Is jouw vakantie niet compleet zonder een wijngaard te hebben bezocht? Ben je zelf regelmatig in Nederlandse wijngaarden te vinden? Of - nog erger - plan jij hele trips om die ene wijnboer te ontmoeten?

Tegen ons kun je het wel vertellen. Wij weten precies wat je bedoelt. 🙂

Dus nog geen vakantie geboekt, of weekendje weg te plannen? Hier een heerlijk inspiratie lijstje van wijngaarden in Europa die beslist een roadtrip waard zijn.

Domaine Aux Moines.

wijngaard in Frankrijk

To Visit Before You Die omdat:
Hier wordt uitmuntende chenin blanc gemaakt door een moeder-dochter duo.

5 Chemin de la Roche aux Moines, 49170 Savennieres, France

Madame Monique Laroche creëerde de wijngaard in 1981 en in de loop der jaren hebben de wijnen van het landgoed cultstatus gekregen. 

De wijnstokken zijn geplant op hellingen met liggingen op het zuiden en zuidwesten, en de nabijheid van de rivier de Loire tempert het normaal gesproken koude klimaat. 

Over het algemeen is Chenin Blanc een beetje een kameleondruif - en in de leisteen bodems van Savennières krijgt hij een steenachtig, krijtachtig en energiek profiel. Vanaf het begin werkte Laroche biologisch. Dochter Tessa die nu de kar trekt, werkt steeds meer naar een biodynamisch wijnbedrijf toe. 

In de buurt blijven slapen kan hier. 
wijngaarden-europa-bezoeken

La Romanée-Conti.

wijngaard in Frankrijk

To Visit Before You Die omdat:
Dit is de meest gerespecteerde wijngaard ter wereld.

1 Pl. de l’Église, 21700 Vosne-Romanée, France

DRC. Drie kleine letters, één grote reputatie. Omdat het de meest begeerde en duurste wijnen ter wereld aanduidt, maakt alleen de naam Domaine de la Romanée-Conti wijndrinkers al van slag. 

Het landgoed is geheel of gedeeltelijk eigenaar van acht Grand Cru-wijngaarden, waaronder het kroonjuweel van de Bourgogne: de monopool La Romanée-Conti. 
Met een oppervlakte van slechts 1,81 hectare (4,48 acres) produceert deze wijngaard heel weinig fruit. Je zou kunnen zeggen dat de kalksteen- en kleibodems of het Bourgondische klimaat verklaren waarom de wijnen van deze wijngaard zo uitzonderlijk zijn, maar dat zou ze geen recht doen.

In de buurt slapen kan hier. 
Wijngaarden-Hongarije

Petracs Tokai-Oremus.

wijngaard in Hongarije

To Visit Before You Die omdat:
Deze wijngaard was eigendom van de Generaal Majoor van het Keizerlijke leger van Oostenrijks-Hongaarse rijk.

Bajcsy-Zsilinszky út 47, Tolcsva 3934, Hungary

Baron Ernest von Petrasch was een leider in het Oostenrijks-Hongaarse leger en zijn nalatenschap leeft voort in de naam van zijn wijngaard, die hij in 1762 verwierf.

De wijnen zijn even legendarisch. De 60 jaar oude wijnstokken zorgen voor diepte en concentratie. Vanwege de steilheid van de wijngaard worden alle druiven met de hand geplukt, aangezien alleen mensen en paarden door de rijen kunnen navigeren.

Blijf op 20 min rijden slapen in stijl.

Wijngaarden-europa-spanje

Finca Bermejo.

wijngaard in Spanje

To Visit Before You Die omdat:
Bezoek een van de 'Bende van Vijf'. Deze groep wijnmakers zetten Priorat definitief op de kaart.

Clos Mogador, SL Camí Manyetes, s/n, 43737-Gratallops, Spain

Zoals veel wijnstreken die werden verwoest door phylloxera, was het herstel van Priorat jarenlang twijfelachtig. Maar in 1979 kocht Rene Barbier Ferrer een wijngaard en al snel volgden anderen.

Een groep ondernemers, bijgenaamd de "Bende van Vijf", noemde hun sites "Clos" op dezelfde manier als de Fransen, een revolutionair idee in die tijd. Garnacha en Carignan werden de druiven 'du jour' op deze ongelooflijk steile wijngaarden, en al snel verhief de kwaliteit Priorat tot het hogere echelon van 's werelds wijnregio's.

Bezoek de clos waar het allemaal begon en proef de evolutie van de regio met een proeverij van Clos Mogador wijnen tijdens een bezoek aan de wijnmakerij.

Blijf slapen in de buurt.

Wijngaarden-bezoeken

Chateau Mukhrani.

wijngaard in transcontinentale Georgië

To Visit Before You Die because:
A descendant of the Royal Family brought modern winemaking to the “Cradle of Wine.”

Chateau Mukhrani, 3309 Georgia Mtskheta, Georgia

Na een bezoek aan Frankrijk aan het einde van de 19e eeuw bracht Ivane Mukhranbatoni, een afstammeling van de koninklijke familie Bagrationi, de moderne Franse vinificatie methode mee terug naar zijn geboorteland Georgië en zijn eeuwenlange geschiedenis van de wijnbouw.

Tegenwoordig is deze interculturele invloed te zien in de biologisch verbouwde wijngaard; zeven soorten inheemse Georgische druiven en zeven soorten internationale druiven bestaan ​​naast elkaar. Je voelt je als een koning wanneer je het landgoed bezoekt. Verken het grote kasteel, de ondergrondse kelders of rijd te paard door de wijngaarden.

Blijf slapen op deze te gekke Glamping.

Wijngaarden die een bezoek waard zijn

De wijngaarden uit dit artikel zijn geselecteerd door Shana Clarke in haar prachtige boek, 150 vineyards you need to visit before you die.

In het boek niet alleen wijngaarden uit Europa, maar wijngaarden over de hele wereld, die allemaal een bezoek waard zijn.

  • 150 vineyards you need to visit before you die
  • Engelstalig
  • Auteur Shana Clarke
  • Uitgever Lannoo
  • Bekijk de prijs van dit boek hier