Met zo’n 3 miljoen flessen per jaar zijn we de grootste klant van de Rueda wijnboeren. Nederlanders lusten Rueda erg graag. Dat zal iets te maken hebben met de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. En dat het heerlijke ongecompliceerde wijnen zijn. Rueda is eigenlijk altijd goed. En je raadt het al: de Verdejo druif speelt de hoofdrol.

Verdejo is de beste witte druif van Spanje!

Verdejo heeft Spanje, dat eigenlijk bekend staat om z’n prachtige rode wijnen, ook voor witte wijnen op de kaart gezet. De nieuwe stijl van wijnmaken in de Rueda – waarbij alle frisheid en fruitigheid wordt bewaard – is over de gehele wereld graag gezien. Rueda is ook een wijn om zo jong mogelijk te drinken. Trek die fles dus maar open.

Infographic verdejo

Wat eet je bij Verdejo?

De meeste Verdejo wordt, zoals gezegd, gemaakt zonder houtrijping. Ze zijn bedoeld om zo snel mogelijk met jou op het terras of in het park te zitten. Deze wijnen drink je prima zo – of met wat tapas. Wil je er wel bij eten, kies dan voor lichte gerechten met ronde smaken. Bijvoorbeeld een wit visje met een salade. Kijk uit met pittig eten. Door de hoge zuurgraad zal dat niet goed uitpakken.

Rueda proeverij wijnen

DO Rueda in Noord Spanje

Stond deze regio in de sixties nog bekend om zijn stoffige en sherryachtige wijnen, tegenwoordig kun je wel aankomen met zo’n frisse Rueda! Om de wijnen zo fris te krijgen, worden de druiven ’s nachts geoogst en zo snel mogelijk geperst. Het sap wordt vervolgens vergist in stalen tanks. Zo voorkomt men oxidatie. Deze verbeterslag leverden de boeren in de jaren 80 een officiële DO status op.

Op hout gerijpt

Heel af en toe is er een producent die de Verdejo’s op hout rijpt. De wijnen krijgen dan aroma’s van noten en honing. Ook wordt de wijn voller, rijker en complexer. Deze wijnen kunnen ook gerechten aan die wat zwaarder zijn. Sommige zijn zelfs geschikt om een paar jaartjes in de kelder door te brengen.