Champagne glazen

‘Ik weet dat het ‘not done’ is om Champagne uit iets anders dan een flûte te drinken. Maar nu kwam mijn oma aan met prachtige antieke coupes.  Ik wil ze eigenlijk graag gebruiken, maar wat doet dat met mijn Champagne?’

Champagne glazen

Momenteel wordt er veel onderzoek gedaan naar glaswerk. Vooral specifiek glaswerk voor verschillende druivensoorten en/of wijngebieden. Zo is er een interessante lijn gemaakt door Royal Leerdam, rekeninghoudend met de wijnstijl. Tijdens een zogeheten ‘glass tasting’ ervaar je zelf, wat een glas met je wijn doet en word je ook uitgelegd waarom…

Lees onze Champagne REVIEW | Super Champagne met een fijne prijs!

Belletjes

Wat het bijzonder specifiek maakt voor Champagne, is dat je te maken hebt met een bruisende wijn. Door de aanraking van de Champagne met minuscule hoeveelheden lucht in het glas, ontstaat de prachtige belletjes stroom van koolzuurgas. Dat ontsnap uit het glas Champagne. Deze ‘belletjes stroom’ heeft een bepaalde ‘lengte’ in het glas nodig om zich goed te vormen.

Flûtes

Vandaar het gebruik van de flûtes. Dit glas leent zich er perfect voor om een prachtige mousse te vormen en lang aan te houden. Echter, de flûtes hebben een groot nadeel: het kleine oppervlak. Hierdoor is het moeilijk om het verleidelijke bouquet van de Champagne te ruiken. Zoals je waarschijnlijk al weet, komt de Champagne dan met meer zuurstof in aanraking. Zo stijgen de verleidelijk esters (die verantwoordelijk zijn voor dit bouquet) op naar je reukorgaan.

flûtes
flûtes

Wil je ook Champagne drinken uit deze prachtige glazen? Klik hier of op de plaatjes om te bestellen.

Coupe

In een coupe of zo’n ander prachtig antiek glas heb je dus minder mousse, maar beleef je de Champagne qua rijkheid aan aroma des te meer. Conclusie:  er is dus geen eenduidig antwoord.

Ik zou zeggen probeer het uit! Over smaak valt niet te twisten. En denk ook aan de stijl van de Champagne. Hoe complexer de Champagne, hoe meer ik zelf voor een ruim wijnglas, of zelfs een coupe zal kiezen. Hoe lichter en verkwikkender de Champagne, hoe meer ik voor het bruisende effect zal gaan en kies voor een flûte. Proost!”

Coupe