Druiven in de spotlight | De numero uno druif van Italië is Sangiovese!

4 x Sangiovese

Natuurlijk ben je op zoek naar Sangiovese. De beste wijnen van Italië zijn gemaakt van deze topdruif! Maar waar begin je?

1. Chianti

Gebied in Toscane, Italië. De traditionele mandflessen worden nog beperkt gebruikt, aangezien het publiek die meestal met de slechte wijnen uit de jaren zestig associeert. De betere wijnen dragen de naam DOCG Chianti Superiore. De kleur neigt een beetje naar oranjerood of granaatappel. De kwaliteit van deze wijnen is heel erg goed tot heel erg slecht. Spannend.

chianti-sangiovese

2. Brunello di Montalcino

Op deze flessen staat de herkomstbenaming DOCG. Deze wijnen horen samen met Barolo, Barberesco en Franciaforte tot de duurste en beste van Italië. De wijnen rijpen minimaal 4 jaar, waarvan 2 jaar op hout, maar zijn eigenlijk pas op dronk na een jaar of tien. De wijnen worden gemaakt van 100% Brunello – een lokale variant van de Sangiovese. Veruit de duurste van deze vier. En ook eentje voor op je bucketlist.

3. Rosso di Montalcino

Elk Brunellohuis maakt ook een lichtere, goedkopere versie, die direct op dronk is; de Rosso di Montalcino. Krijgt de prijs voor beste prijs kwaliteit verhouding.

4. Vino Nobile di Montepulciano

Dit dorpje in de buurt Montalcino maakt ook wijnen van Sangiovese, voor een fractie van de prijs van de Brunello. Let op, Montepulciano d’ Abruzzen is niet dezelfde wijn noch dezelfde druif!
sangiovese

Hoe smaakt il numero uno van Italië – Sangiovese

Sangiovese past zich qua smaak aan het klimaat en gebied waar zij staat aangeplant. Er zitten dus nogal grote verschillen tussen de ene en de andere Sangiovese. De wijnen hebben echter één duidelijke overeenkomst en dat is het aroma van tomaat. Verse tomaat, gedroogde tomaat, blad van tomaat en tomatensaus.. allemaal Sangiovese.

Deze druif heeft ook aroma’s van kersen, rode pepertjes, leer en viooltjes. Maar bij de duurdere en oudere wijnen komen daar ook aroma’s van bosgrond, truffel en potgrond.

Spread the love

Sangiovese groeit voornamelijk in Italië, ze is zelfs de meest aangeplante blauwe druif! Toscane, Umbrië en Campania zijn de belangrijkste gebieden. Buiten Italië kom je Sangiovese mondjesmaat tegen, maar voornamelijk in Argentinië en Amerika.

Sangiovese is dé wijn voor de Italiaanse keuken!

Sangiovese combineert goed met allerlei gerechten door de medium body en de hogere zuurgraad. Vooral kruidige gerechten met tomaat doen het fantastisch. De stevige varianten vragen om wat meer vet. Een stevige kaas, gedroogd worstje of een stukje vlees, bij die tomatensalade maken de combinatie perfect.

kaboompics-com_pasta-penne-with-tomato-and-rucola

Speciaal voor jou.

Tips? Vragen? Laat een reactie achter!

Stuur naar iemand die dit ook leuk vindt!

Share on facebook
Share on pinterest
Share on whatsapp
Share on email

Voeg je koptekst hier toe

Wat eten we vandaag?
1001 recepten voor elke dag