Natuurlijk ben je op zoek naar sangiovese. De beste wijnen van Italië worden gemaakt van deze topdruif! Maar waar begin je? 

In dit artikel de smaken, vier stijlen, wijn-spijs combinaties en meer over de belangrijkste en meest aangeplante druif van Italië. Sangiovese!

Hoe smaakt 'il numero uno' van Italië – Sangiovese?

Grote verschillen

De nummer 1 van Italië is nummer 14 op de wereldranglijst qua productie en staat aangeplant in verschillende Italiaanse regio’s. Toscane, Campania en Umbrië zijn de belangrijkste. Omdat de wijnrank zich makkelijk aanpast aan het klimaat en gebied waar zij staat aangeplant, zitten er grote verschillen tussen de ene en de andere sangiovese. 

Onderin dit artikel vertellen we je meer over de vier belangrijkste wijnen Chianti, Brunello di Montalcino, Rosso di Montalcino en Vino Nobile Montepulciano. 

Maar ook Morellino di scansano, Carmignano en Montecucco en Montefalco Rosse worden gemaakt van sangiovese. 

Sangiovese druiven

De overeenkomsten

De wijnen hebben ook een duidelijke overeenkomst en dat is het aroma van tomaat. Verse tomaat, gedroogde tomaat, blad van tomaat en tomatensaus...  Ruik je dit in een wijn, dan heb je te maken met een sangiovese.

Deze druif heeft ook aroma’s van kersen, rode pepertjes, leer en viooltjes. Maar bij de duurdere en oudere wijnen komen daar ook aroma’s van bosgrond, truffel en potgrond bij.

infographic sangiovese

Sangiovese wijn - spijs combinaties

Pasta penne

Sangiovese combineert goed met allerlei gerechten door de medium body en de hogere zuurgraad. Vooral kruidige gerechten met tomaat doen het fantastisch. De stevige varianten vragen om wat meer vet. Een stevige kaas, gedroogd worstje of een stukje vlees, bij die tomatensalade maken de combinatie perfect.

Rode wijn Chianti

1. Chianti, sangiovese uit Toscane

Gebied in Toscane, Italië. De traditionele mandflessen worden nog beperkt gebruikt, aangezien het publiek die meestal met de slechte wijnen uit de jaren zestig associeert. De betere wijnen dragen de naam DOCG Chianti Superiore. De kleur neigt een beetje naar oranjerood of granaatappel. De kwaliteit van deze wijnen is heel erg goed tot heel erg slecht. Spannend wel. 

Deze is lekker. 

Rode wijn magie Brunello

2. Brunello di Montalcino, #bucketlist sangiovese

Op deze flessen staat de herkomstbenaming DOCG. Deze wijnen horen samen met Barolo, Barberesco en Franciaforte tot de duurste en beste van Italië. De wijnen rijpen minimaal 4 jaar, waarvan 2 jaar op hout, maar zijn eigenlijk pas op dronk na een jaar of tien. De wijnen worden gemaakt van 100% Brunello – een lokale variant van de Sangiovese. Veruit de duurste van deze vier. En ook eentje voor op je bucketlist.

Wauw wat lekker. Proberen?

Rode wijn Montalcino

3. Rosso di Montalcino, direct op dronk

Elk Brunellohuis maakt ook een lichtere, goedkopere versie, die direct op dronk is; de Rosso di Montalcino. Krijgt de prijs voor beste prijs kwaliteit verhouding.

Super betaalbaar en goed.

Rode wijn vino nobile

4. Vino Nobile di Montepulciano DOCG

Montepulciano, een dorpje in Toscane maakt ook wijnen van sangiovese, voor een fractie van de prijs van de Brunello. De druif noemt men hier ook wel prugnolo gentile.

Deze is heel goed. 

Side note

Erg verwarrend en veel mensen doen het fout, Montepulciano d’ Abruzzen en Vino Nobile di Montepulciano zijn twee hele verschillende dingen. Niet dezelfde wijn, noch dezelfde druif!

Montepulcino is dus het dorp in Toscane. Én montepulcino is ook een blauwe druif, (synoniemen; cordisco en sangiovese cordisco, argh! ) die groeit in onder andere de Abruzzen. Men vermoedt dat de oorsprong van de druif montepulciano, wel ligt in het stadje Montepulciano in Toscane. 

Samenvattend

  1. In de plaats Montepulciano maakt men de wijn ‘Vino Nobile di Montepulciano DOCG‘ van sangiovese druiven
  2. In de regio Abruzzen maakt men de wijn ‘Montepulciano d’Abruzzo DOC‘ van montepulciano druiven. 

Ben je er nog?