en een gekruide geur met delicate aroma’s van vanille en kaneel.  De Secret de Chateau Biac. De smaak is royaal en rond in de mond met een vleugje bittere sinaasappel.
  • Liever port? Dit is een fijne!

De Kaaskampanje Barrevoetestraat 17 Haarlem