De lekkerste spinazie quiche heeft een aantal duidelijke markers.

  • Een knapperig en boterig korstdeeg? Check.
  • Gebakken spinazie met knoflook? Check.
  • Gerookte zalm? Check!

Dat maakt dit een recept dat eenmaal op tafel, ook snel weer verdwenen is. Het deeg is ook makkelijk te maken! Verder is het echt een kwestie van goede zalm inslaan, wat dingen mengen en voilà, er staat een quiche spinazie op tafel waar niemand van af kan blijven!

Quiche met spinazie en zalm

5 from 1 vote
Course: HoofdgerechtCuisine: Frans
Portie

8

Personen
Bereidingstijd

50

minutes

Begin met het maken van dit recept voor een heerlijk deeg voor quiches en hartige taarten. Een kant en klaar deeg kopen kan natuurlijk ook.

Gebruik de beste gerookte zalm (flakes of heel) die je kunt vinden. Wat de spinazie betreft, gebruik in dit recept 'normale' bladspinazie. Wilde spinazie kan ook, maar blancheer wel eerst.

Heb je nog wat restjes groenten in de keuken? Voeg ze gerust toe aan de spinazie quiche. Ik vond bijvoorbeeld een paar cherrytomaatjes en maakte de quiche met spinazie nóg lekkerder en ook nog kleurrijker.

Ingrediënten

  • 1 portie 1 hartige taart deeg



  • Voor de quiche vulling
  • 400 gr 400 gewassen bladspinazie

  • 200 gr 200 gerookte zalm, snippers of zelf in reepjes gesneden

  • 200 gr 200 crème fraiche

  • 4 4 eieren

  • 100 ml 100 room

  • 1 1 sjalot, gesnipperd

  • 2 teentjes 2 knoflook, fijngehakt

  • 2 el 2 extra vierge olijfolie

  • 2 el 2 paneermeel

Bereiding

  • Maak het deeg met bovenstaand recept. Bak het blind, bestrooi met paneermeel en ga verder met de vulling.
  • Bak de sjalot en knoflook even aan in de olijfolie. Bak de spinazie mee. Doe er steeds een handvol van in de pan tot het is geslonken. Doe dit totdat je alle spinazie hebt gebakken. Breng op smaak met wat zout en peper. Leg apart en laat afkoelen.
  • Meng de crème fraîche, slagroom en eieren in een kom met een klopper of staafmixer. Doe er wat zout en peper bij maar wees voorzichtig. De spinazie is al op smaak gebracht en gerookte zalm is redelijk zout van zichzelf.
  • Roer voorzichtig de zalm door het mengsel.
  • Beleg de bodem nu met de spinazie en druk zachtjes aan. Het laagje spinazie geeft een mooi effect, een lekkere frisse groene laag en zorgt er ook voor dat de vulling niet lekt.
  • Giet de vulling over de spinazie en bak 35 - 40 minuten op 190 graden.

Tips

  • Maak het deeg een dag ervoor en laat het een nachtje rusten in de koeling. Haal het deeg een uur voordat je gaat bakken uit de koeling.
  • Bak de spinazie 's ochtends al en leg die in de koelkast. Als je het deeg ook al hebt, wordt het een fluitje van een cent om de quiche te maken.
  • Maak de hele quiche een dag van te voren. Omdat de quiche-vulling in de koelkast de kans krijgt om mooi op te stijven, kun je 'm heel makkelijk in mooie puntjes snijden.
  • Serveer de quiche koud bij de lunch of (lauw) warm bij het avondeten. Met een frisse groene salade ernaast!

Heb je dit recept gemaakt?

Tag @wijnspijs op Instagram.


De lol van quiche maken

Het mooie van quiche maken is de mise en place. Dat wil zeggen, de voorbereiding. Het is namelijk hartstikke makkelijk om je deeg en een gedeelte van de vulling van te voren te maken. Op die manier voelt het maken van de quiche zelf als kinderspel.

Je kunt een quiche sowieso een dag (of twee) vooruit maken omdat de meeste quiches koud ook heerlijk zijn.

Zorg ervoor dat je de quiche bodem hebt voorgebakken, of blind gebakken. Het is namelijk best jammer als de zijkanten en vulling van je quiche perfect zijn maar de bodem nog zacht of zelfs niet helemaal gaar.

Experimenteer met de vulling. Vlees, vis, groenten, kaas! Anyway, als je eenmaal doorhebt hoe je een quiche (deeg) maakt, raak je hooked aan het bakken van quiches en hartige taarten, let maar op!

tomaten-taart-bakpapier

🍴Gang

🍾 Gelegenheid


🥧 Gemak


🍉 Ingredienten